Belasting    Diversen 


Boete

Datum laatste wijziging: 17 oktober 2020  |  Trefwoorden: Auto, Boete

Inhoud

  1. Afloop 60-maandentermijn en bijtelling vanaf 1 juli 2017
  2. Verkeersboetes 2017
  3. Verkeersboetes in Europa heel divers
  4. Verkeersboetes 2019
  5. Aantal snelheidsovertredingen stijgt enorm
  6. Appende automobilist straks geflitst: bekeuring in brievenbus
  7. Appen toegestaan terwijl u stil staat?
  8. Hardrijders aanpakken met onopvallende radarwagens
  9. Gesjoemel met kilometertellerstanden aangepakt

Matiging verzuimboete motorrijtuigenbelasting

Rechtbank Gelderland oordeelt dat de boete van €158, zijnde ruim 1.400% van de verschuldigde belasting, niet in een evenredige verhouding staat tot de ernst van de verwijtbare gedraging, zijnde een te late betaling van € 11. Als X anders dan hier het geval is de belasting opzettelijk of grofschuldig te laat zou hebben betaald, dan had op grond van art. 67f AWR slechts een maximale (vergrijp)boete van € 11 opgelegd kunnen worden. De eerste boete wordt daarom verlaagd tot € 52, zijnde een procent van het wettelijk maximum. (Bron: Tax Live, 10 okt. 2016)

Verkeersboetes 2017

In de eerste vier maanden van 2017 zijn 2.938.509 verkeersovertredingen geconstateerd op grond van de Wet administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften (Wahv). Dat is iets minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. Toen werden 3.001.619 verkeersboetes opgelegd voor onder meer te hard rijden, door rood licht rijden, fout parkeren en handheld bellen.

Circa een op de tien verkeersboetes wordt naar een adres in het buitenland verstuurd. In de eerste vier maanden van 2017 ging het om 294.476 verkeersboetes, tegen 292.743 in dezelfde periode een jaar eerder. De cijfers van buitenlandse verkeersovertreders werden over 2016 apart vermeld, maar worden voortaan meegenomen in dit totaal overzicht. (Bron: Flitsservice, 23 mei 2017)

Verkeersboetes in Europa heel divers

In Duitsland word je geblitzt. In Frankrijk heet dat flash. De Britse politie hanteert de speedometer. De Italiaanse collega's werken met de autovelox fissi (flitspaal). Zegt de Spaanse agent multa, dan heb je een boete te pakken. Er wordt veel gesproken over Europese eenwording en het genot van zomaar doorrijden aan de grens, maar de boetefabriek werkt in elk land weer anders.

Volstrekte willekeur zegt advocaat Clemens Meerts. Je moet het sanctiebedrag begrijpen en accepteren. Anders werkt de bestraffing niet. Door de verschillen denk je dat het niet gaat om handhaving en veiligheid, maar om het spekken van de staatskas. (Bron: Elsevier Weekblad, aug. 2017)

Verkeersboetes 2019

De boetes voor verkeersovertredingen gaan weer iets omhoog. Zo gaat die voor door rood licht rijden van € 230 naar € 240. En 10 kilometer te hard rijden binnen de bebouwde kom kost je € 72 in plaats van € 70. Nieuw is dat je voor boetes vanaf € 75 een betalingsregeling kan treffen. Dan hoef je 'm dus niet in een keer helemaal te betalen. Dat was vanaf € 225. (Bron: NOS)

Redactie: Waarom de verkeersboetes jaarlijks (ruwweg) met de inflatie verhoogd moeten worden, is een raadsel.

Aantal snelheidsovertredingen stijgt enorm

Automobilisten maken vaker ernstige snelheidsovertredingen. In 2018 reden ruim 72 duizend automobilisten minstens 30 kilometer tot zelfs meer dan 100 kilometer harder dan is toegestaan, een toename van 10 procent ten opzichte van 2017. Dit blijkt uit cijfers van het CJIB. Vooral op snelwegen reden automobilisten vorig jaar extreem veel harder dan de limiet.

Appende automobilist straks geflitst: bekeuring in brievenbus

Met een slimme camera, ongevoelig voor de spiegeling van de voorruit, wordt de pakkans voor appende bestuurders vergroot. Door deze vorm van digitale handhaving hoeven automobilisten die achter het stuur met hun smartphone bezig zijn niet staande te worden gehouden, maar valt de bekeuring* van € 240 via het Centraal Justitieel Incasso Bureau uit Leeuwarden in de brievenbus.

Op dit moment worden er op een geheime locatie opnieuw 60.000 extra opnamen gemaakt. „We willen de software verder verbeteren, zodat de ’voorselectie’ beter scoort als die door verbalisanten nagekeken moet worden. Het voordeel is dat de verdachte beelden ook op kantoor kunnen worden bekeken en bij een zogenoemde ’hit’ de bekeuring op kenteken verstuurd kan worden. (Bron: De Telegraaf, 5 mrt. 2019)

* Heeft u de telefoon vast terwijl u rijdt, dan riskeert u in 2019 een boete van € 240 (auto), € 160 (bromfiets) of € 95 (fiets).

Appen toegestaan terwijl u stil staat?

Ja. Staat u met uw auto of fiets stil (bijvoorbeeld in de file, voor een verkeerslicht of op een parkeerplaats), dan mag u uw elektronische apparatuur vasthouden. (Bron: ANWB, 24 jul, 2019)

Hardrijders aanpakken met onopvallende radarwagens

Hardrijders op de snelweg en provinciale wegen worden harder aangepakt. Over twee jaar moeten er vijftig tot honderd patrouilles onopvallende radarwagens rijden die hardrijders in beide rijrichtingen op de bon slingeren. Dat zegt het hoofd infrastructuur, Egbert-Jan van Hasselt, van de politie in de Telegraaf. (Bron: BNR, 28 aug. 2020)

Gesjoemel met kilometertellerstanden aangepakt

Fraude met kilometertellerstanden van auto’s wordt steviger aangepakt. Apparaten die de teller van een motorvoertuig kunnen manipuleren worden verboden en op meer momenten wordt de tellerstand geregistreerd.

Ook voor motorfietsen komt er een teller-registratie. De ministerraad heeft daarmee ingestemd op voorstel van minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat. (Bron: Rijksoverheid, 16 okt. 2020)

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Belasting    Diversen