Werktijdverkorting    Deeltijd 


Wetten coronavirus

Datum laatste wijziging: 9 juni 2020  |  Trefwoorden: Coronacrisis, Wetten, 2020

Entree met veel rumoer

Op 1 juli 2020 moet de Tijdelijke Wet Maatregelen covid-19, ook wel de coronawet genoemd, van kracht worden. Maar er zijn weinig mensen die denken dat dat lukt. Er is veel kritiek, minister De Jonge moet zijn teksten aanpassen om te voorkomen dat de Tweede en Eerste Kamer de wet afschieten.

In de wet wil het kabinet tijdelijke noodverordeningen vastleggen die de afgelopen maanden in haast zijn afgekondigd. Ook moet er een betere juridische onderbouwing komen voor toekomstige maatregelen, bijvoorbeeld in het geval van een tweede besmettingsgolf.

Bij noodverordeningen, zoals het sluiten van de horeca en sportscholen, hebben burgers vooraf geen inspraak via de gemeenteraad of de Tweede Kamer. Ook kunnen burgers zo'n verordening niet aanvechten bij de rechter. Het kabinet vindt dit een ongewenste situatie. De wet moet de verzameling noodverordeningen vervangen na goedkeuring door de Tweede en Eerste Kamer. (Bron: NOS, 9 jun. 2020)

Redactie: En stel dat er (voorlopig) geen wet komt, dan gaat het kabinet door met ad hoc noodverordeningen. Is dat echt een ramp? Alles wat met het coronavirus te maken heeft is grillig, wetten passen in een stabiele situatie.
Een voorbeeld: er komt een medicijn op de markt, nu al een wet maken is onzinnig want op dit moment weet niemand iets over kosten en eventuele schaarste. Als het medicijn er eenmaal is is er nog geen wet. Het tot stand komen van een wet - internet consultatie, instemming Tweede en Eeste Kamer - duurt maanden.  
Een noodverorderning past als direct handelen nodig is. Wij denken dat het kabinet graag wil luisteren naar kritiek e.d., maar vergeet de wet(ten).
         

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Werktijdverkorting    Deeltijd