Paar honderd duizend personeelstekorten en wat doen we eraan?

Opinie  |  vr 24 mrt 2023  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden:

Nederland dreigt binnenkort (of nu al?) volledig vast te lopen door grote personeelstekorten. De oplossingen die worden aangedragen lijken simpel maar zijn volledig onuitvoerbaar. Ja meer uren maken zou een rekenkundige maatregel kunnen zijn, maar wordt er wel eens goed nagedacht over de echte oorzaken?

Indirecte verplichtingen

Een groot probleem zijn alle indirecte verplichtingen, die opgedrongen zijn door de overheid. Je kan je kont niet keren of Den Haag heeft weer een nieuwe richtlijn uitgevaardigd, die het werken omslachtig maakt en vooral belemmerd.
Een ander groot probleem in de Zorg zijn de afgedwongen administratieve verplichtingen door de Zorgverzekeraars, die daarmee menen de kosten zo laag mogelijk te houden (of zo u wilt de winsten zo hoog mogelijk). Maar doen we enige poging om dat te verminderen?

Steeds meer ambtenaren

En waarom zitten er op de Ministeries zoveel ambtenaren (die het allemaal zo goed weten) richtlijnen te maken, terwijl ze zelf direct inzetbaar zijn in de Zorg, Onderwijs, Justitie en andere beroepsgroepen. Op het Ministerie van Volksgezondheid werken meer dan 2500 medewerkers en ondanks afspraken in het verleden worden er dat ieder jaar gemiddeld 3% meer.
Een groot probleem is ook het ziekteverzuim in bepaalde branches. Is het werken daar aantoonbaar meer ongezond dan organisaties waar mensen in een meer kwetsbare omgeving werken?
Vraag je 2 zaken eens af:

1. Waarom is ons ziekteverzuim zo hoog (of waarom is de tevredenheid omgekeerd evenredig zo laag) en wat kunnen we er aan doen?
2. Welke werkzaamheden zijn niet nuttig en dragen niet bij aan het halen van onze strategische doelstellingen?

Nee niet vragen aan het management, maar aan de directe medewerkers.
Op beide vragen komen antwoorden, die we al lang kennen, maar de enige reactie is al jaren: Ja maar . . . . . . . . . . .
Als we wel adequate maatregelen nemen dan kost dat geen geld. Nee het levert alleen maar meer productiviteit op zonder harder of meer te werken.

Lees ook Personeelstekort? Niet meer maar juist minder doen is de oplossing! (hr-kiosk.nl)

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10



Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Cijfers (arbeidsmarkt)