Mag je ook de kosten van vignet van bijtelling aftrekken

Vraagbaak  |  vr 27 sep 2019  |  Trefwoorden: , , , ,

Vragen

Mag je naast buitenlandse brandstofkosten en tolkosten ook de kosten van een vignet aftrekken van de fiscale bijtelling? Dit is in principe toch hetzelfde als tol?
En mag je buitenlandse brandstofkosten die je in juli heb gemaakt ook in aug aftrekken van de fiscale bijtelling van augustus?
En mag je wanneer het totaal bedrag van buitenlandse brandstofkosten het bedrag van de fiscale bijtelling overschrijdt, dit splitsen over 2 maanden?

Antwoorden

Op uw eerste vraag: Jazeker dat mag. Voor een auto van de zaak, mag de werkgever alle kosten onbelast vergoeden, die in verband staan met het gebruik van de auto van de zaak.
Dat tolgelden wordt genoemd en een vignet toch ook tol is, is niet zo belangrijk. Dit zijn slechts voorbeelden. Het gaat dus om kosten in relatie tot de auto van de zaak.
Maar bijvoorbeeld geen kinderzitje, maar weer wel een inzittendenverzekering.
Een andere vorm van onbelast vergoeden is het bedrag in mindering brengen op de bijtelling.
 
Op de twee volgende vragen kunnen we ook “JA” antwoorden.
Belangrijk is wel dat e.e.a. ook beschreven staat in het Hoofdstuk “Auto van de zaak” in het personeelsreglement c.q. er een regeling is, die vooraf is afgesproken.
De Belastingdienst wil nog wel eens reageren (als ze dat überhaupt al doen) dat je niet achteraf een regeling mag maken om kosten te verruilen of zoals in dit geval van de bijtelling af te trekken.
Daar tillen wij niet zo zwaar aan, omdat het een regeling van de Belastingdienst is en niet de wet zelf.
 
Een bijtelling kan overigens nooit negatief zijn, daarom de kosten verdelen over 2 maanden.