Een wet die zegt dat we de wet moeten toepassen

Opinie |  wo 12 aug 2015  | Bron: Redactie HR-kiosk  | Auteur: Andries Bongers  | Trefwoorden: VAR


De Verklaring arbeidsrelatie (VAR) gaat de prullenbak in. De Tweede Kamer stemde onlangs in met een nieuw alternatief waarin opdrachtgevers en zzp’ers een overeenkomst voorleggen aan de Belastingdienst, die de fiscus op haar beurt beoordeelt. Een volkomen overbodige maatregel!

Al sinds 1953 is in de Coördinatiewet Sociale Verzekering vastgelegd, wanneer er sprake is van een verplicht werknemerschap. Dat werd altijd door GAK/UWV door inspecteurs nauwlettend beoordeeld. Sinds de overgang van de premieheffing (2005) naar de Belastingdienst heeft deze instantie diverse controle verplichtingen (vastgelegd in de beleidsregels 25-11-2002) niet overgenomen van het UWV.
 

Eigenlijk heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen, die zegt dat de wet moet worden toegepast


Er is een wildgroei ontstaan aan zogenaamde ZZP-ers, die feitelijk wanneer we de bestaande wet toepassen, gewoon werknemer zijn en dus een ontduiking betekent van allerlei sociale wetten (premieheffing). Dus of we handhaven de wet of we voeren een eigenrisico dragerschap voor alle werknemers in! Nou dat laatste is schrikken!

Eigenlijk heeft de Tweede Kamer een wet aangenomen, die zegt dat de wet moet worden toegepast.

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Hoofdredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen"
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist.Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: