Cryptomunten    Economische veranderingen 


Drones

Datum laatste wijziging: 27 januari 2019  |  Trefwoorden: Drone, Toekomst, Robot

Inhoud

  1. Drone
  2. Niet drones, maar fietsen hebben de toekomst
  3. Testlocaties en experimenten voor innovatieve toepassingen drones
  4. Drone onder voorwaarden goed verzekerbaar

Drone

Een onbemand luchtvaartuig of drone is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. In het Nederlands wordt ook het woord drone gebruikt wat het Engelse woord is voor een mannetjes bij, de dar. Wordt het toestel op afstand bestuurd, dan moet de bestuurder zich in de nabijheid bevinden, "in line of sight". In Nederland geldt een maximum van 120 meter hoogte van de modelvlieger met de radiobesturing, in België geldt een maximumhoogte van 15 meter. Er zijn ook autonome professionele systemen waarbij vliegtuigen van de andere kant van de wereld bestuurd kunnen worden. (Bron: Wikipedia)

Niet drones, maar fietsen hebben de toekomst

Levering op locatie en verdere robotisering zullen de toekomst van de bezorging in hoge mate beïnvloeden. Met name in de laatste kilometer valt nog veel efficiëntie en kostenbesparingen te behalen. Sterker nog, het just-in-time leveren, wordt de bottleneck voor internetretailers. Om daar succesvol in te zijn, moeten ze op een andere manier naar de keten kijken. Leveranciers moeten naar de behoeften van hun klanten gaan kijken, en niet puur vanuit hun eigen perspectief, stelt Bart Gitte.

Een belangrijke ontwikkeling is het leveren op de locatie plaats waar de klant zich op dat moment bevindt. Want in tegenstelling tot wat we de afgelopen decennia gewend waren, is er lang niet altijd meer iemand aanwezig op het huisadres. We kennen natuurlijk allemaal de mooie voorspiegelingen van drones die pakketjes bezorgen. Toch is dat niet de toekomst. We gaan namelijk meer in stedelijk gebied wonen, en als iedereen op die manier zijn pakketjes zou laten bezorgen, wordt het een complete chaos. Dat is sociaal-maatschappelijk en juridisch zeer onwenselijk. Het voor de hand liggende alternatief, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de fiets. Doordat de steden steeds meer verstopt raken, is de fietskoerier nog altijd het snelste met het afleveren van pakketjes.

Testlocaties en experimenten voor innovatieve toepassingen drones

Drones kunnen helpen bij het bezorgen van medicijnen, bloedmonsters voor ziekenhuizen, maar ook bij dijkbewaking of verkeersmanagement en nog veel meer. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil innovatieve toepassingen van drones aanjagen door minder regels op testlocaties en experimenten voor inspectiewerk.

De EU heeft de ambitie om tot een gezamenlijke Europese markt voor drones te komen. De Europese regels houden enerzijds rekening met de risico’s van dronegebruik en bieden anderzijds meer ruimte voor innovaties. Van Nieuwenhuizen stimuleert innovatie onder meer door testen met drones mogelijk te maken, zowel op testlocaties als daarbuiten. In de afgelopen jaren zijn rondom de vliegvelden en testcentra in Enschede, Groningen, Marknesse, Valkenburg en Woensdrecht test- en innovatiecentra opgericht, die zich hebben verenigd in het Dutch Drone Platform. Hier wordt gebouwd aan drone(technologie) en hun toepassingen. (Bron: Rijksoverheid, 27 nov. 2018)

Drone onder voorwaarden goed verzekerbaar

Het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC) biedt een overzicht van hoe de verschillende verzekeraars omgaan met de verzekering van drones. De meeste verzekeraars dekken schade veroorzaakt door een drone. "Hier zijn echter wel altijd specifieke voorwaarden van toepassing", aldus het AIC. "Zo mag de drone niet zwaarder zijn dan het - in de polisvoorwaarden - aangegeven gewicht. In enkele gevallen worden er door de verzekeraars ook voorwaarden verbonden aan de locatie en de manier waarop er gevlogen wordt tijdens het veroorzaken van de schade. Zij keren bijvoorbeeld alleen uit als de bestuurder zich op het moment van vliegen aan de Regeling modelvliegen hield."

Het AIC heeft onderzoek gedaan naar drone-incidenten. Schade is vaak het gevolg van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening. "De drones worden hierdoor vaak onbestuurbaar en vliegen een specifieke richting op, zonder dat de bestuurder daar invloed op heeft. Dit wordt ook wel een ‘fly away’ genoemd. (Bron: VVP, 25 jan. 2019)

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Cryptomunten    Economische veranderingen