Vervroegd pensioen, ook voor lichte beroepen

Opinie  |  ma 16 aug 2021  |  Bron: Pensioenlogica.nl  |  Auteur: Dirk Jan Plate  |  Trefwoorden: ,

Uitzonderingen maken het verschil, totdat deze op collectief niveau worden beperkt”.

RVU staat voor Regeling voor vervroegde uittreding; een fiscale boete die werkgevers opgelegd kunnen krijgen als zij werknemers helpen de periode tussen ontslag en pensioen te overbruggen.

Stimulering vroegpensioen

De mogelijkheden om een fiscale boete te voorkomen zijn vanaf januari 2021 uitgebreid. Vanaf 2021 krijgen werkgevers tijdelijk (en tot een drempelvrijstelling van € 22.164 per jaar) geen RVU-heffing van 52% opgelegd. Dat komt én de werkgevers én de werknemers ten goede. Zij kunnen door de drempelvrijstelling goedkoper en makkelijker afscheid van elkaar nemen. De overheid maakt het eerder met pensioen gaan aantrekkelijker. ‘Dat is vreemd, de regering wil werknemers toch juist langer fit aan het werk houden?’ Dat is zo echter de tijdelijke fiscale versoepeling is juist bedoeld voor werknemers waarvoor de duurzame inzetbaarheidsmaatregelen te laat komen, de verhoging van de AOW-leeftijd te snel gaat en de gezondheid het langer doorwerken niet meer toelaat.

Uitwerking versoepeling op cao-niveau 

Bij de behandeling van het wetsvoorstel 'Bedrag ineens, RVU en verlofsparen' in de Tweede Kamer is de regering verzocht in het voorjaar van 2021 te bestuderen welke cao’s RVU-afspraken hebben opgenomen. Wat blijkt is dat op dit moment in onder andere de volgende cao’s daadwerkelijk een RVU-vrijgestelde vroegpensioenuitkering is geregeld:
 
CAO Afbouw, Ambulancezorg, Bouw en Infra, KLM Grond, Motorvoertuigen- en Tweewielerbedrijf, PGGM, Politie-Personeel, Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf en de Timmerindustrie. Veel cao-partijen zitten nog in de verkennende fase.

Als u de vrijheid heeft, pas deze dan ook toe!

Het is goed dat cao-partijen aandacht aan de nieuwe mogelijkheid besteden. Alleen van een collectief opgelegde beperking zie ik het nut niet van in. In de media (radio en krant) werd verleden week (10 augustus 2021) gecommuniceerd dat de RVU-vrijgestelde vroegpensioenuitkering is bedoeld voor werknemers met een zwaar beroep. De memorie van toelichting laat meer ruimte: ‘Het generieke karakter zou ertoe kunnen leiden dat de regeling breder wordt ingezet dan voor de bedoelde doelgroep’.

De regeling breder inzetten is mogelijk

Cao-partijen en vooral werkgevers en werknemers die niet onder een cao vallen kunnen de regeling breder inzetten. Het is veel verstandiger geen beperkingen op te leggen. Zolang een cao geen groepen uitsluit krijgen afspraken op maat volop de ruimte en kunnen werknemers met lichtere beroepen er ook van gebruikmaken. Dat kan interessant zijn. Voor werkgevers en werknemers. Juist de uitzonderingen maken het verschil. Geniet zolang ze u niet worden afgenomen.

Meer informatie daarover is terug te lezen in de Handreiking voor de interpretatie van het begrip “Regeling voor vervroegde uittreding”.

 

Dirk Jan Plate

Dirk Jan Plate Meer info

Als pensioenspecialist lost Dirk-Jan Plate graag afwijkende pensioenvraagstukken op. Dirk-Jan volgde de postacademische leergangen Pensioenrecht (CPC) en Fiscaal Pensioenrecht, beiden aan de Vrije Universiteit Amsterdam en de pensioenmaster aan de Oysterwyck Hogeschool Tilburg (MPLA). Hij is auteur van het boek ‘Pensioenoplossingen bij ontslag, gevolgen en mogelijkheden uitgebreid behandeld’ (Uitgeverij Paris,  tweede volledig geactualiseerde editie is in mei 2020 verschenen). Hij is de specialist voor dit soort vraagstukken en de sparringpartner voor de HRM-manager, arbeidsjurist/advocaat, vakbond, werkgever, ondernemingsraad of de individuele werknemer.
Contact met Pensioenlogica.nl