Gemiste kans: de digitale snelweg voor werven en behouden van talent

Opinie |  vr 27 nov 2015  | Auteur: Romano Groenewoud  | Trefwoorden: Werken elders, HNW

​​
Vele bedrijven hebben het model van Het Nieuwe Werken inmiddels opgenomen in het personeelsbeleid. Echter is er nog allerminst sprake van stagnatie in deze ontwikkeling. Sterker nog, het tegendeel is waar met de opkomst van digitale nomaden. Deze lifestyle keuze wordt steeds populairder en met de huidige technologische ontwikkelingen zal het aantal digitale nomaden alleen maar toenemen. Er liggen kansen voor het samenstellen van uw personeel.
 

Thuis werken vs. Overal werken

Er is inmiddels veel informatie beschikbaar over de voordelen en nadelen van Het Nieuwe Werken en het effect op de personeelsorganisatie. Een werknemer die thuis werkt doet dit in de meeste gevallen niet dagelijks, en is nog steeds regelmatig op kantoor te vinden. De werknemer ervaart een bepaalde vrijheid en flexibiliteit in het werk maar valt doorgaans nog steeds binnen de bestaande personeelsorganisatie.
Een groot verschil met de digitale nomade is dat dit type werknemer in principe overal waar een internetverbinding is het werk kan uitvoeren. Dit gebeurt onafhankelijk van locatie, land en zelfs tijdzone. Het gevolg is een totaal verschillende samenwerking. Er is geen enkele reden waarom een afstandswerker geen kwalitatief hoogstaand werk zou kunnen leveren, maar het levert nogal wat obstakels op. Hoe werkt u succesvol samen met een digitale nomade? Wegen de voordelen wel op tegen de nadelen?
 

Er is geen enkele reden waarom een afstandswerker geen kwalitatief hoogstaand werk zou kunnen leveren

Voordat u over deze zaken nadenkt is het belangrijk om eerst een stap terug te doen en te bepalen óf en in welke vorm een dergelijke samenwerking succesvol kan zijn. Dit kan door het omvormen van huidige werknemers tot digitale nomaden, middels werving van bestaande digital nomads of een combinatie van beide.
 

Personeel behouden

Iedereen kent wel een voorbeeld: werknemer spaart geld, neemt ontslag en gaat voor onbepaalde tijd op wereldreis. Wat we er ook van vinden, deze keuze is volledig aan de werknemer. Echter is het voor de meeste bedrijven een bittere pil om te slikken; er gaat waardevolle ervaring en kennis verloren, de ontstane vacature kan niet altijd intern opgevangen worden en het hele proces begint opnieuw. Er is geen andere optie dan het maken van indirecte kosten door een nieuwe werknemer aan te nemen die een interne opleiding moet volgen en de bedrijfscultuur moet leren kennen.
Uit gesprekken met verschillende digitale nomaden blijkt dat ze helemaal niet ontevreden waren met de baan die ze opgezegd hebben, maar dat dit nu eenmaal noodzakelijk was om op wereldreis te kunnen gaan; het is het één of het ander. Een manier om de waardevolle werknemer te behouden is om de werknemer een voorstel te doen om het werk op afstand te blijven uitvoeren.
 

Proactief werknemers om vormen tot digitale nomaden en op die manier een internationaal netwerk op bouwen

De werknemer kan zo de reis combineren met werk en na afloop van de reis weer terugkeren op kantoor. Een goede kosten / baten analyse zou wel eens als uitkomst kunnen hebben dat het behoud van de werknemer meer voordelen dan nadelen met zich meebrengt.
Het is voor bedrijven met internationale ambities zelfs een optie om proactief werknemers om te vormen tot digitale nomaden en op die manier een internationaal netwerk op te bouwen.
 

Personeel werven

Het kan ook voorkomen dat de situatie juist omgekeerd is en dat het zeer lastig blijkt om geschikt personeel te vinden met specifieke vaardigheden. In dit geval kan het samenwerken met een digitale nomade uitkomst bieden. Via het internet zijn duizenden mensen werkzaam die hun diensten beschikbaar stellen via hun eigen internet ondernemingen, websites of als freelancer.
Ze zijn er in alle soorten en maten; digitale nomaden die net in het wereldje komen kijken zullen voor u wellicht een risico vormen maar om hun portfolio en reputatie op te bouwen zullen zij vaak bereid zijn voor lage tarieven werk te leveren dat helemaal niet van slechte kwaliteit hoeft te zijn.
 

De verwachting is dat deze vorm van werken enorm zal groeien

Digitale nomaden die al langer actief zijn hebben al een indrukwekkend portfolio opgebouwd en zullen ondanks hun hogere tarieven garant kunnen staan voor kwaliteit.
 

Samenvattend

Het is geen slecht idee om rekening te houden met de opkomst van digitale nomaden bij het vormen van uw personeelsbeleid. De verwachting is dat deze vorm van werken enorm zal groeien en de kans is groot dat ook uw organisatie hier op zeker moment mee te maken krijgt. Meegaan met deze trend brengt kansen met zich mee:
  • Behoud waardevol personeel dat anders verloren dreigt te gaan door ze om te vormen tot afstandswerkers
  • Werf digitale nomaden voor de invulling van bestaande vacatures


Romano Groenewoud

Romano Groenewoud Meer info

SEO specialist. Romano leeft, eet, drinkt, slaapt en ademt zoekmachine optimalisatie in het buitenland.
Interesse: SEO, Werken Elders, Het Nieuwe WerkenGerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: