Maatregelen kabinet    Misbruik coronasteun 


Medicijnen

Datum laatste wijziging: 16 mei 2020  |  Trefwoorden: Coronavirus, Medicijnen, 2020

Inhoud

  1. Coronamedicijn Ruconest lijkt te werken
  2. Eerste Europese proefpersonen geïnjecteerd met corona-vaccin Pfizer
  3. Nog 8 miljard extra nodig voor ontwikkeling coronavaccin
  4. Mogelijk verband sterfte Covid19 met vitamine-D tekort
  5. Aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona
  6. Nederlands’ antilichaam 47D11 blokkeert infectie coronavirus
  7. Trump lanceert Operation Warp Speed: Tegen eind dit jaar een coronavaccin
  8. Samenwerking Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland inzake vaccins

Coronamedicijn Ruconest lijkt te werken

Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming meldt bemoedigende resultaten met zijn geneesmiddel Ruconest tegen de ziekte Covid-19, die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De resultaten uit tests onder vijf patiënten leiden tot een groter opgezet onderzoek naar de werking van het medicijn tegen het longvirus.

Pharming ontwikkelde Ruconest aanvankelijk als medicijn tegen erfelijke vormen van angio-oedeem, of acute zwellingen in het lichaam. Via een speciaal onderzoeksprogramma werd het middel in het Zwitserse Basel getest op vijf patiënten met Covid-19. Bij vier van de vijf patiënten nam de koorts af en waren er minder tekenen van ontstekingen. Zij genazen snel. Een patiënt moest voor extra beademing tijdelijk naar de intensieve zorgen.

Nu volgt een groter onderzoek naar de werking van Ruconest tegen de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Onder leiding van onderzoekers van het academisch ziekenhuis van Basel wordt het middel bij 150 patiënten met Covid-19 getest. (Bron: HLN, 21 apr. 2020)

Redactie: Geen woord over 'wanneer het medicijn op de markt verschijnt'. Logisch, dat kan maanden, misschien wel jaren duren. En verder, ook elders zit men niet bepaald stil.

Eerste Europese proefpersonen geïnjecteerd met corona-vaccin Pfizer

De eerste proefpersonen die meedoen aan een klinisch onderzoek van Pfizer en BioNTech naar een potentieel vaccin tegen het coronavirus, zijn geïnjecteerd met een dosis van het kandidaat-vaccin BNT162. Het gaat om twaalf proefpersonen in Duitsland. Zodra er goedkeuring is van de autoriteiten willen Pfizer en BioNTech het vaccin ook in Amerika gaan testen. (Bron en meer: Skipr, 30 apr. 2020)

Nog 8 miljard extra nodig voor ontwikkeling coronavaccin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot internationale samenwerking bij het zoeken naar geneesmiddelen en vaccins voor het indammen van coronabesmettingen. "Vandaag de dag ontbreekt naar schatting nog acht miljard euro voor de ontwikkeling van een vaccin", zei de kanselier zaterdag in haar wekelijkse podcast. (Bron: Europa Nu, 2 mei 2020)

Mogelijk verband sterfte Covid19 met vitamine-D tekort

Volgens nieuw onderzoek kan vitamine D een rol spelen bij het voorkomen van de dood door het coronavirus SARS-CoV-2. Voorlopige resultaten van een onderzoek door wetenschappers van de Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust en de University of East Anglia hebben vastgesteld dat in gebieden in Europa waar mensen weinig vitamine D hebben er relatief meer mensen sterven aan Covid19.

En verder, we weten dat de personen die zijn overleden aan Covid-19 gemiddeld ver boven de 70 zijn, op die leeftijd hebben veel ouderen een tekort aan vitamine D. (Bron: Welingelichte Kringen, 1 mei 2020)

Aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona

Opnieuw hebben wetenschappers voorzichtige aanwijzingen gevonden dat het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond de ernst van covid-19 kan tegengaan. Dat zou verklaren waarom jongere mensen zo weinig last hebben van het coronavirus, stellen onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse ngo de World Organization: die hebben de prik gehad, en ouderen vanaf ongeveer 50 jaar niet. (Bron: De Volkskrant, 2 mei 2020)

Nederlands’ antilichaam 47D11 blokkeert infectie coronavirus

Eerste tests in lab zorgen voor optimisme. Het antilichaam 47D11 kan het coronavirus vermoedelijk ook bij mensen onschadelijk maken, zo is de verwachting, maar of het daadwerkelijk tot een medicijn komt, is nog onduidelijk. Eerst volgen er allerlei nieuwe tests. (Bron en meer: De Telegraaf, 4 mei 2020)

Trump lanceert Operation Warp Speed: Tegen eind dit jaar een coronavaccin

De naam van de operatie verwijst naar de zogeheten warpsnelheid in de televisieserie Star Trek. Daarbij reizen ruimteschepen sneller dan de lichtsnelheid. De Amerikaanse president hoopt dan ook zo vlug mogelijk resultaten te kunnen boeken, met als doel eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar een vaccin te hebben. Warp Speed is erop gericht sneller dan gebruikelijk een vaccin te ontwikkelen, te testen en te produceren. 

De ontwikkeling van het vaccin is geen zaak van winst, aldus Trump. Als de VS als eersten met het vaccin op de proppen komen, zal het aan een betaalbaar tarief beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. (Bron: De Morgen, 16 mei 2020)

NB: Sommige mensen zien in het voornemen van Trump vooral electorale motieven. De verkiezingen zullen op 3 november 2020 plaats vinden.

Samenwerking Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland inzake vaccins

Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland bundelen de krachten in de onderhandeling met ontwikkelaars en producenten van potentiele coronavaccins. De vier landen verkennen gezamenlijk diverse kansrijke initiatieven en zijn in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven. Het is de bedoeling de productie van vaccins waar mogelijk op Europese bodem plaats te laten vinden. (Bron: Rijksoverheid, 3 jun. 2020)

HR-kios: In de verdeling van de Europese (gelijke) steun en wijze waarop staan begin juni 2020 Italie en Nederland lijnrecht tegenover elkaar. Laten we hopen dat bovengenoemde samenwerking de tegenstellingen verzacht.   
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Maatregelen kabinet    Misbruik coronasteun 
Bonte Bij

Zuivere koffieDe gratis versnapering voor de thuiswerker
Bestel direct   |