Help Wiebes pakt mijn pensioen af

Opinie  |  wo 16 nov 2016  |  Auteur: Dick Mollema  |  Trefwoorden: ,


Vanaf 1 januari 2017 mag de directeur-grootaandeelhouder (DGA) geen “pensioen in eigen beheer” meer opbouwen in zijn BV. Daarna moet hij kiezen uit vier opties, waarvan bij twee ervan de gevolgen desastreus zijn voor zijn pensioen: afkoop en de oudedagsverplichting. De opties zijn:
  1. het pensioen in de BV premievrij laten staan,
  2. afstempelen en omzetten naar de oudedagsverplichting (ODV),
  3. afstempelen en afkopen of
  4. afstorten naar een professionele verzekeraar.

Daar heeft hij drie jaar de tijd voor, kort door de bocht gezegd. Dat en nog veel meer staat allemaal te lezen in het voorstel van de Wet uitfasering pensioen in eigen beheer en overige pensioenmaatregelen. Staatssecretaris Erik Wiebes hoopt hiermee totaal 4 miljard euro aan belasting binnen te harken. Voor 2017 is al 2 miljard ingeboekt in de begroting. Dus niemand van heel parlementair Den Haag haalt het ook maar in z’n hoofd om hier een stokje voor te steken.

Maar wat betekent dit allemaal voor de DGA, diens eventuele partner of ex-partner en de BV? Heel veel! Om te beginnen die partner. De partner van de DGA moet schriftelijk instemmen met de te maken keuze. De DGA zal z’n partner vriendelijk vragen te tekenen bij het kruisje.

Volgens mij krijgen personen- en familierechtadvocaten het hier wel druk mee.

Klaar toch! Klaar? Nu misschien wel, maar als straks blijkt dat partnerschap ex-partnerschap is geworden, dan wil ik nog wel eens zien hoe dat ‘tekenen bij het kruisje’ gaat uitwerken. Volgens mij krijgen personen- en familierechtadvocaten het hier wel druk mee.

En wat te denken van de ex-partner wiens verevend pensioen nog steeds in de BV van de andere ex-partner-DGA zit? Ik zie het al voor me. “Lieve Liesbeth. We hebben het pensioen al verdeeld, maar nu gaan we er ook een “afstempeltje” op zetten. Jij krijgt 70% minder, maar ik ook hoor! En mijn BV houdt toch nog een oudedagsverplichting (ODV) voor jou in stand. Dan krijg je later best nog wel wat geld. Wil je even tekenen bij het kruisje?” En passant wrijft de DGA zich in zijn handen, want afstempelen en daarna overgaan naar de ODV levert een hoger eigen vermogen voor de BV op en dus voor hem zelf. “Oh ja, wil je wel even tekenen vóór 1 januari 2018, want anders moet ik bijna 10% meer belasting gaan betalen.” De deadlines van de door Wiebes beloofde kortingen, gaan bloedstollende situaties opleveren tussen ex-partners. Dat straks voor nu.

En nu voor straks. Het wordt, volgens Wiebes, aantrekkelijk om het pensioen af te kopen. Het liefst in 2017 want dan is de korting 34,5% over de fiscale voorziening ultimo 2015 (door effe snel wat bij te storten krijg je dus niet méér korting). Als de DGA tot afkoop overgaat, met schriftelijke instemming van diens partner (is ook de eis van de Belastingdienst!), dan betaalt de BV ca. 34% belasting over de fiscale voorziening van ultimo 2015 en maximaal 52% over de aangroei van de voorziening in 2016. Vervolgens betaalt de BV het afgekochte pensioen aan de DGA uit op diens privérekening en zo komt het in Box 3. Met dat geld, zo redeneert Wiebes, blijft er dus vermogen over om later van te kunnen leven.

Ja hoor. De BV arm, want via de bekende blauwe envelop is van stel € 100.000 aan fiscale voorziening eerst ca. € 34.000 in de Wiebes-wensput gestort en het afgekochte pensioen heeft ook de liquiditeitsruimte van de BV uitgehold.

En zo blijft er dus helemaal niets over van het pensioen

Dus dat afgekochte pensioen wat nu bij de DGA op diens rekening staat (Box 3) gaat meestal noodgedwongen terug naar de BV. En zo blijft er dus helemaal niets over van het pensioen, want die BV probeert na economische zware jaren nog steeds het hoofd boven water te houden en zal alles inzetten om weer vlees op de botten te krijgen. Pensioen is voor later, als de BV dan nog bestaat. Het gevolg is tevens dat de DGA en diens partner later, als ze oud zijn, in hetzelfde rijtje van de voedselbank komen te staan als al die ZZP-ers die ook geen pensioen opgebouwd hebben. Maar Wiebes hangt de vlag al lang uit, want die heeft z’n loonbelasting al lang binnen over pensioen wat mogelijk nooit uitgekeerd zal gaan worden. Help, Wiebes pakt m’n pensioen af!

Heeft de DGA dan boter op zijn hoofd? Misschien deels wel. Maar als de pensioenconstructie een ‘je staat erbij en kijkt ernaar-gevalletje’ en ‘tijdens het spel de spelregels veranderen-wedstrijd’ is geworden en het niet meer te snappen is vanwege de ondoorzichtige rekenregels, dan heeft de overheid boter op het hoofd van de DGA gesmeerd.

Misschien ook maar goed ook, want, zo leerde ik vroeger van mijn moeder, als je je hoofd gestoten hebt en er komt een buil op, dan moet je er boter op smeren. Wat hebben we toch een goed verzorgende overheid. Niet dan?

Dick Mollema

Dick Mollema Meer info