Coronavirus    Cijfers Nederland, Euro, mondiaal 


Anderhalve meter

Datum laatste wijziging: 31 mei 2020  |  Trefwoorden: Coronavirus, 2020, Anderhalvemeter

Inhoud

 1. Toespraak van premier Rutte
 2. Naar buiten? Houd 1,5 meter afstand
 3. Anderhalvemeter-samenleving
 4. Anderhalvemetereconomie: halve kantoor moet leeg
 5. Anderhalvemeter-afstand drive-in bioscoop Groningen
 6. Afstand 1,5 meter, het kan ook anders
 7. Worstelen met de nieuwe werkelijkheid van de anderhalvemeter-economie
 8. Anderhalve meter solex toer
 9. Grote zorgen bij leraren over opengaan scholen
 10. Heb al sjoelbak gekocht om eten naar mijn klanten te schuiven
 11. Rechterlijke macht maakt gebouwen zo spoedig mogelijk coronaproof
 12. Economie naar 1,5 meter: 84% banen blijft bestaan
 13. Coronapieper om minstens 1,5 meter afstand te bewaren
 14. Invoering wet Pensioenverdeling verschoven naar 2022
 15. App bepaalt wie in de trein en bus mag of niet
 16. Asfalt leggen, best lastig op anderhalve meter afstand van elkaar
 17. 1,5 metereconomie nauwelijks haalbaar op werkvloer
 18. Werkgevers klaar voor herstart
 19. Heroverweging kantoorinrichting
 20. 1,5 meterregel wordt wet
 21. Werkgevers klaar voor herstart
 22. TU Delft komt met sociale-afstandstool voor Amsterdam
 23. 1,5-meter-economie
 24. Horeca start proef met schotten in kleine ruimtes
 25. Wandelend solliciteren op 1,5 meter
 26. Website bundelt alle protocollen voor 1,5-metereconomie

Toespraak van premier Rutte

Klein deel uit zijn toespraak op 16 maart 2020:

"Alle adviezen tot nu toe, alle maatregelen die eerder zijn afgekondigd zijn op het eerste scenario van ‘maximaal controleren’ gericht. Van de relatief eenvoudige richtlijnen om geen handen te geven, vaker handen te wassen en anderhalve meter afstand te houden tot ingrijpende maatregelen als het verbieden van grotere bijeenkomsten en sluiting van de horeca." (Bron: RTL, 16 mrt. 2020)

Naar buiten? Houd 1,5 meter afstand

Veel Nederlanders houden in deze tijden van corona nog te weinig afstand tot elkaar. Minimaal anderhalve meter is de regel, ongeveer twee armlengtes. De gemeente Rotterdam plaatste daarom tientallen borden in de stad om Rotterdammers daarop te wijzen.

De borden staan op plekken waar veel stadsgenoten - jong en oud - samenkomen: in parken, speeltuintjes en openbare sportvelden. De tekst op de borden is: ‘Houd 1,5 meter afstand. Geef elkaar de ruimte. Beperk je tijd hier op deze plek. Was thuis je handen.’ (Bron: Gemeente Rotterdam, 20 mrt. 2020)

Anderhalvemeter-samenleving

Premier Rutte herhaalde op 7 april 2020 in een persconferentie over het coronavirus dat alle Nederlanders, ook tijdens de paasdagen, zo veel mogelijk thuis moeten blijven. De minister-president kondigde geen nieuwe maatregelen aan. Hij sprak zijn lof uit over de manier waarop Nederland het eerste echte lenteweekend zo veel mogelijk thuis bleven.

