Heeft een werknemer bij re-integratie 2e spoor en detachering recht op een transitievergoeding. En wat is de hoogte van het loon tijdens de detachering?    Moet mijn bonus (naast mijn inkomen) bij ouderschapsverlof ook met 10% worden verlaagd? 

Wanneer ik al 3 jaren 40 uur per week werk, met een contract van 36 uur, heb ik dan feitelijk een contract voor 40 uren?

Vraagbaak  |  16 maart 2018  |  Trefwoorden: Rechtsvermoeden, Vast contract, 40, 36

Vraag

Ik werk normaliter 36 uur per week in een vast dienstverband. De afgelopen 3 jaar is mijn urencontract tijdelijk (iedere jaar apart) van 36 naar 40 uur gewijzigd. Soms zat er een maand tussen. Heb ik nu recht op een vast contract met 40 uur per week? Kan ik dat bij opdrachtgever aankaarten?

Antwoord

Ik begrijp wat je zegt, maar begrijp niet wat het nut is om het bestaande contract steeds tussentijds voor de duur van 1 jaar te wijzigen naar 40 uur per week.
Wettelijk gezien heb je:
  • Een vaste overeenkomst
  • Een overeenkomst van 40 uur per week
Dat de oorspronkelijke werktijd 36 uur was, is niet belangrijk. In feite is de vaste overeenkomst uitgebreid naar 40 uren per week.
Je hebt niet alleen recht op een vast contract voor 40 uren per week, maar door de feiten heb je reeds een contract voor 40 uren per week.  Je hoeft daar niet eens een nieuwe bevestiging voor te krijgen.
Voor de goede orde zou ik dat wel aan de NS melden.
 
 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Heeft een werknemer bij re-integratie 2e spoor en detachering recht op een transitievergoeding. En wat is de hoogte van het loon tijdens de detachering?    Moet mijn bonus (naast mijn inkomen) bij ouderschapsverlof ook met 10% worden verlaagd?