Europa    House of Skills 


Examenfraude

Datum laatste wijziging: 27 augustus 2018  |  Trefwoorden: Opleidingen, Examenfraude, Fraude

Inhoud

  1. Begrip fraude
  2. Examenfraude op Ibn Ghaldoun in Rotterdam
  3. VGA examen door iemand anders afgelegd
  4. ROC College Zuid
  5. Onderzoek naar examenfraude

Begrip fraude

Onder fraude verstaat men het handelen of nalaten van een student waardoor een juist oordeel over zijn kennis, inzicht en vaardigheden geheel of gedeeltelijk onmogelijk wordt.

Fraude is van alle dag, tenminste als men 'spieken' daartoe ook wil rekenen. Recente geruchtmakende zaken waarbij groepen studenten waren betrokken waren, zijn (altijd topje van de ijsberg):

Examenfraude op Ibn Ghaldoun in Rotterdam

Elf verdachten staan terecht voor de diefstal of betrokkenheid daarbij, of het daarna verspreiden van 27 eindexamens voorjaar 2013 op de Rotterdamse school Ibn Ghaldoun. Een de grootste eindexamenfraude in Nederland ooit.
De examendiefstal op de islamitische school Ibn Ghaldoun in Rotterdam lijkt het gevolg van een lange reeks misstanden. Leraren van de school werden weggepest, er werd fraude gepleegd met proefwerken en leerlingen wilden geen Nederlands volgen 'omdat zij het vak niet nodig hebben'. Inmiddels is Ibn Ghaldoun failliet verklaard.

VGA examen door iemand anders afgelegd

De directie Opsporing van de Inspectie SZW heeft in januari 2014 een man aangehouden op verdenking van examenfraude. Hij werd onlangs in Rotterdam tijdens een VCA examen (Veiligheid, Gezondheid en Milieuchecklist Aannemers) op heterdaad betrapt. De man wordt ervan verdacht dat hij met de identiteit van iemand anders het examen heeft afgelegd. Ook bestaat het vermoeden dat hij dit op deze wijze al meerdere keren gedaan heeft.

ROC College Zuid

In januari 2014 blijkt bij het ROC* College Zuid in Amsterdam sprake te zijn van examenfraude. Examens zijn gestolen en vervolgens via Whatsapp en sms te koop aangeboden.
Het gaat om schoolexamens, niet over centrale examens. Van de ROC-opleiding Juridische Dienstverlening zijn enkele honderden examens ongeldig verklaard, de leerlingen moeten opnieuw examen doen. De school heeft het recherchebureau Hoffmann gevraagd om de zaak te onderzoeken.

* ROC: Regionale Opleidingen Centra

Onderzoek naar examenfraude

Uit een Engels onderzoek naar examenfraude onder scholieren komt naar voren dat ruim 1/3 van de kandidaten het afgelopen jaar gefraudeerd heeft. 14% van de respondenten claimt dat hun* leerkracht hen* hierbij geholpen heeft. Om fraude tegen te gaan adviseren de scholieren (?) onder andere betere getrainde toezichthouders in te zetten en striktere maatregelen te treffen wanneer iemand op (poging tot) fraude wordt betrapt. (Bron: Lamark, 8 aug. 2016)

* Red. : Eindelijk, 'hun' en 'hen' zijn hier juist gebruikt. Daar 'kunnen' ('kennen' is hier fout) we wat van leren.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Europa    House of Skills