De premier vertelde verder dat het Kabinet pas in de week voor 28 april gaat besluiten over een mogelijke versoepeling van de maatregelen.“ Het kabinet denk na over mogelijke scenario’s voor ‘intelligente weg terug’ uit de ‘intelligente lockdown’. Het loket gaat echt niet in een keer open op 28 april. Dan wordt het tijd voor ‘het nieuwe normaal: Een samenleving waarin 1,5 meter afstand houden de norm wordt.” (Bron: Oogtv, 7 apr. 2020)

Anderhalvemetereconomie: halve kantoor moet leeg

Als werkend Nederland straks weer naar kantoor mag, en de regel van 1,5 meter afstand houden nog steeds geldt, dan zijn zes op de tien werkplekken niet bruikbaar.

Een terugkeer naar kantoor zal op basis van strikte regels gaan, stellen de adviseurs. Zij baseren zich op de situatie in de Chinese stad Wuhan, waar het coronavirus voor het eerst de kop opstak. Na een strenge lockdown gelden daar nog steeds afstandmaatregelen in kantoren. Vergelijkbare acties kunnen in Nederland worden verwacht. (Bron: De Telegraaf, 10 apr. 2020)

Anderhalvemeter afstand drive-in bioscoop Groningen

Het idee is een groot scherm het terrein te plaatsen met daarvoor alle ruimte om wagens te parkeren, op minimaal anderhalve meter afstand van elkaar. Op het witte doek wordt dan een film afgespeeld. Het geluid komt de wagen binnen via de autoradio.

,,Het terrein is groot genoeg om dit op te bouwen met alle voorzorgsmaatregelen. En mensen hoeven in feite hun auto niet uit. Hoewel we ook wat eten en drinken willen verkopen, maar ook dat gebeurt op afstand met scherp oog voor alle regels. Het moet verantwoord zijn.” (Bron: Dagblad van het Noorden, 10 apr. 2020)

Afstand 1,5 meter, het kan ook anders

Het bestuur van een stad in de Amerikaanse staat Florida heeft zo zijn eigen manier om de inwoners duidelijk te maken dat ze voldoende afstand moeten houden. Ze roepen de inwoners op om altijd de ruimte ter grootte van één volgroeide alligator afstand van elkaar te houden.

Worstelen met de nieuwe werkelijkheid van de anderhalvemeter-economie

Kroegbazen, fysiotherapeuten, kappers en zoveel andere ondernemers zijn koortsachtig op zoek naar creatieve oplossingen om toch geld te verdienen tijdens deze coronatijd. Dat betekent een manier bedenken om je zaak draaiende als die weer open mag, maar iedereen wel op anderhalve meter afstand moet blijven. Mogelijkheden met de anderhalvemeter maatregel:
 • Restaurants waar ook eten afgehaald of bezorgd wordt.
 • Cafébazen brainstormen over mogelijkheden om ruimte te creëren zoals hoeken en nissen maken en tafels eruit.
 • Passagiers in bussen mogen alleen nog naast het raam zitten en plastic schotten achter het hoofd voorkomen dat iemand in je nek hoest.
(Bron: Omroep Brabant, 12 apr. 2020)

Anderhalve meter solex toer

Normaal gesproken hebben wij dagelijks groepen over de vloer. Is er vertier, plezier en gezelligheid. Nu even niet. Omdenken dus.
Gezien het feit we een frisse neus mogen halen bedachten wij dat kan natuurlijk ook met de solex. We hebben overleg gehad met de gemeente en zij gaven te kennen dat we in aangepaste vorm deze solex rit mogen aanbieden. Wel kan het zo zijn dat de regelingen van dag tot dag veranderen. We blijven de RIVM richtlijnen hanteren.

De anderhalve meter solex toertocht bieden we aan tot 28 april. Op deze wijze hopen we nog wat plezier te brengen. En dat niet alleen. Zo kunnen we hopelijk ons personeel aan het werk houden en ons bedrijf door deze moeilijke tijd loodsen. We houden de moed erin, hopen gezond te blijven en zien uit naar jouw komst! (Bron: HetDrentskwartiertje.nl, april 2020)

Grote zorgen bij leraren over opengaan scholen

"Hoe zou je klassen moeten opknippen om wel die anderhalve meter afstand te krijgen? Voor een groep van 30 leerlingen heb je al gauw vier klaslokalen nodig", klaagde een docent in de enquête van de Algemene Onderwijsbond (AOb) over het weer opengaan van de scholen.

