De zelfrijdende auto biedt plaats aan twee personen en hun bezittingen, en heeft geen stuur, gas- of rempedalen. De kleine wagentjes hebben enkel een start- en stopknop en een scherm waarop passagiers hun route kunnen zien. Er zijn geen spiegels, geen handschoenenkastje, geen achterbank en geen radio, zo is te zien in een video.
De zelfrijdende auto's hebben een snelheidsbeperking van 40 kilometer per uur en worden de komende jaren in de Amerikaanse staat Californië op de weg getest. In die staat test Google al enkele jaren zelfrijdende auto's, tot nu toe omgebouwde bestaande auto's waarbij gediplomeerd personeel als vangnet achter het stuur zit. In het begin zullen ook sommige prototypes zo'n vangnet hebben. (Bron: Nu, 19 feb. 2017)
Dochterbedrijf van Google sleept Uber voor de rechter
Google heeft Uber voor de rechter gesleept voor het stelen van technologie die een sleutelrol speelt bij autonoom rijden.
Formeel is de rechtszaak aangespannen door Waymo,
de zelfrij-divisie van Google's moederbedrijf Alphabet, tegen Otto dat weer de zelfrij-tak is van Uber. Volgens Waymo heeft Athony Levandowski, mede-oprichter van Otto, bij zijn vertrek bij Waymo 14.000 hoogst-vertrouwelijke files, inclusief die over het lidar systeem dat een centrale rol speelt in autonoom rijdende auto's, op een harde schijf gezet om ze mee te nemen naar zijn volgende werkgever.
(Bron: Automobielmanagement.nl,
24 feb. 2017)
Nederland verruimt testmogelijkheden autonome auto
Binnenkort mogen bedrijven op de openbare weg in Nederland experimenteren met zelfrijdende voertuigen zonder bestuurder erin. Het kabinet heeft een wetsvoorstel van minister Schultz van Haegen van Infrastructuur en Milieu aangenomen dat dit toelaat. Sinds juli 2015 is het al mogelijk om via een ontheffing van de RDW autonome auto’s te testen in het openbaar, maar dan moet er altijd nog wel iemand in zitten die de besturing kan overnemen. De ‘Experimenteerwet zelfrijdende auto’ regelt dat bedrijven straks een vergunning kunnen aanvragen voor proeven met een bestuurder op afstand.
In samenwerking met deskundigen zoals de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid, de wegbeheerder en de politie gaat de RDW vooraf de locaties en voorwaarden voor de tests bepalen.
De Experimenteerwet past in de Nederlandse ambitie om de ontwikkeling van zelfrijdend vervoer aan te jagen. Onder leiding van Nederland
onderschreven alle EU-landen vorig jaar de Declaration of Amsterdam om die ontwikkeling in heel Europa te versnellen. Vorige week maakten Nederland en 25 andere EU-lidstaten
vervolgafspraken om zo snel mogelijk samen grootschalige tests met zelfrijdende voertuigen op te zetten. (Bron: bits-chips.nl, 28 feb. 2017)
Crash zelfrijdende auto
De taxidienst Uber zet zijn tests met zelfrijdende auto's voorlopig stop. Op 26 maart 2017 ging het mis toen de autonoom opererende Volvo geen voorrang kreeg van een menselijke medeweggebruiker. Een botsing bleek niet meer te vermijden. Niemand raakte gewond. Uber staakte gisteren al zijn zelfrijdende activiteiten tot meer duidelijk is over de oorzaak.
Volgens de technologiesite Wired laat het ongeval daarom zien dat we juist meer zelfrijdende auto's op de weg moeten krijgen, omdat die minder vaak zouden botsen. Deze veronderstelling lijkt juist, tenminste als wordt gekeken naar de cijfers van concurrent Waymo (de naam die Google onlangs aan zijn zelfrijdende divisie gaf). De zelfsturende auto's van Waymo hebben de afgelopen acht jaar miljoenen kilometers afgelegd waarbij slechts een paar kleine aanrijdingen zijn gebeurd, die in bijna alle gevallen een menselijke oorzaak hadden. (Bron: De Morgen, 26 mrt. 2017)
Zelfrijdende auto gehackt
Argus Cyber Security uit Israël kan via bluetooth een zelfrijdende auto hacken. De softwareprogrammeurs waren in staat om de brandstofpomp uit te zetten zodat de auto tot stilstand kwam. Daarover schrijft
The Wall Street Journal. Argus onthulde niet wat voor merk auto ze hadden gehackt. (Bron MT, 14 apr. 2017)
Zelfrijdende auto heeft negatieve invloed op laagopgeleiden
Er staan ruim 200.000 banen op de tocht, voornamelijk in de transport en logistieke sector. Dat zegt Bas van de Haterd. Hij schreef een e-book over de gevolgen van zelfrijdende auto's.
