Er wordt weer een poging gedaan een wet in te voeren die al lang bestaat

Opinie  |  di 20 dec 2022  |  Bron: HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

Minister Van Gennip en staatssecretaris Van Rij informeerden de Tweede Kamer over de voortgang van maatregelen op het gebied van werken met zelfstandigen en werken als zelfstandige onder de slogan: “Werken met en als zelfstandige: gelijk speelveld-duidelijke regels-handhaven”.

Balans herstellen

Het kabinet wil de balans herstellen als het gaat om het werken met zelfstandigen en als zelfstandige. Voor de zomer van 2022 zijn hier langs drie lijnen maatregelen voor aangekondigd, inmiddels zijn deze verder uitgewerkt.

Begin 2024 een nieuwe wet

  • Voor de zomer van 2023 zal het concept-wetsvoorstel voor internetconsultatie voorliggen. Begin 2024 gaat er een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer met de uitgewerkte wijzigingen.
  • Gedogen wanneer we handhaving moeilijk vinden
Deregulering: een ander woord voor gedoHet handhaven kan sowieso beginnen, maar is al 16 jaar uitgesteld of zo u wilt na de aangenomen Wet DBA in 2016.
De Tweede Kamer wilde toen dat er per direct werd gehandhaafd richting opdrachtgevers die evident kwaadwillig handelden. Daarnaast moest de regering voor 1 februari 2017 de eerste resultaten van de handhaving aan de Kamer rapporteren. Dat staat in een motie over de Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) die de Tweede Kamer op 13 december 2016 aannam.
Staatssecretaris Wiebes had de motie ontraden, maar werd wel aangenomen.
En minister Koolmees deed daarna nog enkele verwoede pogingen, maar liet daadkrachtig optreden maar over aan het nieuwe Kabinet dat in juli aantrad.

Een nieuwe gedoogperiode

Wat Van Gennip nu gaat doen is weer een nieuwe wet maken, die natuurlijk op veel weerstand gaat stuiten, waarbij mijn vermoeden is, dat handhaving wordt uitgesteld en er weer een nieuwe gedoogperiode aanbreekt.

Overigens: heeft de Belastingdienst tijd om 1 miljoen arbeidsrelaties te controleren?



 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10