Thuiswerken en de fiscus    Verzekeringen 


Tweede Kamer

Datum laatste wijziging: 28 oktober 2020  |  Trefwoorden: Corona, Tweede Kamer, De Jonge, 2020

Inhoud

  1. Debat Tweede Kamer
  2. Eerste Kamer stemt in met tijdelijke coronawet

Debat Tweede Kamer

Na bijna een half jaar soebatten debatteert de Tweede Kamer op 7 en 8 oktober 2020 over de coronawet. Die wet werd vanaf minuut één mikpunt van politici, juristen en zelfs demonstranten. Stemt de Kamer er nu mee in?

Waarom is de coronawet nodig? Omdat het momenteel aan democratische controle op het coronabeleid ontbreekt. Sinds de komst van het coronavirus naar Nederland worden de vele maatregelen tegen het virus gegoten in de vorm van noodverordeningen. De voorzitters van de 25 Nederlandse veiligheidsregio’s, ongekozen burgemeesters, voeren die verordeningen in, in opdracht van minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid.

De volksvertegenwoordiging heeft in dat proces geen inspraak. Dat geldt voor de Tweede en Eerste Kamer, maar ook voor de gemeenteraden op lokaal niveau. Bij de eerste paniek over het virus was daar veel voor te zeggen – er moest worden gehandeld en snel een beetje. Maar hoe langer de crisis duurt, hoe meer het gebrek aan democratische borging begint te knellen. (Bron en meer: De Volkskrant, 7 okt. 2020)

Eerste Kamer stemt in met tijdelijke coronawet

Na de Tweede Kamer heeft nu ook de Eerste Kamer ingestemd met de tijdelijke coronawet. Een ruime meerderheid (48 voor, 24 tegen) van de senaat steunt de wet, inclusief de aanpassingen die de Tweede Kamer heeft aangebracht. De tijdelijke wet vervangt de huidige noodverordeningen en geldt in eerste instantie voor drie maanden.

Met de tijdelijke coronawet komen ministers Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Ferd Grapperhaus (Justitie & Veiligheid) en Kajsa Ollongren (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer en de Raad van State om de coronamaatregelen een structurele juridische grondslag te geven. De noodverordeningen zijn immers bedoeld voor een acute crisis van beperkte duur en inmiddels is al langere tijd sprake van een coronacrisis. Het kabinet krijgt met de tijdelijke wet geen nieuwe of andere bevoegdheden. Wel biedt de wet meer controlemogelijkheden voor het parlement. (Bron: Beveiligingnieuws, 28 okt. 2020)Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Thuiswerken en de fiscus    Verzekeringen