Drones

Datum laatste wijziging: 2 mei 2021  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Drone
  2. Niet drones, maar fietsen hebben de toekomst
  3. Testlocaties en experimenten voor innovatieve toepassingen drones
  4. Drones doet onderhoudsinspecties gebouwen
  5. Drone onder voorwaarden goed verzekerbaar
  6. Drone-investeringen gaan boven het miljard dollar
  7. Registratie van en andere regels voor drones verplicht
  8. Aandachtspunten voor de zakelijke inzet van een drone

Drone

Een onbemand luchtvaartuig of drone is een luchtvaartuig zonder piloot aan boord. In het Nederlands wordt ook het woord drone gebruikt wat het Engelse woord is voor een mannetjes bij, de dar. Wordt het toestel op afstand bestuurd, dan moet de bestuurder zich in de nabijheid bevinden, "in line of sight". In Nederland geldt een maximum van 120 meter hoogte van de modelvlieger met de radiobesturing, in België geldt een maximumhoogte van 15 meter. Er zijn ook autonome professionele systemen waarbij vliegtuigen van de andere kant van de wereld bestuurd kunnen worden. (Bron: Wikipedia)

Niet drones, maar fietsen hebben de toekomst

Levering op locatie en verdere robotisering zullen de toekomst van de bezorging in hoge mate beïnvloeden. Met name in de laatste kilometer valt nog veel efficiëntie en kostenbesparingen te behalen. Sterker nog, het just-in-time leveren, wordt de bottleneck voor internetretailers. Om daar succesvol in te zijn, moeten ze op een andere manier naar de keten kijken. Leveranciers moeten naar de behoeften van hun klanten gaan kijken, en niet puur vanuit hun eigen perspectief, stelt Bart Gitte.

Een belangrijke ontwikkeling is het leveren op de locatie plaats waar de klant zich op dat moment bevindt. Want in tegenstelling tot wat we de afgelopen decennia gewend waren, is er lang niet altijd meer iemand aanwezig op het huisadres. We kennen natuurlijk allemaal de mooie voorspiegelingen van drones die pakketjes bezorgen. Toch is dat niet de toekomst. We gaan namelijk meer in stedelijk gebied wonen, en als iedereen op die manier zijn pakketjes zou laten bezorgen, wordt het een complete chaos. Dat is sociaal-maatschappelijk en juridisch zeer onwenselijk. Het voor de hand liggende alternatief, dat vaak over het hoofd wordt gezien, is de fiets. Doordat de steden steeds meer verstopt raken, is de fietskoerier nog altijd het snelste met het afleveren van pakketjes.

Testlocaties en experimenten voor innovatieve toepassingen drones

Drones kunnen helpen bij het bezorgen van medicijnen, bloedmonsters voor ziekenhuizen, maar ook bij dijkbewaking of verkeersmanagement en nog veel meer. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) wil innovatieve toepassingen van drones aanjagen door minder regels op testlocaties en experimenten voor inspectiewerk.

De EU heeft de ambitie om tot een gezamenlijke Europese markt voor drones te komen. De Europese regels houden enerzijds rekening met de risico’s van dronegebruik en bieden anderzijds meer ruimte voor innovaties. Van Nieuwenhuizen stimuleert innovatie onder meer door testen met drones mogelijk te maken, zowel op testlocaties als daarbuiten. In de afgelopen jaren zijn rondom de vliegvelden en testcentra in Enschede, Groningen, Marknesse, Valkenburg en Woensdrecht test- en innovatiecentra opgericht, die zich hebben verenigd in het Dutch Drone Platform. Hier wordt gebouwd aan drone(technologie) en hun toepassingen. (Bron: Rijksoverheid, 27 nov. 2018)

Drones doet onderhoudsinspecties gebouwen

Bij een Alliantie-project in Almere zijn drones ingezet om woninginspecties uit te voeren om de status van dak, metselwerk en kozijnen te meten. Door drones te gebruiken voor dit soort inspecties, willen woningcorporaties de kwaliteit en betaalbaarheid van het onderhoud verbeteren.

