Maatregelen Kabinet    Misbruik coronasteun 


Medicijnen

Datum laatste wijziging: 1 augustus 2020  |  Trefwoorden: Coronavirus, Medicijnen, 2020

Inhoud

 1. Coronamedicijn Ruconest lijkt te werken
 2. Eerste Europese proefpersonen geïnjecteerd met corona-vaccin Pfizer
 3. Nog 8 miljard extra nodig voor ontwikkeling coronavaccin
 4. Mogelijk verband sterfte Covid19 met vitamine-D tekort
 5. Aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona
 6. Nederlands’ antilichaam 47D11 blokkeert infectie coronavirus
 7. Trump lanceert Operation Warp Speed: Tegen eind dit jaar een coronavaccin
 8. Samenwerking Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland inzake vaccins
 9. Mogelijk coronavaccin voor Europa gecontracteerd
 10. Bestaand medicijn lijkt te werken bij ernstig zieke coronapatiënten
 11. Sanquin
 12. De race om het coronavaccin
 13. De 11 grootste mythes over het coronavirus volgens de WHO
 14. Oxford vaccin bemoedigend
 15. Rusland gaat tegen corona vaccineren, ‘waarmee dan?’

Coronamedicijn Ruconest lijkt te werken

Het Nederlandse biotechbedrijf Pharming meldt bemoedigende resultaten met zijn geneesmiddel Ruconest tegen de ziekte Covid-19, die wordt veroorzaakt door het nieuwe coronavirus. De resultaten uit tests onder vijf patiënten leiden tot een groter opgezet onderzoek naar de werking van het medicijn tegen het longvirus.

Pharming ontwikkelde Ruconest aanvankelijk als medicijn tegen erfelijke vormen van angio-oedeem, of acute zwellingen in het lichaam. Via een speciaal onderzoeksprogramma werd het middel in het Zwitserse Basel getest op vijf patiënten met Covid-19. Bij vier van de vijf patiënten nam de koorts af en waren er minder tekenen van ontstekingen. Zij genazen snel. Een patiënt moest voor extra beademing tijdelijk naar de intensieve zorgen.

Nu volgt een groter onderzoek naar de werking van Ruconest tegen de gevolgen van het nieuwe coronavirus. Onder leiding van onderzoekers van het academisch ziekenhuis van Basel wordt het middel bij 150 patiënten met Covid-19 getest. (Bron: HLN, 21 apr. 2020)

Redactie: Geen woord over 'wanneer het medicijn op de markt verschijnt'. Logisch, dat kan maanden, misschien wel jaren duren. En verder, ook elders zit men niet bepaald stil.

Eerste Europese proefpersonen geïnjecteerd met corona-vaccin Pfizer

De eerste proefpersonen die meedoen aan een klinisch onderzoek van Pfizer en BioNTech naar een potentieel vaccin tegen het coronavirus, zijn geïnjecteerd met een dosis van het kandidaat-vaccin BNT162. Het gaat om twaalf proefpersonen in Duitsland. Zodra er goedkeuring is van de autoriteiten willen Pfizer en BioNTech het vaccin ook in Amerika gaan testen. (Bron en meer: Skipr, 30 apr. 2020)

Nog 8 miljard extra nodig voor ontwikkeling coronavaccin

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft opgeroepen tot internationale samenwerking bij het zoeken naar geneesmiddelen en vaccins voor het indammen van coronabesmettingen. "Vandaag de dag ontbreekt naar schatting nog acht miljard euro voor de ontwikkeling van een vaccin", zei de kanselier zaterdag in haar wekelijkse podcast. (Bron: Europa Nu, 2 mei 2020)

Mogelijk verband sterfte Covid19 met vitamine-D tekort

Volgens nieuw onderzoek kan vitamine D een rol spelen bij het voorkomen van de dood door het coronavirus SARS-CoV-2. Voorlopige resultaten van een onderzoek door wetenschappers van de Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust en de University of East Anglia hebben vastgesteld dat in gebieden in Europa waar mensen weinig vitamine D hebben er relatief meer mensen sterven aan Covid19.

