Versobering betekent armoede of levert feitelijk niets op. Dan maar het fietsplaatje!

Opinie  |  do 14 nov 2013  |  Bron: Redactie HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: ,

Versobering of zelfs afschaffing van het nabestaandenpensioen is een serieuze optie in het overleg tussen kabinet en oppositie over een pensioenakkoord. Deze versobering kan de schatkist miljarden euro’s opleveren, is het idee van het kabinet.
Partijen rollen over elkaar heen om het nabestaandenpensioen helemaal af te schaffen of juist te laten bestaan. Meestal wordt er dan een compromis in het midden gevonden. Of te wel een versobering van de regeling.
Om een duidelijk beeld te vormen van de feitelijke situatie is het goed om alle elementen van het pensioen nog eens op een rijtje te zetten.
1. De versobering levert de schatkist helemaal geen miljarden op, maar is slechts het naar voren halen van belastingen, die op termijn toch betaald moeten worden
2. Het tegoed van de overheid (de belastingclaim) op pensioenen is bijna 400 miljard euro. Dus bijna evenveel als de totale staatsschuld (448 miljard).
3. In een normale boekhouding wordt een dergelijke vordering als een positief bedrag op de balans gezet, waardoor Nederland nauwelijks nog een staatsschuld heeft. Let wel: andere landen hebben dat niet, maar Nederland weigert Olli Rehn en de Europese Commissie dat uit te leggen.
4. Er zijn 2 soorten nabestaandenpensioen:
A. De ANW, die zo goed als afgeschaft is en alleen nog geldt gedurende een korte periode voor nabestaanden, geboren vóór 1-1-1950 (of kinderen beneden 18 jaar)
B. Het nabestaandenpensioen van het pensioenfonds, dat meestal 70% is van het ouderdomspensioen
C. Het ouderdomspensioen zelf is vaak niet meer dan € 500,00 per maand, het nabestaandenpensioen dus € 350,00 (en dus geen ANW als aanvulling)
D. Deze eventuele aanvulling verleent de bijstand tot een bedrag van € 738,90 per maand (50% minimum loon)
5. Wil je een dergelijk inkomensterugval voorkomen (en dat lijkt me zeer verstandig) dan sluit je een ANW-hiaat verzekering af voor ongeveer € 35 tot € 60 per maand (afhankelijk van leeftijd)
6. En laat nou een dergelijke verzekering een aftrekpost zijn voor de belasting
7. Dus niet alleen dat de maatregel van het kabinet slechts een tijdelijk effect heeft, maar mogelijk zelfs helemaal geen effect
8. Wat wel gebeurt (in het kader van de marktwerking?) dat werknemers zich particulier bij een verzekeringsmaatschappij moeten gaan verzekeren.
9. Of neemt u het risico om in plaats van een nabestaandenpensioen een bijstandsuitkering te ontvangen van maximaal € 738,90 per maand?
Dan maar liever naast de hondenbelasting, de fietsplaatjes terug als belasting.

Andries Bongers, 14 november 2013

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10



Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Wet Toekomst Pensioenen Nabestaandenpensioen