Vervoer is nu nog een luxe, maar als we straks zelfrijdende (vracht)auto's hebben, wordt het overvloedig. In een van zijn eerdere boeken, 10 banen die gaan verdwijnen en 10 banen die gaan verschijnen schreef hij al over de veranderende arbeidsmarkt. De zelfrijdende auto gaat hier een enorme impact op hebben. (Bron: MT, 2 mei 2017)
Overheid kan zelfrijdende auto voor de helft subsidiëren
Zelfrijdende elektrische auto’s leveren de maatschappij zo veel baten op dat de overheid beste de helft van de aanschafprijs voor zijn rekening kan nemen. Dat betoogt KPMG, dat de voor- en nadelen van de zelfrijdende auto heeft geanalyseerd.
Zelfrijdende elektrische auto’s leveren de maatschappij zo veel baten op dat de overheid beste de helft van de aanschafprijs voor zijn rekening kan nemen. Dat betoogt KPMG, dat de voor- en nadelen van de zelfrijdende auto heeft geanalyseerd. De accountantsorganisatie is uitgegaan van hert scenario dat over dertig jaar overal in ons land elektrische zelfbesturende auto’s rondrijden. Volledige invoering van de zelfrijdende elektrische auto levert de maatschappij en de overheid een bedrag op van € 175 miljard. (Bron: KPMG &
FV fiscaal, 3 aug. 2017)
Grote orders uit Duitsland en België voor zelfrijdende auto’s VDL
Het Duitse BASF en het Belgische Katoen Natie hebben voor miljoenen euro’s aan zelfrijdende voertuigen besteld bij VDL Automated Vehicles. BASF koopt zeven automatisch geleide voertuigen die onbemand gaan rondrijden in de Ludwigshafen. Katoen Natie heeft al een chauffeurloze truck rondrijden als test in Singapore. De Belgen krijgen nog eens elf van deze trucks. Om hoeveel geld het precies gaat, heeft VDL niet bekend gemaakt. (Bron: MT, 25 okt. 2017)
Zelfrijdende Tesla komt wat later
Een jaar geleden kwam Tesla met het nieuws dat alle nieuwe auto's hardware zouden krijgen die de auto's in staat stelt helemaal zelfstandig te rijden. Autobezitters betaalden hier 8000 dollar extra voor, maar tegenslag na tegenslag zit de belofte in de weg.
Een paar problemen:
- De auto kan nog geen kilometerbord herkennen, dus er lijkt een lange weg te gaan.
- 11.000 auto's van het type Model X teruggeroepen vanwege een mogelijke fout in de stoelen achterin.
- 53.000 auto's van het Model S en Model X terug vanwege problemen met de handrem.
- Door productieproblemen kon Tesla in het afgelopen kwartaal pas 260 exemplaren van haar nieuwste type auto, de Model 3, bouwen. De ambitie aan het eind van dit jaar was 20.000 per maand.
McNeill van Tesla zei: "We lopen achter, ik ga dus geen beloftes doen maar wat ik wel kan zeggen is dat je de komende weken en maanden tevreden zult worden." (Bron": MT, 27 okt. 2017)
Zelfrijdende auto eerder verzekerd dan dat hij rijdt
Centraal Beheer gaat als eerste in Nederland zelfrijdende elektrische deelauto’s verzekeren. Moederbedrijf Achmea heeft hiervoor een overeenkomst gesloten met de Eindhovense scale-up Amber. Dit bedrijf levert geen auto’s, maar biedt mobiliteit. Achmea zet actief in op het creëren van innovatieve producten en diensten, die aansluiten bij de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s. Daarmee speelt de verzekeraar in op de toekomst, waarin steeds minder behoefte zal zijn aan de traditionele autoverzekering.
De zelfrijdende (deel)auto die Amber vanaf 2021 zelf gaat produceren (de Amber One geheten), is volledig elektrisch en kent minimaal een dubbele levensduur dan een traditionele auto. Onderdelen zijn gemakkelijk vervangbaar. De zelfrijdende auto is met deze eigenschappen uitermate geschikt om te delen, waardoor er minder auto’s op de weg nodig zijn. Dit levert aanzienlijke milieuwinst op. (Bron: Centraal Beheer,
11 okt. 2017)
Zelfrijdende auto's zonder back-upchauffeur bereiken niveau 4
Google-zusterbedrijf Waymo stuurt als eerste bedrijf ter wereld volledig zelfrijdende auto's zonder menselijke chauffeur de openbare weg op. Een deel van de zelfrijdende vloot auto's van Waymo gaat in de stad Phoenix zonder chauffeur achter het stuur rijden.
Mensen kunnen zich voor testprogramma van Waymo opgeven. Met een app laten gebruikers de auto naar zich toe komen, en kunnen die vervolgens voor een enkele rit gebruiken, maar ook een hele dag of zelfs tot een week.
De auto's van Waymo zijn nu echter de eersten die de weg op gaan zonder chauffeur die in geval van nood kan ingrijpen. Het bedrijf zegt dat zijn auto's daarmee het zelfrijdende niveau 4 hebben bereikt.
Niveau 4 staat voor volledig autonoom rijden binnen gebieden die al nauwkeurig in kaart zijn gebracht. Huidige legale auto's met zelfrijdende functies beperken zich vaak nog tot level 2, waarbij de handen aan het stuur moeten worden gehouden. Level 5, waarbij geen enkele menselijke ingreep nodig is, wordt op zijn vroegst binnen zo'n twee jaar verwacht. (Bron: NU, 7 nov. 2017)
Hoe wordt de zelfrijdende auto verzekerd?
Het Verbond van Verzekeraars vraagt aandacht voor de positie van toekomstige bestuurders van zelfrijdende auto’s en voor de slachtoffers van ongevallen die zelfrijdende auto’s kunnen veroorzaken. In een brief aan de Tweede Kamer pleit het Verbond voor een autoverzekering gekoppeld aan de persoon en niet meer aan het voertuig.
Het Verbond wil graag met de minister in gesprek over wetgeving die de bescherming van slachtoffers van zelfrijdende voertuigen regelt. “Hoewel het gedrag van de bestuurder verantwoordelijk is voor veel ongevallen, kan de techniek die zijn rol overneemt ook falen.
Daarnaast vraagt het Verbond aandacht voor de rol van de bestuurder. Deze zal steeds meer de positie van inzittende krijgen in plaats van de centrale rol die hij nu heeft. Dat vraagt, aldus het Verbond, om een “grondige herbezinning op het huidige aansprakelijkheidsrecht dat juist gebouwd is op het uitgangspunt dat de bestuurder het voertuig bestuurt.
De vaste Kamercommissie Infrastructuur en Water behandelt op 18 januari 2018 een wetswijziging waardoor het mogelijk wordt gemaakt te experimenteren met autonome voertuigen. (Bronnen: Verbond van Verzekeraars & Findinet, 11 jan. 2018)
Houd je handen nog maar even aan het stuur
De Model S is uitgerust met radar, ultrasoon sensoren rondom en maar liefst acht camera’s: alle benodigde hardware waarmee hij – volgens Tesla – ‘in de toekomst volledig autonoom’ kan rijden. En nu dus al een heel eind autonoom. Maar dan. Een eindje verder op de A4 richting Neuvillers, nog steeds in de uitgestrekte Belgische Ardennen. Het is ook nog steeds nat, maar nu is het wegdek zo slecht en de belijning zo vaag dat de oplettende kijkertjes van de Model S het ook niet meer scherp zien. De Autopilot meldt dat hij niet beschikbaar is.
22 feb. 2018)
Zelfrijdende Uber auto rijdt vrouw dood
Uber staakt met onmiddellijke ingang al zijn proeven met zelfrijdende auto's wegens een ongeluk waarbij een overstekende vrouw om het leven is gekomen. Het ongeluk gebeurde zondag in de plaats Tempe in de staat Arizona.
Het taxibedrijf is een van de vele technologie- en autobedrijven die proeven doen met zelfrijdende auto's. Het is voor zover bekend voor het eerst dat een voetganger om het leven komt door een ongeluk met een zelfrijdende auto. (Bron: Fok, 19 mrt. 2018)
Experimenteerwet zelfrijdende auto’s aangenomen
Op donderdag 26 april 2018 heeft de Tweede Kamer een wijziging van de Wegenverkeerswet 1994 (Wvw) aangenomen waardoor proeven met zelfrijdende auto’s makkelijker worden. De wetswijziging vormt een belangrijke stap om belemmeringen in de huidige regelgeving weg te nemen en ruim baan te maken voor nieuwe technologische ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s.
De Rijksdienst Wegverkeer (RDW) kan ontheffing verlenen van bepaalde vereisten in de Wvw. Het gaat dan met name om technische specificaties, motorrijtuigeisen waaraan zelfrijdende auto’s niet voldoen. Zelfrijdende auto’s testen waarbij de bestuurder zich buiten het motorrijtuig bevindt mag nog niet. De voorgenomen wetswijziging van de Wvw voorziet hierin en maakt het mogelijk dat experimenten voor het testen van zelfrijdende auto’s mogen worden uitgevoerd, zonder dat er zich een bestuurder in de auto bevindt. (Bron: Stibbe,
2 mei 2018)
Zelfrijdende auto's gepest en belaagd
Zelfrijdende auto's op de weg zorgen niet alleen voor bewonderende blikken. In het Amerikaanse Phoenix worden de testauto's volop gepest en belaagd. In een geval kon een auto niet wegrijden, omdat een dronken man er pal voor ging staan. En bleef staan. Het gaat om Waymo's, de zelfrijdende auto van Google, die nu in verschillende Amerikaanse steden getest wordt op de openbare weg.
De haat tegen de auto's heeft waarschijnlijk vooral te maken met alles waar Google en Waymo voor staan. De vooruitgang gaat snel en deze mensen zijn bang dat technologie hen werkloos maakt. Het is moeilijk voor gewone hardwerkende mensen om enthousiast te zijn over technologische vooruitgang, als zij hun salaris de laatste jaren hebben zien dalen. Ze zijn bang en dit is voor hen een simpele manier om terug te vechten. (Bron: MSN,
17 dec. 2018)