En verder, we weten dat de personen die zijn overleden aan Covid-19 gemiddeld ver boven de 70 zijn, op die leeftijd hebben veel ouderen een tekort aan vitamine D. (Bron: Welingelichte Kringen, 1 mei 2020)

Aanwijzingen dat BMR-vaccin beschermt tegen corona

Opnieuw hebben wetenschappers voorzichtige aanwijzingen gevonden dat het vaccin tegen bof, mazelen en rode hond de ernst van covid-19 kan tegengaan. Dat zou verklaren waarom jongere mensen zo weinig last hebben van het coronavirus, stellen onderzoekers verbonden aan de Amerikaanse ngo de World Organization: die hebben de prik gehad, en ouderen vanaf ongeveer 50 jaar niet. (Bron: De Volkskrant, 2 mei 2020)

Nederlands’ antilichaam 47D11 blokkeert infectie coronavirus

Eerste tests in lab zorgen voor optimisme. Het antilichaam 47D11 kan het coronavirus vermoedelijk ook bij mensen onschadelijk maken, zo is de verwachting, maar of het daadwerkelijk tot een medicijn komt, is nog onduidelijk. Eerst volgen er allerlei nieuwe tests. (Bron en meer: De Telegraaf, 4 mei 2020)

Trump lanceert Operation Warp Speed: Tegen eind dit jaar een coronavaccin

De naam van de operatie verwijst naar de zogeheten warpsnelheid in de televisieserie Star Trek. Daarbij reizen ruimteschepen sneller dan de lichtsnelheid. De Amerikaanse president hoopt dan ook zo vlug mogelijk resultaten te kunnen boeken, met als doel eind dit jaar of uiterlijk begin volgend jaar een vaccin te hebben. Warp Speed is erop gericht sneller dan gebruikelijk een vaccin te ontwikkelen, te testen en te produceren.

De ontwikkeling van het vaccin is geen zaak van winst, aldus Trump. Als de VS als eersten met het vaccin op de proppen komen, zal het aan een betaalbaar tarief beschikbaar zijn voor de rest van de wereld. (Bron: De Morgen, 16 mei 2020)

NB: Sommige mensen zien in het voornemen van Trump vooral electorale motieven. De verkiezingen zullen op 3 november 2020 plaats vinden.

Samenwerking Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland inzake vaccins

Duitsland, Frankrijk, Italië en Nederland bundelen de krachten in de onderhandeling met ontwikkelaars en producenten van potentiële coronavaccins. De vier landen verkennen gezamenlijk diverse kansrijke initiatieven en zijn in gesprek met verschillende farmaceutische bedrijven. Het is de bedoeling de productie van vaccins waar mogelijk op Europese bodem plaats te laten vinden. (Bron: Rijksoverheid, 3 jun. 2020)

HR-kiosk: In de verdeling van de Europese (gelijke) steun en wijze waarop staan begin juni 2020 Italie en Nederland lijnrecht tegenover elkaar. Laten we hopen dat bovengenoemde samenwerking de tegenstellingen verzacht.

Mogelijk coronavaccin voor Europa gecontracteerd

De vaccinalliantie, bestaande uit Nederland, Italië, Frankrijk en Duitsland, heeft vandaag afspraken gemaakt met farmaceut AstraZeneca over de levering van een coronavaccin. Als de ontwikkeling van het betreffende vaccin goed verloopt, komen vanaf eind 2020 stapsgewijs in totaal 300 tot 400 miljoen vaccins voor Europa beschikbaar.

Nederland, Duitsland, Frankrijk en Italië bundelden eerder deze maand hun krachten in de zogeheten ‘Inclusieve Vaccin Alliantie’ om te zorgen voor een sterke onderhandelingspositie in de zoektocht naar een coronavaccin. (Bron: Min VWS, 13 jun. 2020)

Bestaand medicijn lijkt te werken bij ernstig zieke coronapatiënten

Een goedkoop en algemeen verkrijgbaar medicijn kan het leven van ernstig zieke patiënten met coronavirus helpen redden. Mild zieke mensen hebben er weinig aan. De lage dosis steroïde behandeling dexamethason is een grote doorbraak in de strijd tegen het dodelijke virus, volgens Britse experts.

