Jarenlange fouten en wegkijken bij de NPO worden afgedekt met een “lerend proces”

Opinie  |  do 28 mrt 2024  |  Bron: NH nieuws & HR-kiosk  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , , , ,




Het plan van aanpak bij NPO wordt een “lerend proces” genoemd, terwijl raad van bestuur en directeuren hun handen in onschuld blijven wassen.
Het rapport geeft een aantal aanbevelingen, die u uitgebreid kunt lezen op de volgende URL.
Plan van aanpak publieke omroep voor veiliger werkcultuur - NH Nieuws
Mijn uitgangspunt is al jaren (en niet van mij alleen) dat de directie van een organisatie als eerste en vrijwel als enige hoofdverantwoordelijk is voor een veilige werkcultuur.
Het kan niet zo zijn, dat een onveilige toestand, die al jaren bestaat:
  1. Niet door een directie wordt opgemerkt; dat is NB een belangrijke taak voor de bestuurder!
  2. En wanneer een directie hiervan wel op de hoogte was, maar niets doet . . . .
is dit in beide gevallen een reden voor het ontbinden van het contract met deze ongeschikte leidinggevende(n).

Afstandelijk en arrogant
De afstandelijke en arrogante manier waarop de voorzitter van de NPO, Frederieke Leeflang,  op TV reageert, waarbij zij o.a. beweert niet op de hoogte te zijn geweest  van deze wantoestanden, maar ook op geen enkele manier compassie toont, noch schuld bekent, geeft al aan dat zij volkomen ongeschikt is om een organisatie te leiden.
De voorgestelde gedragscode en klachtenregeling, hoe goed ook bedoeld, is veel te laat, maar dreigt bij voorbaat al te mislukken, wanneer de organisatiestructuur van de NPO niet drastisch wordt veranderd.
Ik heb daar een paar maanden geleden al een opzet voor gegeven, door de NPO in 2 onafhankelijk bedrijven op te splitsen. Lees daarom, wanneer u dat nog niet gedaan heeft, lees dan mijn voorstel We kunnen niet anders en daarom hebben we feitelijk geen personeelsbeleid bij de Omroep

Startpunt van lerend proces

De NPO noemt het plan "het startpunt van een lerend proces", dat moet leiden tot een nieuwe omgangscultuur en een sociaal veilige werkomgeving voor iedereen.
Het is een gewoonte bij bepaalde instanties en de overheid dat verantwoordelijken niet worden gestraft, maar het wordt afgedaan, dat men van de fouten heeft geleerd.

 

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10