Een van de mogelijkheden: knip de dagen in een ochtend- en een middagdeel zodat steeds de helft van de klas op school is. (Bron: De Volkskrant, 14 apr. 2020)

Heb al sjoelbak gekocht om eten naar mijn klanten te schuiven

Tachtig procent van de Friese horecabedrijven zal de 1,5 metereconomie niet overleven. Dat voorspelt voorzitter Corné van de Erve van de Regio Fryslan van Koninklijke Horeca Nederland.

Als een restaurant nu veertien tafeltjes heeft, kunnen dat er straks maar drie zijn, geeft hij aan. ,,Het personeel moet voldoende ruimte hebben om er tussendoor te lopen. En gasten zelf moeten ook weer anderhalve meter van elkaar zitten.” Hij verwacht bovendien niet dat klanten, die beleving en gastvrijheid zoeken, in een ,,plexiglas hokje” gaan zitten eten. ,,Dat pikken ze niet.”

Rechterlijke macht maakt gebouwen zo spoedig mogelijk coronaproof

De Rechtspraak maakt zijn gebouwen zo spoedig mogelijk klaar voor een samenleving waar anderhalve meter afstand voorlopig de norm is. Zodra het kabinetsbeleid dit toelaat en de gebouwen coronabestendig zijn, worden zoveel mogelijk fysieke zittingen gehouden, naast alle digitale en schriftelijke behandelingen die nu al worden gedaan. (Bron: Rechtspraak, 16 apr. 2020)

Economie naar 1,5 meter: 84% banen blijft bestaan

Van alle banen in Nederland kan 84% blijven bestaan bij een afstand van 1,5 meter. Daarvoor zijn wel veel aanpassingen nodig, en 38% van die banen moet thuis worden ingevuld. In totaal kan zo 89% van de totale bruto toegevoegde waarde overeind blijven.

Dat blijkt uit berekeningen die Rabobank heeft gemaakt. Voor ongeveer 10% van de Nederlandse economie is er nu geen oplossing; het werk in dat deel van de economie kan vooralsnog niet op anderhalve meter afstand van anderen plaatsvinden. Daarbij gaat het vooral om de horeca, de zorg en de overige dienstverlening, zoals bijvoorbeeld de kappersbranche. (Bron: OR Net e.a., 20 apr. 2020)

Redactie: Hier proef ik de "Ceteris Paribus Clausule", die we vroeger bij economie leerden.
Het duidt dan de aanname aan dat alle overige grootheden gelijk blijven, wat feitelijk nooit het geval is, maar een onmisbare aanname is voor de vorming en toepassing van wetenschappelijke theorieën. M.a.w. als er dus geen medicijn (vaccinatie) wordt uitgevonden, het virus niet vanzelf uitsterft of dat mensen niet vanzelf immuun worden.

Coronapieper in de bouwvak

Om minstens 1,5 meter afstand van elkaar te houden, hebben bouwvakkers een zogeheten Coronapieper om de arm. Sensoren wijzen bouwvakkers erop dat zij binnen een straal van 1,5 meter tot elkaar staan. (Bron en maker: Mapiq, 21 apr. 2020)

Invoering wet Pensioenverdeling verschoven naar 2022

Het wetsvoorstel "Pensioenverdeling bij scheiding" wordt op verzoek van de Tweede Kamer pas na het zomerreces behandeld. Het gevolg hiervan is dat de voorgenomen invoeringsdatum 1 januari 2021 niet zal worden gehaald. (Bron: VNG, 23 apr. 2020)

App bepaalt wie in de trein en bus mag of niet

Een app die helpt te bepalen of je vandaag met de bus of trein mag, of niet. Over zo’n reserveringssysteem wordt serieus nagedacht, omdat er vanwege het coronavirus straks veel minder ruimte is in het ov. Dat zeggen betrokkenen rond een ambtelijke werkgroep die met ov-bedrijven nadenkt over mobiliteit in de anderhalvemetersamenleving.

