Cloud

Datum laatste wijziging: 26 augustus 2020  |  Trefwoorden: , ,

Inhoud

  1. Begrip
  2. Wat is HRM in de cloud?
  3. Wat je verdient staat in de cloud
  4. Nederlander bovengemiddelde cloudgebruiker
  5. Exact Cloud Award 2016/2017
  6. Europese samenwerking moet kwaliteit en vertrouwen in cloudapplicaties verbeteren
  7. Steeds meer bedrijven met financiële software op de cloud
  8. Cloud steeds populairder
  9. Steeds meer Nederlanders in de cloud
  10. 10 eigenschappen van een flexibel Cloud Contract
  11. Visma Group neemt 100 procent aandelen Raet over
  12. MKB-bedrijven worstelen met cloudomgeving
  13. ePrivacy-verordening dreigt MKB flink te raken 
  14. Afhankelijk zijn van buitenlandse marktpartijen is een risico
  15. Cloud-kenniscentrum geopend
  16. Nederlandse bedrijven hebben vaak uitval van clouddiensten
  17. Het Cloud Security Rapport 2019
  18. Beleid voor veilige digitale middelen
  19. Kwart Nederlanders bang voor de cloud

Begrip

Cloud (Nederlands: wolk) staat voor een netwerk dat met al de computers die erop aangesloten zijn een soort 'wolk van computers' vormt, waarbij de eindgebruiker niet weet op hoeveel of welke computer(s) de software draait of waar die computers precies staan. De gebruiker hoeft op deze manier geen eigenaar meer te zijn van de gebruikte hard- en software en is dus ook niet verantwoordelijk voor het onderhoud. De details van de informatietechnologische infrastructuur worden aan het oog onttrokken en de gebruiker beschikt over een "eigen", in omvang en mogelijkheden schaalbare, virtuele infrastructuur. De cloud is dus een techniek waarmee schaalbare online diensten kunnen worden aangeboden. Zonder de mogelijkheid tot schalen heeft een aangeboden online dienst geen betrekking op cloud computing. (Bron: Wikipedia)

Wat is HRM in de cloud?

De cloud is een term die men steeds vaker tegenkomt in combinatie met steeds meer verschillende soorten bedrijfssoftware en de opslag van data. Eigenlijk is de cloud niets anders dan een moderne aanduiding voor diverse ICT toepassingen via het internet. Tot enkele jaren geleden kon men de bedrijfssoftware uitsluitend installeren op de computersystemen, binnen de muren van het bedrijf. Door de ontwikkeling van steeds snellere en veiligere internetverbindingen is het de laatste jaren mogelijk geworden steeds meer software als online applicatie via het internet te gebruiken. Ook HRM software heeft deze ontwikkelingen gevolgd. Nagenoeg alle moderne HRM pakketten zijn inmiddels in een online versie beschikbaar en bieden nieuwe functionaliteiten die de toepassingsmogelijkheden van de software enorm hebben vergroot. (Bron: ICT HRM systemen)

Wat je verdient staat in de cloud

Alles wat we doen is transparant zegt Laurens Waling, een van de oprichters van het Nederlandse Part-up, webmarktplaats voor teams. Professionals kunnen op de site andere teamleden vinden om mee samen te werken, en opdrachtgevers kunnen teams vinden om hun werk aan uit te besteden. Open is onderdeel van de bedrijfsfilosofie van de Haagse startup. Waling: Informatie over onze investeringen en al onze communicatie is openbaar. De softwarecode van het platform is open source beschikbaar. Iedereen mag weten op welke prioriteiten we ons richten.

