Meer dan 75% van de ontbindingsverzoeken wijst de rechter af

Opinie  |  di 30 okt 2018  |  Bron: LWA Lieshout Westerhout Advocaten  |  Auteur: Bas Westerhout  |  Trefwoorden: , , , ,

Disfunctionerend personeel is een nog groter probleem dan vroeger: de rechter wijst inmiddels meer dan 70% van alle ontbindingsverzoeken af vanwege gebrekkige dossiers, zo blijkt uit recent onderzoek van de Erasmus Universiteit (FD 12 oktober 2018). Een Amsterdams arbeidsrechtkantoor lanceert daarom een foolproof tool (Mprove.work) die werkgevers stap voor stap begeleidt. Met HR Tech is dossieropbouw disfunctionerende werknemer nog nooit zo eenvoudig geweest
“Digitalisering van verbetertrajecten levert enorme kostenbesparingen op”, zegt initiatiefnemer Bas Westerhout. 

Unieke app begeleidt werkgevers bij juridisch foolproof verbeterplan

Disfunctioneren leidt op de werkvloer tot veel frustratie, zowel bij leidinggevenden als bij werknemers. Na een paar gesprekken lijkt ontslag vaak de enige oplossing. Maar afscheid nemen van slecht functionerende werknemers is in de praktijk lastig.
 
Stijgende ontslagkosten
Bovendien zijn de kosten van improductiviteit en juridische begeleiding door de strengere wetgeving over de gehele linie sterk toegenomen. De totale kosten van ontslag bij gebreke van een deugdelijk dossier overstijgen zelfs regelmatig de oude kantonrechtersformule.
“Het probleem”, zo stelt advocaat Westerhout, “is dat je als werkgever moet kunnen aantonen dat je iemand in de gelegenheid hebt gesteld te verbeteren en dat je de medewerker intensief hebt begeleid. Ook moet je aantonen dat je serieus op zoek bent geweest naar herplaatsingsmogelijkheden of demotie, voordat je aan ontslag toekomt. Als je een van die dingen niet goed doet, dan beëindigt de rechter de arbeidsovereenkomst niet.”

Grote onzekerheid bij HR en managers

Hoe doe je dat, een dossier opbouwen?
Bij HR en managers heerst grote onzekerheid, merkt de advocaat. “Vaak krijgen wij de vraag: hoe doe je dat nou, een dossier opbouwen? Maar dan is het eigenlijk al te laat.”
Dit inspireerde Lieshout Westerhout Advocaten om een app te ontwikkelen die werkgevers vanaf het begin ondersteunt bij een verbetertraject. “Dit is geen ontslagtool, maar in de eerste plaats juist een manier om personeel te behouden. De app dwingt je in gesprek te gaan, helder te communiceren en afspraken goed vast te leggen. Zo creëer je draagvlak en een juridisch waterdicht verbeterplan. Dat hoort bij goed werkgeverschap. Zo kunnen onnodige ontslagen en teleurstellingen worden voorkomen.”
“Als er na het traject toch onvoldoende verbetering is, kan je dankzij een gedegen digitaal dossier dat juridisch is getoetst eenvoudig afscheid nemen. En als het plan helemaal is doorlopen is er geen reden om meer te betalen dan de transitievergoeding. Daarmee bespaar je al snel een half jaarsalaris.”
 
HR Tech
De tool is deze maand live gegaan. Mprove past in een nieuwe trend van Human Resource Technology (HR Tech), gericht op duurzaam personeelsbeleid.
 
 
 

Bas Westerhout

Bas Westerhout Meer info