Zijn mijn studiekosten, die mijn werkgever heeft betaald, aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting?    Telt een proefplaatsing mee voor de ketenregeling en is prijscompensatie verplicht? 

Mag wanneer de functiegroep verandert, mijn dienstjaren worden teruggezet?

Vraagbaak  |  10 januari 2018  |  Trefwoorden: Reorganisatie, Functieclassificatie

Vraag

Omdat onze functies binnen de organisatie per 2018 veranderen, wordt ons salaris ook anders. Ik heb hiervoor een gewijzigde arbeidsovereenkomst ontvangen.
Ik zit nu in salarisschaal/functiegroep 30, functie.jr. 11. Dat is inpas.nr. 20. HRM zegt, dat ze niet naar functiejaren kijken maar naar het inpas.nr.
Inpas.nr. 20 in schaal 35, is functiejaar 9. HRM zegt; je krijgt 1 jaar cadeau van de werkgever.
Dus daarom staat functiejaar 10 op mijn nieuwe arbeidscontract.
Maar is dit wettelijk toegestaan? Mogen ze mij in functiejaren terug zetten, ondanks dat ik meer zal verdienen? En kan het zijn dat ik in een hogere schaal meer belasting moet betalen?

Antwoord

Ik kan maar moeilijk wennen aan de rigide en weinig soepele functie- en salarisregelingen in de Zorg. Het staat de werkgever, binnen bepaalde normen, vrij om je een nieuwe functie aan te bieden, maar zelfs dat is niet zo. Je houdt in dit geval dezelfde functie, alleen zit daar een ander salarisprofiel bij. Kennelijk, zoals je zegt, gaat het salaris nog zelfs vooruit.
Het is (bij wet) niet toegestaan om (behalve bij demotie) een lager salaris vast te stellen. Maar dat gebeurt ook niet.
Of deze wijziging ook negatieve effecten heeft op je verdere carrière kan ik niet bepalen, maar dat zou je zelf moeten vaststellen in gesprek met je leidinggevende. HRM heeft daar in principe geen functie in.
 
Bij een hoger salaris ga je uiteraard (in totaal)  meer belasting betalen, maar je houdt altijd van het meerdere minstens 58% netto extra over. Dus daar hoef je geen zorgen over te maken.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Zijn mijn studiekosten, die mijn werkgever heeft betaald, aftrekbaar voor de Inkomstenbelasting?    Telt een proefplaatsing mee voor de ketenregeling en is prijscompensatie verplicht?