Ziekenhuis begaat dure fout met plots ontslag

wo 31 jan 2024  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,


Het Reinier de Graaf ziekenhuis in Delft beging in 2023 een dure fout. Het ontsloeg een medewerker – die al 27 jaar in dienst was – vanwege het slecht uitoefenen van haar functie, maar had daar volgens de rechter geen reden toe. De rechter verwijt het ziekenhuis niet alleen dat de werknemer “vanuit het niets” werd ontslagen, maar ook dat er een ‘onherstelbaar verstoorde arbeidsverhouding’ in de hand is gewerkt. De vrouw krijgt nu een vergoeding van zo’n € 215.000,00.
Voor meer details van deze casus

Redactie: wanneer een rechter oordeelt, dat “vanuit het niets” een werknemer is ontslagen, dan zal dit meestal gebaseerd zijn op het ontbreken van een dossier, waaruit dat slecht functioneren zou blijken. Werkneemster moet dus meerdere keren daarop gewezen zijn.
Maar dat niet alleen: de werkgever heeft ook de plicht om dan (stel dat het waar is) een serieus verbeterplan met de werknemer op te stellen en samen hier actief aan te werken. Vooral wanneer een medewerker al zo lang in dienst is. Uit de details blijkt dat het verbeterplan niet actief is uitgevoerd.
De hoogte van de vergoeding zal mede vastgesteld zijn vanwege de leeftijd van de werknemer.
Omdat er ook nog eens sprake is van een “onherstelbaar verstoorde arbeidsverhouding”, is een herstel van het dienstverband niet wenselijk of redelijk.


 
Lees meer

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Beëindiging arbeidsovereenkomst (inleiding)