Als de anderhalve meter gehandhaafd blijft, dan kan het aantal reizigers in het openbaar vervoer hooguit een kwart bedragen van de aantallen vóór de crisis. Op dit moment is dat 10 tot 15 procent. De groeiruimte is dus minimaal. (Bron: Metro e.a., 24 apr. 2020)

Asfalt leggen, best lastig op anderhalve meter afstand van elkaar

,,Normaal gesproken zijn daar per weekend zo’n vijfhonderd mensen bij betrokken”, zegt Dennis Banse, projectmanager groot variabel onderhoud van Boskalis. ,,Dat zijn er veel te veel om die op anderhalve meter van elkaar te laten werken. Met vaste ploegen werken en de onderhoudssluiting met 24 uur verlengen was de enige manier om dat op te lossen.” (Bron: AD, 27 apr. 2020)

1,5 metereconomie nauwelijks haalbaar op werkvloer

De 1,5 metereconomie is nauwelijks haalbaar op de werkvloer. Dat blijkt uit onderzoek van vakbond CNV in alle marktsectoren. ,,Bij de transportsector, de havens, land- en tuinbouw, het openbaar vervoer en bij rederijen. In vrijwel alle sectoren is de 1,5 meter nauwelijks haalbaar in de praktijk. De RIVM-regels worden mondjesmaat nageleefd. Afstand houden en hygiënevoorschriften naleven is uitermate complex,” zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. (Bron: Limburger, 25 apr. 2020)

Werkgevers klaar voor herstart

Werkgevers maken zich op voor de her- of opstart van hun bedrijf na de coronacrisis. 95 procent heeft maatregelen getroffen om volgens de nieuwe overheidsvoorschriften van de ‘1,5-metersamenleving’ te kunnen werken of is bezig zulke maatregelen te treffen. Ook hebben bedrijven een scala aan andere maatregelen getroffen om de klappen van de coronacrisis op te vangen. Overheidsmaatregelen als de NOW, waarvan 40 procent van de werkgevers gebruikmaakt of denkt te gaan maken, helpen om de gevolgen van de crisis minder ernstig te maken.

Dat concludeert werkgeversvereniging AWVN op basis van de tweede AWVN-ledenenquête over de effecten van de coronacrisis. De eerste enquête werd eind maart 2020 gehouden. (Bron en meer: AWVN, 29 apr. 2020)

Heroverweging kantoorinrichting

Bij het ontwerpen en toewijzen van kantoorruimte wordt vanaf april 2020 rekening gehouden met hoe de overdracht van ziektes kan worden beperkt. Er zal meer aandacht zijn voor hygiëne, en de gezondheid en het welzijn van medewerkers moet beter worden gewaarborgd. Dit wordt op de korte termijn toegepast (totdat er een vaccin is) terwijl kantoren stapsgewijs heropenen. Hierbij zal sprake zijn van gefaseerd gebruik in grote, open ruimtes, waarbij de anderhalvemeter regel in acht zal worden genomen. (Bron en meer: Cmweb.nl, 29 apr. 2020)

1,5 meterregel wordt wet

De maatregelen, die nu alleen nog zijn opgenomen in noodverordeningen, kwamen immers tot stand zonder dat de Eerste en Tweede Kamer daar vooraf iets over te zeggen hadden. Maar inmiddels zijn de regels al weken van kracht en dat terwijl noodverordeningen alleen zijn bedoeld voor „een acute en onvoorziene crisissituatie zoals die er onmiddellijk na de corona-uitbraak in Nederland was”, schrijft minister Ferd Grapperhaus aan de Tweede Kamer.

