Moeten we voor alle eenvoudige zaken, zoals rouwverlof, een wet maken?

Opinie  |  wo 14 mei 2025  |  Bron: HR-kiosk & IBM  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , , ,




Ik werkte 30 jaar bij IBM

Toen ik in 1969 begon als onervaren salesman, werd ik door familieleden gewaarschuwd dat het een keihard Amerikaans bedrijf zou zijn.
IBM bleek echter een bedrijf met een zeer hoogstaande cultuur en ethische normen, die in een paar zinnen werden uitgelegd.
Respect:
  1. Voor de klant
  2. Voor de medewerker
  3. En voor de aandeelhouder

We noemden dat de “Conduct Guide Lines”

En “wee gebeente” wanneer een medewerker, maar ook een leidinggevende en directie zich niet aan die uitgangspunten hield. Je werd namelijk, naast je persoonlijke succes, ook daarop zwaar beoordeeld.
Voor datgene wat bij IBM normaal was en ook zo hoorde te zijn, worden in Nederland allerlei wetten gemaakt.  Er ging bij IBM ook wel eens wat fout, maar dan had je het recht op een zogenaamde “Open door”. Je kon je klacht bij een eersthogere manager of bij de directie neerleggen, die een officiële procedure moest starten met een onafhankelijke waarnemer.
Zelf was ik 10 jaar lang coördinator van een officiële interne klachtencommissie, met wat ik mij herinner, in die 10 jaar slechts 10 gevallen, waarin de klager meende onrecht te zijn aangedaan.

Rouwverlof

We zijn nu al weer een aantal jaren bezig om een wet er doorheen te krijgen, die over rouwverlof gaat. Zou toch een eenvoudige “hamerslag” moeten zijn?
Ik herinner mij een van mijn  medewerksters, waarvan de man terminaal ziek was. Ik maakte toen met haar de afspraak dat zij halve dagen kon gaan werken of alleen kwam als zij daar zelf behoefte toe voelde. Ja, ook bij IBM kwam de opmerking: maar zij is toch zelf niet ziek? Niet alleen dat ik mijn beslissing goed kon uitleggen, maar ook kon verantwoorden met onze eigen “conduct guide lines”.

In die 30 jaar heb ik heel veel geleerd, omdat respect voor de werknemer (het individu) ook ging over opleiding, carrièrepad en een rechtvaardige beloning en dat werd weer nauwkeurig in procedures vastgelegd. Dat neem ik nu nog steeds mee . . . .

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl, directeur van HR-kiosk BV, directeur en consultant De Bongerd VOF,was Bestuurslid NVP, Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10