Ons pensioenstelsel moet drastisch veranderen, maar is dat wel zo?

Opinie |  do 14 jul 2016  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: Pensioenpremie, Woekerpensioenpolis, Woekerpolis, VermogensbeheerOns pensioenstelsel moet drastisch veranderen, maar is dat wel zo?
Staatssecretaris Jetta Klijnsma heeft haar perspectiefnota over een ambitieuze pensioenaanpak gepresenteerd. Het is echter geen plan zo zegt ze, maar een perspectiefnota, waarmee ze kennelijk wil zeggen dat het meer ideeën zijn, dan concrete plannen.
In een van mijn columns schreef ik al eens, dat wanneer een bepaalde wet niet goed loopt, we gewoon weer een totaal nieuwe maken. Neen, niet verbeteren wat we al jaren hebben laten verslonzen, maar gewoon een totaal nieuwe wet. Als eindelijk iedereen de wet begrijpt, blijkt dat het vaak geen verbetering (w.o. de WWZ) en zelfs helemaal niet aan het gestelde doel beantwoordt.

Wat is er mis aan ons pensioenstelsel?

Ten eerste dat we 100 jaar lang de pensioengerechtigde leeftijd op 65 jaar hebben gesteld en veel te laat hebben verhoogd. We VUT-regelingen hebben bedacht om jongelui makkelijker in het arbeidsproces te laten instromen. Het gevolg was echter dat velen dachten, dat je na je 58ste echt niet meer kon werken. De kosten van de VUT-regelingen werden grotendeels opgevangen door imaginaire winsten van de pensioenfondsen.
 

De kapitaalverzekeringen en lijfrentes vormen samen het astronomische bedrag van 2.000 miljard.


Grote heibel en verontwaardiging is ontstaan over de kapitaal woekerpolissen, maar niet over de exorbitante kosten die zowel de pensioenverzekeraars in rekening brengen, als die pensioenfondsen aan haar adviseurs (zoals Goldmann Sachs) moeten betalen.
Als u wilt weten hoe met uw geld wordt omgesprongen, dan raad ik u aan vanavond (14 juli) te kijken naar het 4e deel van Zwarte Zwanen. NPO2 om 21.15 uur.
Later kunt u natuurlijk ook alle uitzendingen volgen. O.a. Zwarte Zwanen

Om welk bedrag gaat het?

Let wel: als men het heeft over meer dan 1.000 miljard gaat het alleen om het geld van de pensioenfondsen. Dat bedrag is overigens 1.300 miljard. Maar alle pensioenen, dus met die van de verzekeraars erbij en de kapitaalverzekeringen en lijfrentes vormen samen het astronomische bedrag van 2.000 miljard. U mag raden wat er gebeurt als zoveel geld boven de markt hangt en beheerd wordt door naïeve bestuurders en geldwolven.

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over PersoneelsbeleidGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: