Is werkgever verantwoordelijk voor schade aan fiets?

Vraagbaak  |  za 21 mei 2016  |  Trefwoorden: , ,

Vraag

Ik ben als vrijwilliger actief bij een vrijwilligersorganisatie, ondersteund door betaalde professionals. Mijn fiets moet ik op straat parkeren wegens gebrek aan alternatief. Nu is deze fiets door derden overreden en dader is gevlucht. Is deze stichting verantwoordelijk te stellen voor de schade tijdens mijn inzet als vrijwilliger?
 

Antwoord

Het is moeilijk vast te stellen of uw werkgever aansprakelijk gesteld kan worden.
Of u nu als vrijwilliger werkt of als betaalde arbeidskracht maakt o.i. geen verschil in de eventuele zorgvuldigheid die de werkgever m.b.t. eigendommen van personeel dient te betrachten.
De vraag is natuurlijk wel of er sprake is van enige schuld??
Schuldaansprakelijkheid
Als er wordt voldaan aan de volgende drie voorwaarden, is er sprake van schuldaansprakelijkheid:
  • Er is sprake van onrechtmatig handelen. Dat wil zeggen dat er wordt gehandeld in strijd met de zorgvuldigheidseisen die mogen worden verwacht ten opzichte van personen en goederen van anderen
  • De werkgever heeft schuld aan het plaatsvinden van dat onrechtmatig handelen
  • Er is schade die het gevolg is van onrechtmatig handelen
In veel gevallen is de verantwoordelijkheid geregeld in een PersoneelsGids of afzonderlijke reglementen. Kennelijk is er niets geregeld m.b.t. uw eigen vervoer etc. anders had u de vraag niet gesteld.
 
Jammer dat e.e.a. niet vooraf is geregeld v.w.b. de aansprakelijkheid. Ik neem aan dat de fiets ook vrij onbeheerd heeft gestaan en dus ook makkelijk gestolen had kunnen worden.
Verder verwijs ik u graag naar de rubriek in HR-kiosk
In het bijzonder over dat gedeelte waarin de Zorgplicht wordt beschreven.
 
De werkgever zou de schade aan de fiets op basis van enig verantwoordelijkheidsbesef en te kort schieten in de Zorgplicht onbelast kunnen vergoeden en zou hier mogelijk moreel ook verantwoordelijk voor zijn.
 
Succes met uw pogingen de schade vergoed te krijgen.