Veiligheid

Datum laatste wijziging: 28 juli 2020  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Voorkomen van inbraak en agressie
  2. Bodycam voor maaltijdbezorgers
  3. Veiligheid in aanbestedingen in de bouw uitgesteld naar 2022

Voorkomen van inbraak en agressie

Wat zijn in de markt de meest toegepaste maatregelen tegen inbraak, vandalisme en andere agressie? Heinen Malmédy stelde op basis van een enquête een top 10 samen van beveiligingsmaatregelen en het aantal keren dat ze werden toegepast ().
  • Alarmsysteem (26)
  • Elektronische toegangscontrole (21)
  • Interne beveiligingsdienst (18)
  • Informatie en voorlichtingscampagne (17)
  • Externe beveiligingsdienst (14)
  • CCTV camera (11)
  • Inbraakwerende deur/gepantserde deur (10)
  • Politiepatrouilles (7)
  • Verzekeringsdekking (4)
  • Analyse door deskundige (3)

Bodycam voor maaltijdbezorgers

Twaalf maaltijdbezorgers in Nijmegen gaan op pad met een bodycam. Dat moet voorkomen dat ze overvallen worden. Nijmegen gaat experimenteren met de camera’s nadat proeven in onder meer Amsterdam en Rotterdam goed zijn verlopen. Daar daalde het aantal overvallen sterk op bezorgers met zo'n camera op het lichaam.

De bodyscan (inmiddels een bekend Hollands woord) is soort zaklamp met infraroodcamera en UV-licht om valse biljetten te herkennen. Ook is er een knop te gebruiken als de bezorger wordt aangevallen. Als hij/zij op de knop drukt, wordt de alarmcentrale ingeschakeld. Het filmen begint en de beelden worden elders opgeslagen. (Bron: diverse kranten, maart 2020)

Veiligheid in aanbestedingen in de bouw uitgesteld naar 2022

Veiligheid wordt in 2022 een vast onderdeel in aanbestedingen van Rijkswaterstaat en andere grote opdrachtgevers. Dat betekent dat opdrachtgevers die de Governance Code Veiligheid in de Bouw (GCVB) hebben ondertekend, veiligheidsbewustzijn vanaf 1 januari 2022 als verplichting opnemen in aanbestedingen of contracten. De eerdere streefdatum van 1 januari 2021 voor deze gezamenlijke afspraak, ook wel de Veiligheid in Aanbesteding (ViA) genoemd, wordt niet gehaald vanwege het coronavirus.

Vanaf 2022 hanteren opdrachtgevers de zogenoemde Veiligheidsladder (NEN Safety Culture Ladder) om het veiligheidsbewustzijn van organisaties meetbaar, inzichtelijk en vergelijkbaar te maken. Dat betekent dat bouwbedrijven die kans willen maken op opdrachten, moeten voldoen aan bepaalde eisen. Om het veiligheidsbewustzijn als keten te verhogen, wordt niet alleen certificering gevraagd van opdrachtnemers, ook de opdrachtgevers laten zich certificeren. Zo ontstaat een gezamenlijke en eenduidige aanpak voor de gehele sector.

Het aantal doden in de bouw moet naar nul, aldus partijen zoals Bouwend Nederland, Rijkswaterstaat en alle andere ondertekenaars van de Governance Code Veiligheid in de Bouw. In 2019 kwamen 19 bouwvakkers om het leven op bouwplaatsen. In 2018 en 2017 waren dat er twintig per jaar. (Bron: Min SZW, 24 jul. 2020)