Wordt de 128-dagen regeling voor vaste reiskostenvergoeding aangepast?

do 14 okt 2021  |  Bron: Overheid  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , ,

De 128-dagenregeling die werkgevers kunnen toepassen voor de onbelaste vaste reiskostenvergoeding wordt in het Belastingplan 2022 (mogelijk) aangepast. Deze regeling gaat voortaan pro rata gelden.
Als een werknemer ten minste 128 dagen per kalenderjaar naar een vaste werkplek reist (woon-werkverkeer), mag een werkgever (bij een 5-daagse werkweek) nu nog een vaste onbelaste reiskostenvergoeding geven alsof de werknemer 214 dagen per kalenderjaar naar die vaste werkplek reist. Deze bestaande regeling wordt aangepast vanwege de introductie van een onbelaste thuiswerkvergoeding van € 2,00 per dag, waarvoor een vergelijkbare regeling (prorata) gaat gelden. De twee gerichte vrijstellingen voor de thuiswerkkosten en de reiskostenvergoeding voor woon-werkverkeer mag de werkgever niet tegelijkertijd toepassen op één werkdag.

Pro rata toepassing van 128-dagenregeling

Het kabinet stelt voor om de 128-dagenregeling pro rata toe te gaan passen als structureel (gedeeltelijk) wordt thuisgewerkt. Voor de vaste reiskostenvergoeding geldt dan dat de werkgever deze moet toepassen op basis van het aantal dagen waarop die werknemer in de regel naar kantoor reist. 

Redactie: Het is nog slechts een voorstel, dus of het ook per 1-1-2022 ingaat is nog een vraag. Dat de regeling wordt aangepast vanwege de onbelaste thuiswerkvergoeding is een ridicule reden, omdat de thuiswerkvergoeding slechts € 2,00 per dag bedraagt tegenover een vergelijkbare reiskostenvergoeding van slechts 5 woon-werk kilometers. In eerste instantie was het voorstel dat de twee regelingen (128-dagen en thuiswerkvergoeding) niet tegelijk mochten worden toegepast.