Wij vergoeden de advocaatkosten, moeten we dan ook de BTW meenemen?    Mag de werkgever teveel genoten vakantie op het salaris inhouden? 

Mag mijn werkgever een vaste autovergoeding geven bij regelmatig bezoek relaties

Vraagbaak  |  12 december 2017  |  Trefwoorden: Autokosten, Nacalculatie, Kilometerrapportage

Vraag

Ik werk bij een woningcorporatie als opzichter. Met regelmaat bezoek ik aannemers en bewoners met mijn eigen auto. Mag de werkgever hier een vaste vergoeding voor geven? Dit scheelt enorm veel administratie.
 

Antwoord

Zoals u uw autogebruik beschrijft, kan er geen vaste onbelaste vergoeding worden toegekend. Het blijkt dat u zowel naar aannemers, bewoners en bouwprojecten reist met uw eigen auto. Dus onregelmatige reisdoelen.
Voor zowel de woon-werk kilometers als de zakelijke kilometers mag de werkgever €  0,19 per kilometer onbelast betalen.
De werkgever mag alleen een vaste vergoeding geven, wanneer u naast het woon-werkverkeer, voor uw werk naar een vaste plek reist.  
De hoogte van de vaste vergoeding kan dan gebaseerd worden op het aantal keren in een jaar dat u uw zakelijke reizen vermoedelijk aflegt en de lengte van die reizen.
De werkgever  moet de vergoeding aanpassen als de omstandigheden veranderen, bijvoorbeeld als u verhuist of op minder dagen gaat werken.
Wat eventueel wel mogelijk is om een vaste vergoeding per maand te geven en een strikte kilometerrapportage te maken van de zakelijke kilometers en deze afstanden eenmaal per jaar te verrekenen (nacalculatie) met de vaste vergoeding.
Maar dan moet u nog steeds een kilometerregistratie bijhouden.

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Wij vergoeden de advocaatkosten, moeten we dan ook de BTW meenemen?    Mag de werkgever teveel genoten vakantie op het salaris inhouden?