Het eerste medicijn waarvan is bewezen dat het de sterfgevallen als gevolg van Covid-19 vermindert, is niet een nieuw, duur medicijn, maar een oude steroïde die goedkoop is. Dat is een groot voordeel. De behandeling met dexamethason duurt maximaal 10 dagen en kost ongeveer € 6 per patiënt. Dus in wezen kost het € 60 om een ​​leven te redden. Dit medicijn is wereldwijd verkrijgbaar. (Bron: diverse bronnen, 16 jun. 2020)

Sanquin

Minister Hugo de Jonge (VWS) heeft organisatie Sanquin gevraagd om op grote schaal plasma van herstelde coronapatiënten in te zamelen. Dit zogenoemde convalescent plasma bevat neutraliserende antistoffen die eventueel gebruikt kunnen worden voor de behandeling van het coronavirus (COVID-19) of bij het voorkomen dat mensen besmet raken. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) draagt 10 miljoen euro bij aan dit project. Met dat geld kan Sanquin snel de extra kosten die deze inzameling met zich meebrengt opvangen. (Bron: Min. VWS, 20 jun. 2020)

De race om het coronavaccin

163 vaccins zijn er wereldwijd op dit moment in ontwikkeling. Wekelijks komen er nieuwe bij. Voor het gros is de eindstreep nog ver weg en zijn dierproeven nog niet afgerond. Slechts 10 procent zal naar verwachting op de markt komen.

Een groep koplopers is een stap verder: 23 vaccins worden op dit moment al getest op mensen. De meeste bevinden zich in de eerste of tweede fase: een kleine groep vrijwilligers krijgt het middel toegediend om te kijken of het middel veilig is en of het immuunsysteem wordt geactiveerd.

Slechts twee farmaceuten zijn bij de derde fase: het Britse AstraZeneca en Chinese Sinovac. Beide bedrijven dienen het middel toe aan duizenden vrijwilligers in Brazilië, een land waar het coronavirus nog volop rondgaat. (Bron: NOS, 18 jul. 2020)

De 11 grootste mythes over het coronavirus volgens de WHO

Omdat vrij vooraanstaande personen (lees: Trump) toch met zulke adviezen komen, vond de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) het nodig om de grootste kletskoek over het virus op een rijtje te zetten:
 1. Je hoeft geen mondkapje op als je buiten gaat sporten, maar je moet wel afstand houden.
 2. Langdurig een mondkapje dragen leidt niet tot een lager zuurstofniveau in je bloed.
 3. Meer peper eten beschermt niet tegen het virus.
 4. Alcohol drinken tegen corona? Leuk smoesje, maar het helpt niet.
 5. Een thermoscanner kan je lichaamstemperatuur scannen, maar geen corona opsporen.
 6. Er zijn nog geen medicijnen die bewezen werken tegen Covid-19.
 7. Bleekmiddel drinken of injecteren? Dat is net zo gevaarlijk als het klinkt.
 8. Het gebruik van 5G verhoogt de kans op corona natuurlijk niet.
 9. Zon en warmte beschermen niet tegen het virus. Hooguit gaat de verspreiding minder snel, omdat mensen minder samen binnen zitten.
 10. Mensen die positief testen dragen het virus niet voor altijd bij zich.
 11. Iedereen kan het virus krijgen, kinderen en jongeren net zo goed als ouderen, al zal die laatste groep er meestal veel meer last van hebben.
(Bron: Independer, 15 jul. 2020)

Oxford vaccin bemoedigend

Het Oxfordse kandidaatvaccin waarvan Nederland met een Europese coalitie alvast 300 miljoen doses bestelde, lijkt te doen wat men ervan verlangt. In een proef bij ruim duizend Britse vrijwilligers bleek de inenting weinig bijwerkingen te geven en beschermende ‘neutraliserende antistoffen’ en T-cellen op te wekken. (Bron: De Volkskrant, 20 jun. 2020)

Rusland gaat tegen corona vaccineren, ‘waarmee dan?’

Op CNN maakt Rusland bekend dat zij een goed werkend covid-19 vaccin hebben die mogelijk twee jaar bescherming biedt. Vanaf 10 augustus is het voor publiek beschikbaar. Twintig landen zijn geïnteresseerd, ook een aantal US farmaceutische bedrijven. 

Westerse media plaatsen vraagtekens bij de snelheid waarmee Rusland zijn eerste vaccin wil gaan toepassen. Zij vragen zich af of Moskou het nationale prestige boven wetenschap en veiligheid plaatst. Een hooggeplaatste Russische functionaris vergeleek het succes bij de ontwikkeling van een vaccin met de lancering van de eerste satelliet ter wereld door de Sovjet-Unie, de Spoetnik 1 in 1957. (Bron: Metro, 1 aug. 2020)

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Maatregelen Kabinet    Misbruik coronasteun