We moeten meer haast maken met het nieuwe pensioenstelsel, maar wat is nu het probleem?

Opinie  |  za 9 apr 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

Er moet meer haast worden gemaakt met het nieuwe pensioenstelsel, vinden bestuurders van de grootste pensioenfondsen. Dan kunnen de pensioenen ook vaker en met hogere percentages geïndexeerd worden. Maar kunnen de “machthebbers” nu eindelijk eens duidelijk uitleggen wat het nieuwe pensioenstelsel inhoudt?

Hoe werkt het precies?

Het zou betekenen, dat we de omstreden rekenrente los kunnen laten, die geen enkele rekening houdt met de werkelijke rendementen van de pensioenfondsen. En iedereen krijgt een persoonlijk “potje” waaruit nu of later het pensioen wordt betaald.

30% klopt niet eens!

Maar wat is er dan nieuw aan, behalve gewoon dit uit te voeren of is dat te makkelijk gedacht?
In de praktijk blijkt echter dat 30% van de geregistreerde informatie bij de pensioenfondsen niet eens klopt. Gelukkig kan bijna geen enkele verzekerde dat bewijzen, want gegevens over het arbeidsverleden leest bijna niemand, laat staan dat we dat bewaren.
 
Maar stel dat alles wel zou kloppen, wat is dan het probleem om het nieuwe stelsel vanaf 1-1-2023 in te voeren en de rekenrente vanaf 1 juli a.s. al af te schaffen? En te indexeren en niet jarenlang op te potten?

Het beste pensioen ter wereld, maar daar betalen we ook voor

De pensioenpremie is bij menig pensioenfonds (exclusief de AOW-franchise) bijna 30%! Nogal logisch dat je dan het beste pensioen van de wereld hebt!
 
Wel eens een berekening gemaakt wanneer je bij een middelloon van € 35.000,00 met een AOW-franchise van € 14.000,00 en een premie van 28% over 40 jaren aan kapitaal opbouwt? Bij een gemiddeld rendement van 4% levert dat na 40 jaar sparen een kapitaal op van € 581.000,00.

Wat heeft u aan pensioenkapitaal nodig?

Stel een levensverwachting van 18 pensioenjaren en je wilt 70% pensioen van middelloon = € 24.500.00 per jaar. Je krijgt aan AOW per jaar € 11.412,00. De aanvulling uit je pensioenpot moet dus jaarlijks zijn: € 13.088,00.
 
Wanneer we geen rekening houden dat het kapitaal bij pensionering ook nog rendement oplevert, heb je dus 18 x 13.088,00 aan kapitaal nodig = € 235.584,00. Maar je zou gespaard hebben € 581.000,00.

Wat is het verschil?

Nou dat gaat op aan administratieve kosten! * Moeten we daar niet wat aan doen? Wat blijkt nu dat de meeste administratiekantoren van de pensioenfondsen worden beheerd door de verzekeringsmaatschappijen.
Lees ook: Pensioenfondsen en de flexibele premieovereenkomst (hr-kiosk.nl)

Toegegeven deze berekening is te eenvoudig; je moet eerst de kosten van de inleg aftrekken en dan wordt het restant eerst belegd, maar dan nog, zijn de kosten exorbitant.
 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10