Nu veel van de maatregelen langer blijven gelden, is er meer draagvlak nodig. „In een rechtsstaat kunnen noodverordeningen niet al te lang duren, mede met het oog op de voortdurende gevolgen voor de vrijheden en grondrechten van een ieder”, stelt Grapperhaus. (Bron: Metro, 1 mei 2020)

TU Delft komt met sociale-afstandstool voor Amsterdam

Wetenschappers van de TU Delft hebben in samenwerking met het AMS Institute, dat zich bezighoudt met stedelijke oplossingen, een social distancing dashboard ontwikkeld. De tool moet het naleven van de anderhalvemetersamenleving in stedelijke gebieden bevorderen.

Het dashboard maakt stadsplattegronden die op straat- en wijkniveau laten zien of het mogelijk is om de afstand van anderhalve meter in de openbare ruimte na te leven. Het dashboard toont een kaart van factoren die daar invloed op hebben, zoals de breedte van voetpaden en locaties van bushaltes. Meer dashboards zijn in de maak voor steden zoals Rotterdam, Delft en Den Haag. (Bron: Channelweb, 14 mei 2020)

1,5-meter-economie

Door de strijd tegen het coronavirus gaat het leven in Nederland voorlopig in aangepaste vorm verder. De grootste uitdaging voor veel bedrijven is afstand houden. De overheid wil dat werkgevers in verschillende sectoren nadenken over een slimme invulling van de 1,5-meter-economie.
 • Wat is de 1,5-meter-economie precies
 • Welke oplossingen zijn er al bedacht?
 • En hoe werkt dat in de praktijk?
(Bron en meer: Ondernemen met personeel, 15 mei 2020)

Horeca start proef met schotten in kleine ruimtes

De horecabranche gaat onderzoek doen naar het gebruik van schotten in horecazaken om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen, schrijft brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland (KHN) zaterdag.

De schotten zouden, als de proef een succes is, ingezet kunnen worden op plekken waar 1,5 meter afstand moeilijk te realiseren is. De schotten zijn nog niet in het nieuwe horecaprotocol van KHN opgenomen, omdat het nog om een proef gaat.

Een van de veranderingen die wel in het vernieuwde protocol is opgenomen, is dat twee mensen gezamenlijk op een terras mogen zitten zonder 1,5 meter afstand te bewaren. Ook een huishouden hoeft niet aan de afstandsregel te voldoen. (Bron: Nu, 24 mei 2020)

Wandelend solliciteren op 1,5 meter

Bij de vestiging van YoungCapital kunnen sollicitanten wandelend solliciteren. We hebben inmiddels al een aantal gesprekken wandelend gevoerd. Je merkt dat de jonge sollicitanten het heel fijn vinden om even het huis uit te kunnen. Naast de lichaamsbeweging en het feit dat we 1,5 meter afstand kunnen houden, vinden ze dit ook een hele ontspannen manier van kennismaken. We voeren sinds de coronacrisis alle sollicitatiegesprekken digitaal en gaan kijken of wandelend solliciteren ook een succesvol alternatief kan vormen voor andere vestigingen. (Bron: Youngcapital, 22 mei 2020)

Website bundelt alle protocollen voor 1,5-metereconomie

MKB-Nederland en VNO-NCW lanceren in samenwerking met de rijksoverheid op 29 mei 2020 de nieuwe website www.mijncoronaprotocol.nl. Op deze site zijn alle protocollen te vinden waarin is vastgelegd hoe bedrijven en publieke organisaties in hun sector aan de slag gaan met de 1,5-meterregels en andere RIVM-voorschriften om verantwoord open te kunnen.
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Coronavirus    Cijfers Nederland, Euro, mondiaal 
Bonte Bij

Zuivere koffieDe gratis versnapering voor de thuiswerker
Bestel direct   |