4 op de 5 werknemers vinden hybride werken een  belangrijke arbeidsvoorwaarde

Opinie  |  wo 21 mei 2025  |  Bron: HR-kiosk & Salarisnet  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , , ,

De eerste vraag is: wat verstaan we onder hybride werken en de tweede vraag: waar moet hybride  werken aan voldoen?

Hybride werken is een combinatie van thuiswerken en werken op kantoor, wat flexibiliteit biedt voor zowel werknemers als werkgevers.
Hybride werken is een werkstructuur waarbij medewerkers de vrijheid hebben om zowel op kantoor als op afstand te werken. Dit model is steeds populairder geworden, vooral na de COVID-19-pandemie, die de voordelen van thuiswerken heeft benadrukt, zoals het verminderen van reistijden en het verbeteren van de werk-privébalans. 
Maar hybride werken is ook dat werknemers hun arbeidstijden zelf aanpassen aan de voor hen geldende omstandigheden. Voorbeelden zijn eerst om 10 uur beginnen tot na 18 uur om files te vermijden of de zaterdag werken en daarvoor op de woensdag vrijaf nemen. 40 uur werken in een 4-daagse werkweek.

Voordelen van Hybride Werken

  • Flexibiliteit: Werknemers kunnen hun werkplek en -uren aanpassen aan hun persoonlijke behoeften, wat leidt tot een betere werk-privébalans. 
  • Verhoogde productiviteit: Veel werknemers ervaren een hogere productiviteit wanneer ze de mogelijkheid hebben om thuis te werken, afhankelijk van hun thuissituatie. 
  • Kostenbesparing: Zowel werknemers als werkgevers kunnen besparen op kosten, zoals reiskosten en kantoorruimte. 
  • Duurzaamheid: Minder reistijd draagt bij aan een duurzamere samenleving door de ecologische voetafdruk te verkleinen. 

Uitdagingen van Hybride Werken

Communicatie: Het kan moeilijk zijn om effectieve communicatie en samenwerking te behouden tussen teamleden die op verschillende locaties werken. 
Sociale Verbondenheid: Werknemers kunnen zich geïsoleerd voelen als ze te veel thuiswerken, wat kan leiden tot een gebrek aan teamgeest en ondersteuning. 
Balans tussen Werk en Privé: De grenzen tussen werk en privé kunnen vervagen, wat kan leiden tot langere werkdagen en verhoogde werkdruk. 

Persoonlijke doelstellingen

Wanneer er geen duidelijke doelstellingen zijn afgesproken, ontstaat er bij veel leidinggevenden argwaan of er wel gewerkt wordt
Er zijn organisaties (kleine en ook grote bedrijven) die de doelstellingen en functioneringsgesprekken hebben afgeschaft en ook dus duidelijke carrièrepaden bij het grofvuil hebben gezet.
Vooral bij deze organisaties gaat hybride werken, dus thuiswerken of algemeen gezegd “het maakt niet uit waar en wanneer je werkt” zonder duidelijke persoonlijke doelstellingen, op den duur de mist in.
Dan wordt besloten (zonder de kern van het probleem te beseffen) dat de tijd van "vrijheid-blijheid" afgeschaft moet worden en wordt er weer op de klassieke manier gewerkt en vooral gemanaged. 
Thuiswerken of hybride werken bestaat al meer dan 30 jaren, maar kent in z’n algemeenheid, maar ook per organisatie een periode waarin enthousiast hiermee wordt begonnen en evenzeer na evaluatie weer afgeschaft.
Vooral gedreven door een combinatie van regeldrift, argwaan en onzekerheid van het management.

Conclusie

Hybride werken biedt aanzienlijke voordelen, zoals flexibiliteit en verhoogde productiviteit, maar het brengt ook uitdagingen met zich mee die organisaties moeten aanpakken. Het is belangrijk voor werkgevers om een goede balans te vinden en te zorgen voor een ondersteunende werkomgeving, ongeacht de werkplek van hun medewerkers. Door de juiste strategieën te implementeren, kan hybride werken een waardevolle aanvulling zijn op de bedrijfsvoering en bijdragen aan een positieve werkcultuur
Eenvoudig gezegd: het maakt niet uit waar en wanneer je werkt, als je maar voldoet aan de afspraken, verantwoordelijkheden en doelstellingen van je functie en de strategie van de organisatie.

20 jaar geleden schreef ik het artikel:
Ga ik naar het werk of ga ik aan het werk
Een alinea uit dat artikel:  De weggebruikers die we tussen 8.00 en 9.00 uur aantreffen zijn overwegend mensen met een functie die niet typisch plaatsgebonden is. Fabriekswerknemers, bouwvakkers, zorgmedewerkers en installateurs die wel een plaatsgebonden functie hebben, rijden vóór de file uit en zijn dan allang op hun werk. Waarom gaat de eerste groep dan iedere ochtend en avond als kamelen de filekaravaan in. Daar is maar een antwoord op: cultuur, gewoonte, gebrek aan creativiteit en slachtoffer van het probleem dat ‘baas’ heet.
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl, directeur van HR-kiosk BV, directeur en consultant De Bongerd VOF,was Bestuurslid NVP, Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10