DBA is helemaal geen nieuwe wet!

Opinie  |  zo 30 okt 2016  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

Enquête

ZZP Nederland hield recentelijk een enquête onder de eigen achterban, waaruit de gevolgen van de invoering van de nieuwe wet duidelijk blijken. ,,Voor een derde van onze achterban geldt dat die nu direct last heeft van de gevolgen. Minimaal tien procent heeft nu geen opdrachten en kan binnenkort het faillissement aanvragen. Je hebt het dan over zo'n 40.000 mensen", vertelt Maarten Post, voorzitter van ZZP Nederland.

De Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (DBA) is op 1 mei ingegaan en vervangt de VAR-verklaring. Doel van de nieuwe wet was opdrachtgevers en opdrachtnemers meer zekerheid te bieden over de arbeidsrelatie die ze aangaan, zonder al te veel bureaucratische rompslomp. In de praktijk blijkt dat veel bedrijven eieren voor hun geld kiezen en liever een uitzendkracht inhuren. ,,Ondernemers worden daardoor noodgedwongen flexwerkers, wat ook een schijnconstructie is", aldus Post.

Petitie

ZZP Nederland heeft vanmiddag een petitie online gezet tegen de nieuwe wet. Post: ,,De afschaffing van de VAR vonden wij goed, maar van de wet DBA dachten we vanaf het begin al dat die in de praktijk nooit goed zou kunnen werken. Hij zou ondernemerschap moeten stimuleren, maar belemmert die nu juist." Volgens Post stromen de handtekeningen inmiddels binnen.

Tweede Kamer

De Tweede Kamer sprak eind september voor het laatst over de nieuwe wet. Een volgend overleg staat gepland voor 19 december. Post: ,,Dat is veel te laat, want veel ondernemers zijn dan al brodeloos. Wij zullen dan ook voortdurend contact blijven zoeken, om te zorgen dat leden kunnen blijven ondernemen."

Redactie

Door de labbekakkerigheid van de Belastingdienst is sinds 2006 de indruk gewekt, dat een VAR-verklaring een bevestiging van het ondernemerschap zou zijn. De Belastingdienst had echter gewoon de wet van 1953 moeten toepassen toen zij de verantwoordelijkheid voor de beoordeling van het werknemerschap van het UWV hebben overgenomen.
De DBA is helemaal geen nieuwe wet, maar een bevestiging van de Wet van 1953, die controleert of er sprake is van een “werknemer in de zin van de sociale wetgeving”. Er is geen wet die bepaalt of iemand ondernemer is. Er is sprake van een werknemer, wanneer er een gezagsverhouding is, persoonlijke dienstverrichting en loon.
Alleen wanneer iemand zelf bepaalt wanneer hij de klus uitvoert en helemaal zelf bepaalt op welke manier tegen een aanneemsom, dan is diegene geen werknemer in d zin van de sociale wetten.
Wiebes, de Belastingdienst en de Tweede Kamer hebben er een zooitje van gemaakt. En nu?
Een gedoogsituatie van maken net als de koffieshops. Of iedereen mag zelf kiezen of hij een eigen risicodrager wordt? Nee toch?



Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10