In zijn open filosofie lijkt Part-up op het Amerikaanse internetbedrijf Buffer. Het social media-bedrijf uit San Francisco heeft de mondiale lat voor openheid op ongekende hoogte gelegd. Het heeft zichzelf de missie van een default to transparency gegeven, wat inhoudt dat de bedrijfsvoering zich in het volle daglicht van de publiciteit afspeelt. De maandomzet, het aantal klanten dat van de gratis dan wel betaalde software gebruikmaakt, het aantal gebruikers dat afhaakt, de verdeling van de aandelen, het salaris dat de 91 werknemers verdienen en welke bonussen ze krijgen: alles is online te vinden. (Bron: Management Team, 24 jun. 2016)

Nederlander bovengemiddelde cloudgebruiker

Een derde van de Nederlanders zei in 2015 wel eens bestanden op te slaan in de cloud. Ons land behoort tot de vijf EU-landen met het hoogste cloudgebruik. Cloud-gebruikers maken zich over het algemeen minder zorgen over internetveiligheid.

In Nederland gebruiken relatief veel mensen cloud computing. Dat is een service waarmee bestanden op internet kunnen worden opgeslagen, bijvoorbeeld met programma's als DropBox, Apple iCloud, GoogleDrive of Microsoft SkyDrive. In 2015 zei 36 procent van de 16- tot 75-jarigen dit wel eens te doen. Gemiddeld in de Europese Unie was dat 25 procent. In Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Zweden wordt de cloud het meest gebruikt, door meer dan 40 procent van de internetgebruikers. In veel landen in Oost- en Zuid-Europa ligt het percentage cloudgebruikers onder de 20. (Bron: CBS, 12 juli 2016)

Exact Cloud Award 2016/2017

Na de recente Business Succes Award, nu de Exact Cloud Award gewonnen door RS Finance. Het Amsterdamse administratiekantoor toonde aan dat het de cloud, innovatie en samenwerking het beste combineert van de zes finalisten.

De jury was lyrisch over de winnaar: Medewerkers van RS Finance nemen de klant echt op sleeptouw. Ze gaan erheen, analyseren de primaire processen, implementeren desgewenst de juiste software en leggen daarna een link naar de boekhouding. Doordat ze de financiële processen integreren, houden ze daadwerkelijk zicht op wat er speelt bij de klant. Het is dan ook geen wonder dat dit kantoor al jaren achtereen met 50% groeit.

Europese samenwerking moet kwaliteit en vertrouwen in cloudapplicaties verbeteren

Zeker-OnLine (Nederland), Label Cloud (Frankrijk) en Trusted Cloud (Duitsland) hebben een overeenkomst voor samenwerking getekend om MKB-ers in Europa zekerheid te geven over de kwaliteit en betrouwbaarheid van online diensten.

De samenwerking is getekend op de tweede Frans-Duitse conferentie over digitale economie in Berlijn op 13 december 2016. De keurmerken stellen de betrouwbaarheid van cloudapplicaties in Nederland, Frankrijk en Duitsland vast. Samen met de Europese Commissie werken deze landen aan Europese harmonisatie van eisen aan online diensten.

Steeds meer bedrijven met financiële software op de cloud

Een op de vijf bedrijven met minimaal vijftig werknemers draait zijn financiële software in de cloud. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2014, toen de meeste oplossingen nog bij een moeder- of zusterlocatie werden gedraaid. Dat blijkt uit onderzoek van Computer Profile onder ongeveer 7.000 ICT-functionarissen bij Nederlandse bedrijfsvestigingen met ten minste vijftig medewerkers.

Computer Profile onderzocht tevens de meest voorkomende HR-oplossingen. Daarbij keek het naar afzonderlijke HR-oplossingen en de gebruikte erp-toepassingen die HR-functionaliteiten bevatten. Van alle HR-oplossingen bij bedrijven draait 20% in de cloud. Dit is 5% meer dan vorig jaar. (Bron: AVaccountancy, 31 mrt. 2017)

Cloud steeds populairder

Werken in de cloud wordt steeds populairder. SaaS-oplossingen zoals Slack nemen een vlucht, maar ook pakketten zoals Exact zijn online beschikbaar. Daarnaast wordt steeds meer software gehost bij Amazon AWS en Microsoft Azure.

