Toename werkgelegenheid

Datum laatste wijziging: 30 oktober 2017  |  Trefwoorden: ,

Inhoud

  1. Maar er komen ook nieuwe functies bij
  2. De robot kan het niet alleen
  3. Fiscale maatregelen moeten duizenden banen scheppen
  4. Robotisering zorgt voor 100.000 extra banen bij Amazon
  5. Voorbereiden op de vierde industriële revolutie
  6. Finance Robotics is geen IT project
  7. UWV onderzoekt invloed van technologie op werk

Maar er komen ook nieuwe functies bij

Als tijden veranderen, veranderen de banen mee. De lantaarnaansteker bestaat bijvoorbeeld al sinds 1957 niet meer in Nederland, zijn nageslacht is tegenwoordig wellicht interaction designer of doet iets met MVO. MT-columnist Bas van de Haterd schreef over dit soort baanontwikkelingen het gratis e-book '10 banen die gaan verdwijnen & 10 banen die gaan verschijnen'. Hieronder 10 (vaak technische) banen die volgens hem in opkomst zijn:

  • City farmer
  • Identiteitsauditor
  • Reparateur
  • City mimer
  • Data-architect 
  • Metallurg
  • Energienetwerk manager
  • (personal) Trainer
  • DNA-adviseur
  • 3D-designer
(Bron en meer: MT, 7 nov. 2014)

De robot kan het niet alleen

Robotisering en digitalisering gaan ons werk veranderen en ja, sommige banen zullen daarbij verdwijnen. Onderbelicht blijft dat er door de nieuwe technologieën ook banen bij gaan komen; misschien zelfs meer dan dat er verloren gaan. Die nieuwe banen zijn niet enkel te vinden in de hightech of IT. Kasper Buiting, Senior Sector Econoom bij ABN AMRO noemt een aantal banen die wel toekomst hebben:
  • Healthcare: van verpleegsters tot chirurgen
  • IT: nieuwe werkvelden zijn app developer, IT security analist, software designer, etc
  • Marketing en marktanalyse
  • Technici voor smart systems, smart industry, smart cities, mobile connected business, internet of things, 3d-printen, nano-technologie, medtech, etc
  • Persoonlijke verzorging: van kappers tot mondhygiënisten, ergotherapeuten. diëtisten en persoonlijke fitnesscoaches (Bron: ABN-AMRO, 23 sep. 2016)

Fiscale maatregelen moeten duizenden banen scheppen

Werkgeversorganisatie AWVN wil het dreigende banenverlies door automatisering en globalisering tegengaan. De werkgeverskoepel wil dat het kabinet fiscale maatregelen invoert om banen te creëren.

AWVN-directeur Harry van de Kraats denkt dat laagopgeleiden de dupe worden van automatisering en globalisering en doet een beroep op de overheid. ‘Door belastingmaatregelen kunnen vele tienduizenden banen ontstaan in markten die nu door hoge kosten van arbeid nauwelijks rendabel te bewerken zijn door ondernemingen. (Bron: AWVN, 10 okt. 2016)

Robotisering zorgt voor 100.000 extra banen bij Amazon

Het versnellen van technologische ontwikkelingen zorgt voor veel zorgen. Want: hoe meer robots, hoe minder werk voor de mens. Of niet? De angst is vooral gericht op het werk van de robots, die tegenwoordig dingen kunnen die in het verleden niet voor mogelijk werden gehouden. Uit onderzoek van McKinsey Global Institute blijkt dat bijna de helft van alle banen op dit moment volledig geautomatiseerd kan worden. Dat staat gelijk aan 1,1 biljoen banen wereldwijd.

Daling van de kosten

Aan de andere kant zorgt automatisering ook voor extra banen, zoals bij Amazon. De retailer heeft flink kunnen besparen op de kosten door extra robots in te zetten in de magazijnen. Die daling aan kosten werd doorberekend naar de consument, die minder verzendkosten hoefde te betalen. Daardoor steeg de vraag aanzienlijk en kon Amazon weer werknemers aannemen.

Ondersteunend werk

Taken waarbij motoriek nodig is, het beoordelen van iets of zaken die onvoorspelbaar zijn, kunnen niet door een robot worden uitgevoerd. Een medewerker kan pakketjes zo efficiënt mogelijk in een kast leggen, waarbij hij rekening houdt met de ruimtelijke indeling. Een robot kan dat niet. Robots moeten in een gecontroleerde omgeving werken, met voorspelbare taken een bepaald ritme van het werk. Ze hebben al wel een groot deel van het mensenwerk overgenomen. Zo tillen ze zware pallets op en vervoeren die naar de werkplek van een inpak- of sorteermedewerker. (Bron: MT, 16 feb. 2017)

Voorbereiden op de vierde industriële revolutie

Het World Economic Forum vond onlangs plaats in Davos. MT-expert Rick Lahaye blogt over het thema van dit jaar: de vierde industriële revolutie. Er zijn drie manieren je voor te bereiden:

  • Verdiep je in robotisering van banen. Robots zijn tot veel in staat, maar er is een drietal knelpunten bij robotisering: creatieve intelligentie, sociale intelligentie en perceptie en manipulatie.
  • Ontwikkel toekomstbestendige vaardigheden. Het oplossen van complexe problemen, kritisch nadenken en creativiteit zijn volgens het WEF de belangrijkste vaardigheden voor mensen. Hoe kun je hieraan werken?
  • Verbreed je netwerk

Uitleg over voornoemde drie manieren voorbereiding is te vinden op de site van MT, 21 feb. 2017.

Finance Robotics is geen IT project

Bent u al in staat om uw medewerkers te laten doen waar ze écht goed in zijn? Vanwege technologische vooruitgangen op het gebied van Finance Robotics, is het mogelijk om (repetitieve) werkzaamheden over te laten aan software robots. Hierdoor kunnen mensen worden ingezet op taken die echt waarde toevoegen aan de onderneming en kunnen zij bijvoorbeeld hun rol als business partner beter gaan invullen.

KPMG helpt organisaties om de juiste keuzes te maken op het gebied van Finance Robotics, en heeft ervaringen verzameld van organisaties die robotiseringsoplossingen reeds hebben geïmplementeerd. Eén ding is zeker: Finance Robotics is geen IT project. (Bron en meer: KPMG, 6 mrt. 2017)

UWV onderzoekt invloed van technologie op werk

Technologische ontwikkelingen hebben invloed op werk. In de toekomst zullen banen veranderen of zelfs verdwijnen als gevolg van automatisering, robotisering en digitalisering. Dit vraagt om aanpassingsvermogen van werkenden en van werkzoekenden. Vooral werk voor laaggeschoolde werknemers in de productie zal verdwijnen, zo blijkt uit het onderzoek. Voor hoogopgeleide werknemers komt er juist werk bij, bijvoorbeeld het programmeren van robots.

Het onderzoek belicht twaalf beroepen waar technologie een grote impact op het werk heeft. De lasser en de assemblagemedewerker krijgen bijvoorbeeld te maken met automatisering en robotisering van het productieproces. De opkomst van webwinkels heeft gevolgen voor de verkoopmedewerker en administratief medewerkers krijgen te maken met automatisering en digitalisering van processen. Voor dit soort beroepen is het van belang om te weten welke taken veranderen.

In opdracht van UWV heeft TNO een methodiek ontworpen waarmee functieveranderingen als gevolg van technologische ontwikkelingen in kaart worden gebracht. (Bron: UWV, 9 nov. 2017)