Wordt het weer een Kerstpakket dit jaar?

wo 9 nov 2022  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

Steeds meer bedrijven worstelen met de vraag of ze met de Kerst (of al eerder met Sinterklaas) een pakket aan hun medewerkers zullen geven. In het verleden werd een Kerstpakket (toen het nog onbelast verstrekt mocht worden) zeer gewaardeerd. Alle personeelsleden en gepensioneerden kregen zo’n pakket, meestal met een herderlijke boodschap van de directie.

En toen kwam de Werkkostenregeling (WKR). Een regeling die verkocht werd als een verbetering, waarbij vooral de administratieve lasten sterk zouden verminderen. Bij het doordrukken van deze regeling werden ook de miljoenen genoemd, die werden bespaard. In feite was het niet meer dan een ordinaire bezuiniging, waarbij veel onbelaste vergoedingen verdwenen en daarvoor in de plaats kwam een steeds lagere vrije ruimte van nu nog slechts 1,18%. Ja, voor de eerste € 400.000,00 aan loon werd tijdelijk het percentage verhoogd naar 3%; dat levert € 7.280 extra op. Maar dat gaat al op aan het personeelsfeest.

Veel bedrijven zoeken nu naar een alternatief voor het traditionele Kerstpakket en denken dat gevonden te hebben in een cadeau van maximaal 25 euro. Dat kan, maar moet wel voldoen aan de zogenaamde “Kleine geschenkenregeling”.
Volgens deze regeling mag je wel onbelast een bos bloemen geven op de secretaresse dag of een fruitmand aan een zieke medewerker, maar niet wekelijks aan je secretaresse een bos rode rozen of iedere medewerker in het kader van vitaliteit en gezondheid, iedere week een fruitmand. Dat vindt de fiscus ongebruikelijk.

Het geschenk moet voldoen aan twee voorwaarden:

  1. De werkgever geeft geen geld of een waardebon (die inwisselbaar is) en . .
  2. De factuurwaarde van de attentie is maximaal € 25,00 (incl. BTW)

Wanneer het niet aan die voorwaarden voldoet, is het belast loon maar kan eventueel wel uit de vrije ruimte van de WKR worden vergoed of verstrekt.

U kunt als werkgever er ook voor kiezen om het restsaldo van de vrije ruimte van de WKR als een onbelaste eindejaarbonus of tegemoetkoming energiekosten te verstrekken. N.B. het blijven extra kosten waar weliswaar geen verdere werkgeverslasten tegenover staan.

Zou een onbelaste uitkering toch meer aanslaan dan een Kerstpakket met muffe nootjes?