Dienstverband    Na mijn 65ste ben ik in dienst bij een BV, maar krijg geen loondoorbetaling bij ziekte 

Zwangerschap en eerder stoppen met werken

Vraagbaak  |  8 januari 2016  |  Trefwoorden: Zwangerschapsuitkering, Ziektewet, Vangnet

Vraag

Ik ben zwanger en moet soms eerder stoppen met werken i.v.m. klachten. Dit is ook op advies van de verloskundige. Mijn werkgever geeft mij de optie voor contract vermindering. Dus de uren dat ik minder werk per week, voor eigen rekening te nemen. Ik werk 30 uur per week. Mag dit zomaar?

Antwoord

Essentieel is dat uw verzoek om minder te werken c.q. eerder te stoppen met werk voortvloeit uit uw zwangerschap. Uiteraard moet u daarvoor een medische verklaring overleggen (zonder details)
Het voorstel van uw werkgever is niet erg handig. Uw werkgever moet voor u voor dat deel dat u minder werkt bij het UWV een ziektewet uitkering aanvragen.
Zie voor de argumentatie de bijlage, die ik voor een groot deel uit HR-Kiosk heb gekopieerd. Zie eventueel ook: https://www.hr-kiosk.nl/hoofdstuk/vakantie-en-verlof/zwangerschap-en-bevalling
Dus nogmaals: beslist niet het contract met een aantal uren verminderen, maar een ziektewetuitkering aanvragen. Zwangerschap valt onder het zogenaamde “vangnet” en niet onder de WULBZ (het verplicht doorbetalen van loon tijdens ziekte).

De werkgever moet jou gewoon ziek melden voor dat deel, dat je niet kunt werken vanwege ziekte/ongemak als gevolg van zwangerschap.
Succes met de overtuiging van jouw werkgever.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Dienstverband    Na mijn 65ste ben ik in dienst bij een BV, maar krijg geen loondoorbetaling bij ziekte