Ik kom weer in dienst bij oude werkgever, moet er een vast contract worden aangeboden?    Mijn ex gaat 6 maanden in detentie wat gebeurt er met het kindgebondenbudget? 

Welk contract mag ik aanbieden aan jongen die nog leerplichtig is?

Vraagbaak  |  16 september 2018  |  Trefwoorden: Leerplicht, Veiligheid, Stage, Arbeidstijd

Vraag

Ik heb een vraag gekregen over een 14 jarige, die in januari 15 jaar wordt en bij ons buiten schooltijd en in de vakanties komt werken.
Nu is mijn vraag: wat voor contract kan ik zo iemand geven en wat moet erin staan om dit goed waterdicht en duidelijk te hebben.
De tak waar wij in werken is Installatietechniek. De werkzaamheden zijn onder andere het opruimen van de werkplek het aangeven van gereedschap of materiaal en het meekijken naar de werkzaamheden en eventueel andere werkzaamheden die hij zelf mag doen.
Ook zit hij op een Technische school waar ze vanaf begin volgend jaar stage zullen gaan lopen en hij heeft aangegeven dit ook binnen het bedrijf te willen doen.
School heeft hier goedkeuring aan gegeven. Hierover is contact geweest met de stagebegeleider binnen de school.

Antwoord

In dit geval is de jongeman gewoon leerplichtig en kan er alleen sprake zijn van een stageplaats of werkzaamheden tijdens de vakanties en vrije tijd (van school).
Hoofdstuk https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/arbeidsrecht/arbeidstijden/werktijden-jongeren#schema-kind   geeft de nodige informatie.
Niet alleen dat u m.b.t. deze leerling aan de maximale arbeidstijden moet voldoen, maar ook de arbeidswetgeving qua veiligheid is zeer belangrijk, in het bijzonder voor jongeren.
Het hoofdstuk “Toegestane uren” erboven geeft ook voldoende informatie.
Lees voor de stageplaats ook https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/stage
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Ik kom weer in dienst bij oude werkgever, moet er een vast contract worden aangeboden?    Mijn ex gaat 6 maanden in detentie wat gebeurt er met het kindgebondenbudget?