Wat gaat er nu werkelijk veranderen aan het pensioenstelsel?

zo 4 jun 2023  |  Bron: Volkskrant  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

In een artikel in de Volkskrant wordt uit de doeken gedaan wat er gaat veranderen in het nieuwe pensioenstelsel. In grote lijnen komt het er op neer dat er niet meer vastgehouden wordt aan de zogenaamde rekenrente (dat de verplichtingen naar de toekomst moet berekenen), maar dat de beleggingswinsten oftewel het werkelijke vermogen van een pensioenfonds de indicatie is voor het al dan niet indexeren c.q. het vaststellen van het individuele pensioen.
Maar daar hoef je toch niet een heel stelsel voor overhoop te halen?
En daarbij zal de werknemer of gepensioneerde zelf invloed kunnen uitoefenen op de beleggingen. Dit laatste menen wij te moeten betwijfelen of anders gezegd lijkt het ons dat de individuele gepensioneerde daar onvoldoende verstand van heeft, dus zullen deskundigen dat wel gaan aanbieden.
Wat niet eens aan de orde is geweest dat zijn de exorbitante beheerskosten en de miljarden die beleggingmaatschappijen, zoals Goldman Sachs aan onze pensioenen verdienen.
Maar tot 2028 hebben we nog de tijd om eventueel bij te sturen of noodzakelijke ingrepen in de dataverwerking en beheerskosten te doen.
Lees meer