Het testen van drones voor woninginspecties is een initiatief van het innovatieplatform De Corporatiewoning van de Toekomst dat in 2018 is opgericht. Dit innovatieplatform bestaat uit een negental corporaties, namelijk KleurrijkWonen, Haag Wonen, Woonlinie, Mitros, Poort6, Talis, Trivire, Staedion en de Alliantie. Initiatiefnemer Octo en drone-operator AeroScan nemen hier ook deel aan. (Bouwwereld, 13 feb. 2020)

Drone onder voorwaarden goed verzekerbaar

Het Aansprakelijkheidsverzekering Informatie Centrum (AIC) biedt een overzicht van hoe de verschillende verzekeraars omgaan met de verzekering van drones. De meeste verzekeraars dekken schade veroorzaakt door een drone. "Hier zijn echter wel altijd specifieke voorwaarden van toepassing", aldus het AIC. "Zo mag de drone niet zwaarder zijn dan het - in de polisvoorwaarden - aangegeven gewicht. In enkele gevallen worden er door de verzekeraars ook voorwaarden verbonden aan de locatie en de manier waarop er gevlogen wordt tijdens het veroorzaken van de schade. Zij keren bijvoorbeeld alleen uit als de bestuurder zich op het moment van vliegen aan de Regeling modelvliegen hield."

Het AIC heeft onderzoek gedaan naar drone-incidenten. Schade is vaak het gevolg van het verliezen van het signaal tussen de drone en de afstandsbediening. "De drones worden hierdoor vaak onbestuurbaar en vliegen een specifieke richting op, zonder dat de bestuurder daar invloed op heeft. Dit wordt ook wel een ‘fly away’ genoemd. (Bron: VVP, 25 jan. 2019)

Drone-investeringen gaan boven het miljard dollar

De investeringen in de wereld-drone-industrie zijn het afgelopen jaar met 67 procent gegroeid en tikken nu af op 1,2 miljard dollar. De drone-industrie kan zich verheugen op heel veel interesse van investeerders en financiële fondsen.

Meer dan vijftig bedrijven citeert Finbold in zijn rapport, daarbij spelers als DJI, Dronebase en 3D Robotics, maar ook industriereuzen als Boeing, Airbus en Microsoft. De meeste van hen zijn ook in de Verenigde Staten gebaseerd. De meeste investeringen richten zich op leveringen via drones, beveiliging en mijnbouw. Ook militaire toepassingen blijven zeer populair. (Bron: Computable, 28 mei 2020)

Registratie van en andere regels voor drones verplicht

Ieder land binnen de EU-lidstaat heeft andere regels voor het vliegen met een drone. Vanaf 31 december 2020 komt daar verandering in. De regels worden:
  • Het (oude) onderscheid tussen recreatieve en professionele drones komt te vervallen.
  • Er komen drie categorieen drones: Open, Specifiek en Certified (denk aan het bezorgen van pakjes). De open categorie is onderverdeeld in drie soorten afhankelijk van het gewicht. Vooral hobbyiesten zullen in de open categorie vallen.
  • Drones moeten vooraf worden geregistreerd, ook in het buitenland. Alleen een speelgoeddrone (gewicht minder dan 250 gram en geen camera) valt daar buiten.
  • Afhankelijk van de categorie worden cursussen en examens verplicht, de zwaarte is afhankelijk van de categorie drone. Wie met drones zijn geld verdient, is o.m. het zogeheten RPAS Operator Certificate (ROC) verplicht.
  • Wie zich niet aan de regels houdt, kan een forse boete of erger tegemoet zijn.
Meer nieuws is te verkrijgen bij de Rijksoverheid, Wegwijs en Ondernemersplein.

Aandachtspunten voor de zakelijke inzet van een drone

Het gebruik van drones is de afgelopen jaren explosief toegenomen. Vandaag de dag vindt er ook steeds meer zakelijke inzet van drones plaats. Genoemd worden o.m.:
  • Ondernemers die actief zijn in de landbouw kunnen door dagelijkse of wekelijkse overzichtsfoto’s eenvoudig veranderingen opmerken.
  • Ondernemers die op grote hoogte werken, bijvoorbeeld in de bouw of bij de inspectie van daken, windmolens of zonnepanelen, kunnen hun werk hun werk nu gewoon vanaf de grond uitvoeren.
  • Dronebeelden kunnen een toegevoegde waarde leveren bij een bedrijfsvideo, voor de eigen ondernemning of voor anderen.
(Bron: BC.nl, 30 apr. 2021