Onbelaste vergoeding ook voor woon-werkverkeer te voet    Vervoer (inleiding) 


Trein

Datum laatste wijziging: 25 april 2019  |  Trefwoorden: Vervoer, Trein

Inhoud

 1. En wat te denken van de hyperloop?
 2. Prijs van treinkaartje explosief gestegen
 3. NS gaat reiziger voortaan genderneutraal aanspreken
 4. Tienminutentreinen alweer achterhaald
 5. In 2040 elke 10 minuten een trein tussen negen steden
 6. Meer rechten voor treinreiziger in Europa
 7. Tientallen nieuwe stations in de periode 2019 - 2018

En wat te denken van de hyperloop?

De hyperloop is een soort magneetzweeftrein, maar dan in een serie buizen. De snelheid, hou je figuurlijk en letterlijk vast: in theorie 6500 kilometer per uur en in de praktijk waarschijnlijk 1.000 kilometer per uur. Rijden van Amsterdam naar Parijs duurt nu nog maar een half uur, je hebt nauwelijks tijd om een kop koffie onderweg te drinken. Wordt dit het alternatief vervoersmiddel voor boten, vliegtuigen, auto's en treinen? De eerste proeven worden binnenkort gehouden. Geen gezeur meer over de bijtelling van hybride elektrische voortgestuurde en privé gereden lease-auto's, wat kan de toekomst toch mooi zijn. (Bron: Z24, 12 mrt. 2016)

Prijs van treinkaartje explosief gestegen

De prijs van een treinkaartje is sinds de invoering van de ov-chipkaart in 2008 bijna twee keer zo hard gestegen als de inflatie. Treinkaartjes werden tot wel 35 procent duurder.

Wie in 2008 een retourtje Amsterdam - Rotterdam kocht, was 23,10 euro kwijt. Wie nu heen en weer reist, betaalt 30,40 euro. (+32 procent). Maand- en jaarkaarten werden tussen de 25 en 30 procent duurder. De prijsstijgingen zijn veel forser dan de inflatie. (Bron: AD, 14 mrt. 2017)

NS gaat reiziger voortaan genderneutraal* aanspreken

Treinreizigers van de NS worden met ingang van de nieuwe dienstregeling niet meer aangesproken als 'Dames en heren' maar met het sekseneutrale 'Beste reizigers'.

Per dag worden er in NS-treinen ongeveer 24.000 automatische omroepberichten afgespeeld. Deze teksten worden aangepast. Op alle stations spreken de menselijke omroepers de reizigers wekelijks gemiddeld zeventigduizend keer aan. (Bron: NU, 28 jul. 2017)

* Gender staat voor de gedrags- en identiteitsaspecten van sekse, ter onderscheiding van lichamelijke en biologische aspecten. (Wikipedia)

Tienminutentreinen alweer achterhaald

De zogenoemde 'tienminutentreinen', die op bijvoorbeeld het traject Amsterdam-Eindhoven om de tien minuten rijden, zouden alweer verouderd zijn. Dat schrijft De Telegraaf op basis van een geheim rapport van ProRail. Een woordvoerder laat weten dat „meer uit het spoor gehaald kan worden".

In plaats van om de tien minuten, zouden de treinen om de 7,5 minuut moeten rijden. Dit omdat de capaciteit van het spoor tegen het plafond zit, terwijl het aantal treinreizigers jaarlijks met vier procent stijgt. „De 1,3 miljoen treinreizigers per dag nu, groeien naar verwachting richting 1,8 miljoen in 2030. Het aantal treinritten moet meegroeien, anders loopt het openbaar vervoer komende jaren vast. De reistijd kan fors worden ingekort". (Bron: Metro Nieuws, 26 nov. 2018)

In 2040 elke 10 minuten een trein tussen negen steden

De tienminutentreinen zijn niet achterhaald. In 2040 moet er tussen negen grote Nederlandse steden elke 10 minuten een trein rijden, en de stations moeten knooppunten worden waar reizigers gemakkelijk van vervoermiddel kunnen wisselen. Dat heeft staatssecretaris Van Veldhoven gezegd in het NOS Radio 1 Journaal.

De kern van het plan is dat er een metro-achtige verbinding komt tussen Zwolle, Arnhem, Nijmegen, Eindhoven, Breda en de vier grote steden in de Randstad. Wat de staatssecretaris betreft moeten mensen in die stedenring naar het station kunnen gaan zonder in de reisplanner te kijken, omdat ze weten dat er altijd snel een trein komt. Tussen Eindhoven en Amsterdam rijdt overigens nu al elke 10 minuten een intercity. (Bron en meer veranderingen: NOS, 6 feb. 2019)

Meer rechten voor treinreiziger in Europa

Treinreizigers krijgen in de hele Europese Unie meer rechten.

Wat gaat er veranderen?
 • Voor vertragingen langer dan twee uur, internationaal en nationaal, wordt 100 procent van het treinkaartje terugbetaald.
 • Vanaf anderhalf uur heeft de reiziger recht op 75 procent.
 • Er komt in de trein meer ruimte voor de fiets.
 • Mensen met een beperking worden beter worden.
Het voorstel (maart 2019) moet nog worden goedgekeurd door de EU-ministers.

Tientallen nieuwe stations in de periode 2019 - 2029

Spoorbeheer Pro Rail heeft het voornemen om in de jaren 2019 tot 2029 te komen tot 20 tot 30 nieuwe stations waarmee de verwachte reizigersgroei van 30 ŕ 40% kan worden opgevangen. Het gaat met name om de groeiende bevolking in de nieuw geplande woonwijken te kunnen vervoeren. De kosten zullen moeten worden betaald door het Rijk, provincies, gemeenten en Pro Rail zelf.

Niet alleen voor de nieuwe maar ook voor de bestaande stations is meer geld nodig. Door Pro Rail worden de komst van meer liften, betere sanitaire voorzieningen, wachtruimtes en technische verbeteringen genoemd. En niet te vergeten een uitbreiding van de fietsenstallingen, het huidige aantal van ruim een half miljoen fietsenrekken is straks bij lange na niet genoeg. 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies:


 Onbelaste vergoeding ook voor woon-werkverkeer te voet    Vervoer (inleiding)