Overige onderwerpen    Verzekeringen 


Sociale leven

Datum laatste wijziging: 27 maart 2020  |  Trefwoorden: Coronavirus, Sociaal

Inhoud

 1. Sociale leven vanaf 13 tot 31 maart op de rem
 2. Kabinet sluit alle scholen, horeca en sportclubs
 3. Afzegging evenementen
 4. Geen Koningsdag in 2020
 5. Corona weert de liefde niet
 6. Nibud lanceert Geldkrant-special: Minder inkomen

Sociale leven vanaf 13 tot 31 maart op de rem

Een groot pakket nieuwe maatregelen moet verdere verspreiding van het coronavirus door Nederland vertragen. Het kabinet verbiedt tot 31 maart alle evenementen met meer dan honderd personen. Dat geldt ook voor musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden. Iedereen met tekenen van verkoudheid dient vanaf nu ‘zoveel mogelijk thuis te blijven’. Dat geldt ook voor studenten en scholieren.

Het kabinet roept zorgpersoneel op vanaf nu niet meer naar het buitenland te reizen. Alle werkgevers wordt gevraagd op het werk geen bijeenkomsten meer te organiseren van meer dan honderd personen. Oudere mensen en mensen met verminderde weerstand wordt gevraagd gezelschappen en het openbaar vervoer vanaf nu te mijden. Het kabinet rekent bij alle aangekondigde maatregelen op het verantwoordelijkheidsgevoel van de bevolking. Van sancties bij overtredingen van de nieuwe regels is geen sprake.

Het kabinet heeft met het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) ook uitgebreid gesproken over sluiting van scholen, maar ziet daartoe nu onvoldoende reden, gezien de maatschappelijke consequenties van zo’n besluit. ‘Aan de ene kant zijn scholen een omgeving waar weinig besmettingen plaatsvinden. Als je ze sluit, moeten ook de ouders thuisblijven. Terwijl we die nou net nodig hebben bij de politie, in de zorg, bij de ambulancediensten', aldus minister-president Rutte. (Bron: Volkskrant, 12 maart 2020)

Kabinet sluit alle scholen, horeca en sportclubs

Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. De scholen en kinderopvangcentra in heel Nederland gaan op 16 maart 2020 niet open en de horeca sloot op 15 maart 2020 om 18.00 uur. Scholen, kinderdagverblijven, horeca en sportclubs moeten vanaf maandag gesloten blijven om de uitbraak van het coronavirus te beteugelen. Deze extra maatregel is tot en met 6 april van kracht; ook de al eerder aangekondigde maatregelen zijn tot die datum verlengd.

De scholen en kinderdagverblijven blijven alleen open voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten. Zo kunnen die ouders gewoon aan het werk blijven.

De vitale beroepen zijn:
 • Zorg, inclusief productie en transport van medicijnen en medische hulpmiddelen.
 • Leraren en personeel die nodig zijn op school, zoals voor afstandsonderwijs, opvang van kinderen en examens.
 • Mensen die werken in het openbaar vervoer.
 • Mensen die werken voor de voedselketen. De voedselketen moet breed worden gezien. Deze bestaat uit supermarkten, de aanlevering van supermarkten, de verwerkende industrie en de transporten van deze industrie maar ook het ophalen van producten bij boeren, het aanleveren van bijvoorbeeld veevoer en andere producten bij boeren, de toegang van arbeiders voor de oogst.
 • Transport van brandstoffen zoals kolen, olie, benzine en diesel.
 • Vervoer van afval en vuilnis.
 • Kinderopvang.
 • Media en communicatie: ten behoeve van informatievoorziening aan de samenleving die van noodzaak is om op de hoogte te blijven van wat er speelt.
 • Continuïteit hulpverleningsdiensten. Denk aan mensen die werken voor de meldkamerprocessen, brandweerzorg, ambulance zorg, GHOR en crisisbeheersing van de veiligheidsregio's.
 • Noodzakelijke overheidsprocessen (Rijk, provincie en gemeente). Denk aan: betalen uitkeringen en toeslagen, burgerzaken, consulaten en ambassades.
NB 1: De lijst staat dus wel vast, maar op sommige punten wil men meer duidelijkheid. Niet alle schoonmakers zijn nu cruciaal, maar bijvoorbeeld wel de schoonmakers in ziekenhuizen.

NB 2: De uitvaartbranche voelt zich gepasseerd nu die niet behoort tot de vitale beroepsgroepen - de lijst met beroepen die cruciaal worden geacht om de samenleving draaiende te houden. Ouders of verzorgenden in deze vitale beroepen, zoals de zorg en kinderopvang, kunnen gebruikmaken van de kinderopvang.

NB 3: Een ruwe analyse van de onderzoeksredactie van Consultancy.nl op de 9 miljoen werkenden schat in dat ongeveer 3,2 miljoen mensen tot de groep ‘cruciale beroepen’ behoren. Opvallend is dat deze groep van 3,2 miljoen mensen voor het overgrote deel bestaat uit vrouwen: 2 miljoen van de cruciale beroepen worden vervuld door vrouwen, de overige 1,2 miljoen door mannen.

Afzegging evenementen

Uitgangspunt is dat alle evenementen met meer dan 100 bezoekers worden afgelast. Het regent daarom in binnen- en buitenland van de afzeggingen (de lijst is niet compleet en groeit met de dag):
 • Alle sport, concerten, musea, festivals ect.
 • Vakanties in het buitenland, met of zonder vliegen
 • EK voetbal
 • Eurovisie Songfestival in Rotterdam
 • Keukenhof
 • Amstel gold race
 • Kingsworld Festival in Den Haag
 • Grand Prix Zandvoort (uitgesteld)
 • Olympische spelen naar 2021
Lichtpunt: De verkoop van kleine boompjes buiten (als we dan toch niet op vakantie gaan dan maken we de tuin mooier) en gezelschapsspellen voor thuis neemt toe als kool.

Geen Koningsdag in 2020

Viering Koningsdag 2020 in Maastricht gaat niet door. De gemeente Maastricht en de provincie Limburg hebben besloten dat Koningsdag op 27 april in Maastricht niet doorgaat.

Corona weert de liefde niet

Tussen alle ellende soms ook een prettig bericht: veel bruiloften worden uitgesteld of geannuleerd. Maar er zijn ook stellen die op een creatieve manier tóch in het huwelijksbootje stappen.

Zo trouwden Berdien en Gerke in hun eigen tuin in het Friese Surhuizum, in het bijzijn van elf gasten. "Het was heel duidelijk voor ons dat we op deze dag toch wilden trouwen. Een mooie datum, aan het begin van de lente. En belangrijker nog: ik ben nu 28 weken zwanger. (Bron: NOS, 22 mrt. 2020)

Nibud lanceert Geldkrant-special: Minder inkomen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) brengt vanwege de coronacrisis een speciale online editie van de Nibud Geldkrant: de Geldkrant-special Minder inkomen. Met de krant biedt het Nibud handvatten aan mensen die als gevolg van de corona-uitbraak met een (sterke) daling van hun inkomen hebben te maken. (Bron: Nibud, 26 mrt. 2020)


Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Overige onderwerpen    Verzekeringen