Mag een werkgever een personeelslid weigeren extra verlofdagen te kopen?    Wordt ook vakantietoeslag ingehouden bij teveel genoten verlof 

Worden inkomsten partner gekort op IOAW uitkering

Vraagbaak  |  9 november 2016  |  Trefwoorden: 1, 2%, IOAW, Inkomsten, Bijstandsuitkering, Stamrecht

Vraag

Is het beter om mijn vrouw (63 jaar) ontslag te laten nemen, omdat ik (ook 63) na mijn WW uitkering een bijstandsuitkering aan kan vragen (IOAW) of kan ze met haar salaris van ongeveer € 300,00 per maand blijven werken, zonder dat er aftrek plaatsvindt op deze uitkering. Ze heeft een 6 uurs contract per week als zorgmedewerker.
Zelf heb ik een premie van mijn ex werkgever tot 65 jaar via een z.g. gouden handdruk regeling van € 1200,00 netto. Denk dat voor niets werken zinloos is, maar misschien heb ik een regeltje gemist.
 

Antwoord

De inkomsten van uw partner worden voor 75% gekort op uw eventuele IOAW uitkering, gedurende 6 maanden. Na 6 maanden wordt de uitkering geheel gekort.
Uit de woorden premie en gouden handdruk maak ik op dat het hier gaat om een stamrecht (ik ben hier echter niet zeker van).
Periodieke uitkeringen uit een zogenaamd stamrecht dat met een eenmalige ontslagvergoeding (door de werkgever) door u is aangekocht worden evenwel niet gekort. U moet dan wel een vrije keuze hebben gehad bij de besteding van de eenmalige ontslagvergoeding en u moet dit kunnen aantonen.
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Mag een werkgever een personeelslid weigeren extra verlofdagen te kopen?    Wordt ook vakantietoeslag ingehouden bij teveel genoten verlof