Alles was vroeger beter; in ieder geval heel anders

Opinie  |  vr 18 nov 2022  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

In 2025 wordt de kinderopvang gratis en lost dat de problemen op?

In 1972 verhuisde ik (voor mijn werkgever) naar het Oosten van Nederland. We melden onze twee peuters meteen aan voor de Peuterspeelzaal. Er waren geen wachtlijsten en de kosten waren gering. Op een van de eerste ochtenden toen ik i.p.v. mijn vrouw de kinderen wegbracht, was de vraag of er iemand in het bestuur erbij wilde komen.
De moeders waren ietwat verbaasd toen ik mij aanmeldde. Omdat het toen (zeker in het Oosten) gebruikelijk was dat de man de voorzitter was, werd ik daartoe uitgenodigd. Omdat ik salarisadministrateur was geweest, werd ik ook meteen maar secretaris/penningmeester, terwijl de dames de organisatie deden.
Ik heb dat met plezier tot mijn verhuizing 7 jaar lang kosteloos gedaan.

De organisatie

De organisatie was eenvoudig. Er waren eerst 1 en later twee gekwalificeerde peuterleidsters (groep 1 en 2 bestonden nog niet) en verder waren enkele moeders bij toerbeurt verantwoordelijk voor de opvang. Van de Gemeente kregen we, na veel heibel, “de wieven motten zelf veur hun kinderen sorgen”, een kleine subsidie.
De peuterspeelzaal was een oude maar zeer nette gymnastiekzaal met alle nodige voorzieningen, waar we niets voor hoefden te betalen. Dat is jaren goed gegaan, totdat de overheid en allerlei instanties er zich mee gingen bemoeien.

Wetten en regelgeving

Leidsters werden pedagogisch medewerkster (die vaak geen kinderen hebben) en moeders en oma’s met jarenlange ervaring waren ineens onbekwaam.
Er kwamen organisaties van een paar duizend mensen, met directies en grote kantoren. En de kosten werden zo hoog dat menig moeder of gezin zich afvroeg wil ik dat wel betalen? Voor de gezinnen, die het niet zo breed hebben, werd de kinderopvangtoeslag uitgevonden, het rondpompen van geld.

Zijn we niet te ver doorgeschoten?

Nee, zoals vroeger kan beslist niet meer
Alhoewel, al 5 maanden stoken we de allesbrander van oma die al 40 jaar voor de sier in de kamer staat en ik maak nu iedere ochtend de kachel aan, want een voorschot van € 2.297 per maand (!) was ons iets teveel.
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10