DataWeb geeft 4 tips over hoe bedrijven zonder vertraging kunnen werken in de cloud, kort samengevat:
  1. Kies voor glasvezel
  2. Deel uw verbinding niet met derden
  3. Kies voor betrouwbare hosting
  4. Ga voor een gesloten verbinding
(Bron: Brisk, 9 okt. 2017)

Steeds meer Nederlanders in de cloud

Bijna de helft van de Nederlanders zegt in 2017 de cloud te gebruiken om bestanden op te slaan. Dat zijn er meer dan in voorgaande jaren. Nederland behoort tot de Europese top in cloudgebruik.

Verreweg de meeste cloudgebruikers (90 procent) zeggen die voor de opslag van foto’s te gebruiken. Ook voor opslag van tekst, spreadsheets en presentaties wordt de cloud vaak benut, namelijk door zes op de tien. Muziek, video’s of films, en e-books of e-magazines worden duidelijk minder vaak in de cloud opgeslagen. Een minderheid van 20 à 30 procent heeft dit in de afgelopen drie maanden wel eens gedaan.

Het cloudgebruik is vaak gratis maar soms worden kosten in rekening gebracht, bijvoorbeeld voor extra opslagcapaciteit. Het leeuwendeel van de Nederlanders zegt gratis van de cloud gebruik te maken; minder dan een op de vijf zegt te betalen voor de clouddiensten. (Bron: CBS, 10 nov. 2017)

10 eigenschappen van een flexibel Cloud Contract

Om te beginnen moeten CIO's beslissen wat hun prioriteiten zijn voordat ze zelfs nadenken over het bouwen van een cloudoplossing en het contract dat aan het platform wordt gekoppeld. De meesten gaan naar de Cloud omdat ze de grootst mogelijke flexibiliteit willen bereiken met de laagst mogelijke risico's en kosten, maar om deze visie te verwezenlijken, moet je goed opletten bij het selecteren van Cloud componenten, het produceren van Cloud contracten en het kopen van Cloud services.

Deze controlelijst is ontworpen om u te helpen de controle te behouden wanneer u bezig bent met het plannen van uw route naar de Cloud, zodat u zeker weet dat u de best mogelijke kans heeft om uw doelstellingen te bereiken. (Bron en meer, Marqit, 6 jun. 2018)

Visma Group neemt 100 procent aandelen Raet over

Visma heeft 100 procent van de aandelen van Raet overgenomen. Samen zijn Raet en de Visma Group nu Europa’s belangrijkste leverancier van cloudsoftware voor organisaties, in de particuliere en (semi) publieke sector. (Bron: Raet, 6 jul. 2018)

MKB-bedrijven worstelen met cloudomgeving

MKB-bedrijven worstelen met cloudomgeving

Wie is er verantwoordelijk voor uw data?

Steeds meer bedrijven doen een beroep op clouddiensten. Voor meer flexibiliteit en gemak, maar ook kostenbesparing want de inzet van cloudsoftware is veelal goedkoper dan de aanschaf van dure softwarelicenties.

Volgens recent onderzoek van Kaspersky Lab gebruikt 63 procent van de bedrijven met minder dan 250 werknemers één of meer vormen van Software as a Service (SaaS). Tegelijkertijd ondervindt 66 procent van de MKB-bedrijven problemen bij het beheer van hun heterogene IT-huishouding. Mede door gebrek aan interne kennis kost het moeite om controle te houden over de beveiliging van kostbare klantgegevens, zo leert hetzelfde onderzoek dat plaatsvond onder 3041 IT-medewerkers bij MKB’s in 29 landen waaronder Nederland. (Bron en meer: Brisk, 7 sep. 2018)

ePrivacy-verordening dreigt MKB flink te raken 

De nieuwe aanvullende wet op de GDPR/AVG*, de zogenaamde ePrivacy-verordening, dreigt het MKB flink te raken. Dit stellen Nederland ICT, MKB Nederland, branchevereniging voor data en marketing DDMA en de Mediafederatie (voorheen het Nederland Uitgevers Verbond, NUV).

Volgens de vier brancheorganisaties komt het midden- en kleinbedrijf in gevaar door de wet. ‘In het beste geval leidt de verordening in al deze sectoren (van de digitale economie, red.) tot extra regeldruk. In het ergste geval kunnen producten en diensten niet meer worden aangeboden.

In het ePrivacy-voorstel mag er alleen nog persoonsdata worden verwerkt met toestemming van de gebruiker. Dit klinkt logisch, maar in de praktijk maakt dit het leven van zowel gebruikers als bedrijven een stuk ingewikkelder. Veel nieuwe technologieën maken gebruik van geaggregeerde data die niets meer te maken heeft met individuele bronnen. Denk aan kunstmatige intelligentie in de zorg of toepassingen voor crowd control.’ (Bron en meer: Computable, 25 sep. 2018)

* GDPR/AVG -General Data Protection Regulation (GDPR), algemene verordening gegevensbescherming (AVG)

Cloud-kenniscentrum geopend

Oracle Nederland en partnerbedrijf Tech Data openen een test- en kenniscentrum voor cloudapplicaties. Dat zogenoemde Cloud Center of Excellence (CCoE) wordt gevestigd in de vestiging van Tech Data in Bodegraven. Op 14 mei 2019 is de officiële opening.

Het cloudcentrum moet een plek worden waar Oracle-klanten kunnen brainstormen, ontwerpen, nieuwe toepassingen uitvinden, proberen en verfijnen, meldt Oracle Nederland in een uitnodiging voor de opening.

Nederlandse bedrijven hebben vaak uitval van clouddiensten

Het aantal incidenten waarbij clouddiensten uitvallen groeit. In 2018 meldde 13 procent van de bedrijven uitval van clouddiensten, in 2019 steeg dat percentage naar 22 procent. Vooral grote bedrijven zijn relatief vaak slachtoffer van de uitval van clouddiensten. Dat blijkt uit het Cyber Readiness Report 2019 van de verzekeraar Hiscox. Vaak ontstaan die storingen door cyberincidenten.

Volgens de verzekeraar is de gezondheidssector in 2018 financieel het hardst getroffen met een gemiddelde schadepost van 650.600 euro gevolgd door de vrijetijdssector (630.000 euro) en de financiële dienstverlening (505.000 euro). Er is ook lof voor Nederland. De verzekeraar stelt dat Nederland in vergelijking met de andere onderzochte landen (België, Frankrijk, Duitsland, Spanje, VK, VS) de grootste verbetering laat zien in het cyber readiness model.

Het Cloud Security Rapport 2019

De studie van dit jaar onthult het toenemende risico van niet-naleving van nieuwe wereldwijde privacy en gegevensbescherming regelgeving. Een andere belangrijke trend in de afgelopen drie jaar is het toenemende gebruik van cloud-applicaties en platforms zonder de nodige beveiligingsmaatregelen.

In dit rapport (4 december 2019) leest u de belangrijkste bevindingen, gevaren, mogelijkheden en trends op het gebied van Cloud security.

Beleid voor veilige digitale middelen

Verplichte testfases of veiligheidsstandaarden voor digitale producten zijn nodig om te voorkomen dat slecht beveiligde of gevaarlijke digitale producten tot grote maatschappelijke schade leiden. Digitale producten zijn producten die software bevatten, zoals computers, elektronische apparatuur en steeds vaker ook traditionele producten, zoals auto’s vliegtuigen of thermostaten.

In de Policy Brief ‘Kaders voor code’ gaat het Centraal Planbureau (CPB) in op de vraag welk beleid wenselijk is voor de betrouwbaarheid van digitale producten. (Bron: Centraal Planbureau, 28 apr. 2020)

Kwart Nederlanders bang voor de cloud

Maar liefst 27 procent van de Nederlanders vindt het een 'eng idee' om data op te slaan in de cloud. Nog eens 31 procent denkt dat data op een lokale server opslaan veiliger is dan in de cloud, dus via het internet. Dit blijkt uit onafhankelijk onderzoek van Klippa, uitgevoerd door Panelwizard, onder 1223 werkende Nederlanders. (Bron: Managers Online, 26 aug. 2020)