Geen verplichte vertrouwenspersoon

ma 19 okt 2020  | Bron: VNO-NCW & MKB  | Auteur: Fred Barkhuis  | Trefwoorden: Vertrouwenspersoon, Verplicht, VNO-NCW

VNO-NCW en MKB-Nederland zijn tegen het plan om bedrijven te verplichten een vertrouwenspersoon aan te stellen ter bestrijding van ongewenste omgangsvormen. Werkgever en werknemers gaan daar zelf over, zeggen zij in reactie op een initiatiefwetsvoorstel van GroenLinks dat 8 oktober 2020 is ingediend.

Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan zeker aan bijdragen de vermindering van ongewenste omgangsvormen maar bedrijven kunnen ook een andere aanpak kiezen. Bijvoorbeeld een gedragscode of een klachtenregeling met een onafhankelijke klachtencommissie.
De verplichtstelling van een vertrouwenspersoon grijpt in op de gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemers, stellen VNO-NCW en MKB-Nederland. Voor het midden- en kleinbedrijf zou het disproportioneel zijn. Bedrijven worden op kosten gejaagd, bijvoorbeeld voor de scholing van vertrouwenspersonen. Die kunnen weliswaar op brancheniveau worden aangesteld, maar dan nog grijpt de verplichting in op bestaande bewustwordingsprogramma’s. Bron: VNO-NCW en MKB-Nederland, 8-10-2020

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: