Sociale leven

Datum laatste wijziging: 4 april 2021  |  Trefwoorden: , , ,

Inhoud

  1. Sociale leven vanaf 13 tot 31 maart op de rem
  2. Kabinet sluit alle scholen, horeca en sportclubs
  3. Afzegging evenementen
  4. Geen Koningsdag in 2020
  5. Corona weert de liefde niet
  6. Nibud lanceert Geldkrant-special: Minder inkomen
  7. Coronaloket voor gemeenten
  8. Intensivecarepatiënten houden vaak klachten over
  9. Wat kunnen werkgevers doen bij huiselijk geweld?
  10. Campagne mentale gezondheid n.a.v. coronacrisis
  11. Zicht op de samenleving in coronatijd
  12. Geen landelijk bezoekverbod verpleeghuizen bij nieuwe coronagolf
  13. Aboutaleb waarschuwt studenten en moslims
  14. Welbevinden ten tijde van corona
  15. Coronavirus discrimineert
  16. Coronaverlof haalt druk van de ketel bij KPN
  17. Minder kleding en meer games

Sociale leven vanaf 13 tot 31 maart op de rem

Een groot pakket nieuwe maatregelen moet verdere verspreiding van het coronavirus door Nederland vertragen. Het kabinet verbiedt tot 31 maart alle evenementen met meer dan honderd personen. Dat geldt ook voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Iedereen met tekenen van verkoudheid dient vanaf nu ‘zoveel mogelijk thuis te blijven’. Dat geldt ook voor studenten en scholieren.

Het kabinet roept zorgpersoneel op vanaf nu niet meer naar het buitenland te reizen. Alle werkgevers wordt gevraagd op het werk geen bijeenkomsten meer te organiseren van meer dan honderd personen. Oudere mensen en mensen met verminderde weerstand wordt gevraagd gezelschappen en het openbaar vervoer vanaf nu te mijden. Het kabinet rekent bij alle aangekondigde maatregelen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de bevolking. Van sancties bij overtredingen van de nieuwe regels is geen sprake.

Het kabinet heeft met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook uitgebreid gesproken over sluiting van scholen, maar ziet daartoe nu onvoldoende reden, gezien de maatschappelijke consequenties van zo’n besluit. ‘Aan de ene kant zijn scholen een omgeving waar weinig besmettingen plaatsvinden. Als je ze sluit, moeten ook de ouders thuisblijven. Terwijl we die nou net nodig hebben bij de politie, in de zorg, bij de ambulancediensten', aldus minister-president Rutte. (Bron: Volkskrant, 12 maart 2020)

Kabinet sluit alle scholen, horeca en sportclubs

Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland gaan op 16 maart 2020 niet open en de horeca sloot op 15 maart 2020 om 18.00 uur. Scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs moeten vanaf maandag gesloten blijven om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Deze extra maatregel is tot en met 6 april van kracht; ook de al eerder aangekondigde maatregelen zijn tot die datum verlengd.

De scholen en kinderdagverblijven blijven alleen open voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten. Zo kunnen die ouders gewoon aan het werk blijven.

De vitale beroepen zijn:
  • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
  • Leraren en personeel die nodig zijn op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
  • Mensen die werken in het openbaar vervoer.
  • Mensen die werken voor de voedselketen. De voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
  • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel.
  • Vervoer van afval en vuilnis.
  • Kinderopvang.
  • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
  • Continuïteit hulpverleningsdiensten. Denk aan mensen die werken voor de meldkamerprocessen, brandweerzorg, ambulance zorg, GHOR en crisisbeheersing van de veiligheidsregio's.
  • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente). Denk aan: betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades.
NB 1: De lijst staat dus wel vast, maar op sommige punten wil men meer duidelijkheid. Niet alle schoonmakers zijn nu cruciaal, maar bijvoorbeeld wel de schoonmakers in ziekenhuizen.

NB 2: De uitvaartbranche voelt zich gepasseerd nu die niet behoort tot de vitale beroepsgroepen - de lijst met beroepen die cruciaal worden geacht om de samenleving draaiende te houden. Ouders of verzorgenden in deze vitale beroepen, zoals de zorg en kinderopvang, kunnen gebruikmaken van de kinderopvang.

NB 3: Een ruwe analyse van de onderzoeksredactie van Consultancy.nl op de 9 miljoen werkenden schat in dat ongeveer 3,2 miljoen mensen tot de groep ‘cruciale beroepen’ behoren. Opvallend is dat deze groep van 3,2 miljoen mensen voor het overgrote deel bestaat uit vrouwen: 2 miljoen van de cruciale beroepen worden vervuld door vrouwen, de overige 1,2 miljoen door mannen.

Afzegging evenementen

Uitgangspunt is dat alle evenementen met meer dan 100 bezoekers worden afgelast. Het regent daarom in binnen- en buitenland van de afzeggingen (de lijst is niet compleet en groeit met de dag):
  • Alle sport, concerten, musea, festivals ect.
  • Vakanties in het buitenland, met of zonder vliegen
  • EK voetbal
  • Eurovisie Songfestival in Rotterdam
  • Keukenhof
  • Amstel gold race
  • Kingsworld Festival in Den Haag
  • Grand Prix Zandvoort (uitgesteld)
  • Olympische spelen naar 2021
Lichtpunt: De verkoop van kleine boompjes buiten (als we dan toch niet op vakantie gaan dan maken we de tuin mooier) en gezelschapsspellen voor thuis neemt toe als kool.

Geen Koningsdag in 2020

Viering Koningsdag 2020 in Maastricht gaat niet door. De gemeente Maastricht en de provincie Limburg hebben besloten dat Koningsdag op 27 april in Maastricht niet doorgaat.

Corona weert de liefde niet

Tussen alle ellende soms ook een prettig bericht: veel bruiloften worden uitgesteld of geannuleerd. Maar er zijn ook stellen die op een creatieve manier tóch in het huwelijksbootje stappen.

Zo trouwden Berdien en Gerke in hun eigen tuin in het Friese Surhuizum, in het bijzijn van elf gasten. "Het was heel duidelijk voor ons dat we op deze dag toch wilden trouwen. Een mooie datum, aan het begin van de lente. En belangrijker nog: ik ben nu 28 weken zwanger. (Bron: NOS, 22 mrt. 2020)

Nibud lanceert Geldkrant-special: Minder inkomen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. (Bron: Nibud, 26 mrt. 2020)

Coronaloket voor gemeenten

Om de helpende hand te bieden, heeft Sdu* het Coronaloket voor gemeenten ontwikkeld, met Vraag- en Antwoordcombinaties (VAC’s). Volledig gericht op het coronavirus en de lokale dienstverlening die daarbij komt kijken. Dit loket kunnen gemeenten gebruiken ter ondersteuning van hun Klant Contact Center (KCC). (Bron: Gemeente Nu, 2 apr. 2020)

Meer informatie? Bel 070-378 92 32 of stuur een mail naar helpdeskvind@sdu.nl.

* Oorspronkelijke naam was Staatsdrukkerij en Uitgeverij (Sdu), de naam is later behouden. Tegenwoordig is Sdu een Nederlandse uitgeverij van vakinformatie.

Intensive care patiënten houden vaak klachten over

Zo'n 70 procent van alle intensive care patiënten houdt langdurige fysieke, mentale of cognitieve klachten over aan het verblijf op de IC. Dat komt naar voren uit de eerste resultaten van de grote studie die sinds vorig jaar in zeven ziekenhuizen loopt, meldt de NOS. Het onderzoek heeft dus niet alleen betrekking op covid-19-patiënten.

Het Post Intensive Care Syndroom (PICS) houdt in dat patiënten ook na bijvoorbeeld een jaar fysiek nog niet de oude zijn, mede doordat ze tijdens hun opname veel spiermassa verliezen. Ze hebben gevoelens van angst en somberheid en problemen met hun geheugen, het vasthouden van hun concentratie en het verwerken van veel prikkels. (Bron: Metronieuws, 11 apr. 2020)

Wat kunnen werkgevers doen bij het signaleren van huiselijk geweld?

Door de coronamaatregelen is de kans op huiselijk geweld groter. Medewerkers blijven waarschijnlijk (meer) thuis. Dat kan ertoe leiden dat de spanningen tussen gezinsleden hoger oplopen dan normaal. Wat kun je als werkgever doen als je vermoedt dat bij een werknemer thuis de stress te hoog oploopt en ontaardt in ruzie en geweld?

De coronacrisis is voor de meeste gezinnen stressvol: het combineren van thuiswerken, thuisonderwijs aan de kinderen, geen sport- en sociale activiteiten is geen sinecure. Het kan ertoe leiden dat gezinnen langdurig onder spanning komen te staan. Door het ontbreken van de dagelijkse routines en doordat gezinsleden de hele dag in elkaars buurt zijn, neemt de kans op ruzie en geweld toe. Als werkgever kan je een rol spelen in het vroegtijdig signaleren en aanpakken van huiselijk geweld. Slachtoffers, plegers en getuigen van huiselijk geweld beginnen vaak niet uit zichzelf over hun problemen. Zo kan geweld en verwaarlozing lang voortduren, met alle psychische en fysieke gevolgen van dien. In de meeste gevallen is het een buitenstaander die ingrijpt en helpt het geweld te stoppen.

Wees je er daarbij van bewust dat je niet per se alleen met slachtoffers te maken hebt. Je kunt ook plegers van huiselijk geweld in dienst hebben. Ook zij hebben een helpende hand nodig om het geweld te stoppen. Bovendien kunnen de kinderen van je werknemers onveilig zijn doordat hun ouders niet met de spanningen weten om te gaan.

Herken je als werkgever de signalen van partnergeweld of kindermishandeling? Meer weten

Campagne mentale gezondheid n.a.v. coronacrisis

Vandaag is de overheidscampagne gericht op mentale klachten tijdens de coronacrisis van start gegaan. Met de boodschap: 'Somber of gespannen door het coronavirus? Praat erover' wordt aandacht gevraagd voor de psychische gevolgen van de corona-uitbraak. Op de radio en op sociale media worden praktische tips gegeven en worden mensen opgeroepen om erover te praten of hulp te zoeken als dat nodig is. Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS) wil met de campagne eraan bijdragen dat mensen deze periode mentaal zo goed mogelijk doorkomen.

(Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, 28 apr. 2020)

Zicht op de samenleving in coronatijd

Het SCP heeft vanuit bestaand onderzoek beschreven welke maatschappelijke gevolgen zij ziet en verwacht naar aanleiding van maatregelen en de routekaart die de overheid heeft afgekondigd.

De volgende maatschappelijke worden (kort samengevat) genoemd:
  1. Toenemende ongelijkheid: Zowel in welvaart als welbevinden kunnen verschillen en ongelijkheid rap toenemen. Denk bijvoorbeeld aan de positie van flexwerkers of nieuwkomers op de arbeidsmarkt, de mogelijk groter wordende verschillen in het onderwijs naar achtergrond, maar ook aan ouders met drukke banen en het thuisonderwijs of eenoudergezinnen.
  2. Kwaliteit van leven en van de samenleving is meer dan volksgezondheid: Dit geldt niet alleen voor kwetsbare groepen (zoals hulpbehoevende ouderen), maar eigenlijk voor bijna iedereen in de samenleving. De kwaliteit van leven is afhankelijk van tal van zaken die nu (deels) wegvallen, zoals sociale contacten, werk en allerlei vormen van vrijetijdsbesteding.
  3. Draagvlak bij inrichten samenlevingsmodel stoelt op andere voorwaarden dan crisisbeleid: Nu we bezig zijn met het inrichten van een samenlevingsmodel, moet beleid een ander karakter hebben dan in een crisissituatie. Waar is crisissituaties top-down beleid op steun kan rekenen, wordt dat de komende tijd anders. Hierbij moet rekening gehouden worden met verschillen in verwachtingen en mogelijkheden om de regels te volgen. Om draagvlak te behouden hebben we doelgericht beleid nodig en helder en doelgroep gebonden taalgebruik.
(Bron en meer: Min. SCP, 18 mei 2020)

Geen landelijk bezoekverbod verpleeghuizen bij nieuwe coronagolf

Bij een opleving van het coronavirus is een landelijk bezoekverbod voor verpleeghuizen, zoals dat van maart tot en met mei gold, niet meer de bedoeling. Dat schrijft minister De Jonge van Volksgezondheid aan de Tweede Kamer.

Eerder adviseerde een groep Leidse en Groningse wetenschappers het kabinet al zo'n verbod niet te herhalen, omdat het tot veel schrijnende situaties leidde. De onderzoekers vinden dat verpleeghuizen de ruimte moeten krijgen om hun eigen bezoekregeling te bepalen en dat neemt minister De Jonge nu over, blijkt uit zijn brief. (Bron: NOS, 16 jul. 2020)

Aboutaleb waarschuwt studenten en moslims

Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam is geschrokken van de explosie van het coronavirus onder studenten in zijn stad. Ook het grote aantal nieuwe besmettingen onder islamitische Rotterdammers baart hem zorgen. Aboutaleb roept daarom als voorzitter van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond inwoners op om geen bijeenkomsten rondom het offerfeest bij te wonen in verband met het coronavirus. De voorzitters van alle studentenverenigingen roept hij dinsdag (4 augustus) op het matje. (Bron: Rijnmond Nieuws, 27 jul. 2020)

Welbevinden ten tijde van corona

Begin 2020 werd Nederland getroffen door het coronavirus, wat in korte tijd tot veel besmettingen en sterfgevallen leidde. Zoals ook elders mondde deze gezondheidscrisis op zichzelf, en via de getroffen beleidsmaatregelen ten behoeve van de inperking van het virus, uit in een economische crisis. De diepte en duur van deze economische crisis zijn nog onzeker, niet in de laatste plaats omdat het virus weer de kop op zou kunnen steken. Zelfs met alle onzekerheden zijn er op basis van bestaande kennis en in het licht van het zich aftekenende beeld al risico’s en kansen op de korte termijn te onderscheiden.

In de publicatieserie Maatschappelijke gevolgen van corona heeft het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) de mogelijke gevolgen van de gezondheidscrisis en economische crisis voor groepen burgers al belicht op drie thema’s: psychische gezondheid; scholing, werk en armoede; en opvattingen en houdingen van Nederlanders. (Bron en meer: Sociaal en Cultureel Planbureau, 10 sep. 2020)

Coronavirus discrimineert

Het covid-19-virus lijkt in Nederland personen met een niet-westerse achtergrond vaker te treffen. Dat stelde het hoofd van de ic in het Amsterdamse VUmc Armand Girbes. Zijn constatering leverde direct discussie op, hoewel ook internationaal onderzoek grote verschillen tussen bevolkingsgroepen laat zien. Waarom discrimineert het coronavirus?

Mogelijke redenen zijn (kort samengevat):
  • Vaker een contactberoep
  • Krappe behuizing
  • Meer onderliggende ziekten
  • Onduidelijkheid over de maatregelen
  • Genetische verschillen
  • Culturele verschillen
(Bron en meer uitleg: De Volkskrant, 13 okt. 2020)

Coronaverlof haalt druk van de ketel bij KPN

Wat de overheid onuitvoerbaar noemt, is bij KPN in een handomdraai georganiseerd: coronaverlof. Medewerkers kunnen tijdelijk gebruikmaken van de regeling, bijvoorbeeld voor thuisonderwijs of mantelzorg. Ze kunnen hun thuiswerkplek dit jaar ook ergonomisch verantwoord inrichten op kosten van de zaak. ‘Cadeautje van KPN.’ (Bron: Portal, mrt. 2021

Minder kleding en meer games

Al ruim een jaar zitten we door de coronacrisis voornamelijk thuis. En dat heeft flinke gevolgen voor de uitgaven die we doen, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) die NU.nl analyseerde. In het afgelopen jaar gaven we meer geld uit aan spullen om onszelf binnenshuis mee te vermaken en vonden we het minder belangrijk om er representatief uit te zien. (Bron: Nu, 4 apr. 2021)