Meer werkenden dan niet-werkenden volgens CBS

Opinie  |  do 10 aug 2023  |  Bron: CBS  |  Auteur: Andries Bongers  |  Trefwoorden: , ,

In tegensteling tot eerdere voorspellingen komt het CBS met duidelijke cijfers dat we op dit moment beduidend meer werkenden hebben dan niet-werkenden.
Statistieken zijn qua cijfers meestal niet onwaar, maar zoals een bekende politicus ooit zei, “Er zijn drie soorten leugens: leugens, grove leugens en statistieken.

Wetenschappers verzamelen heel veel gegevens uit het nabije verleden en analyseren die en op basis daarvan trekken zij vage conclusies.
Wat zij vervolgens doen is deze conclusies extrapoleren naar de toekomst en dan komt er gegarandeerd een onheilstijding uit. Ik zeg niet dat ze volledig ongelijk hebben, maar ook een wetenschapper kan de toekomst niet vaststellen, maar hooguit bij benadering proberen te voorspellen.
Juli was de heetste maand sinds “ooit” gemeten, was vandaag in het Nieuws; wellicht Nederland er handig buiten gelaten. Zelden namelijk zo’n koude julimaand meegemaakt en augustus is ook al slecht begonnen.

Wetenschappers zijn doemdenkers

Nederland heeft in het verleden veel “echte” wetenschappers voorgebracht. Uitvindingen zoals: de microscoop, de kunstnier, de duikboot, De CD, het cassettebandje, Bluetooth, WIFI, een brandweerslang, werden door Nederlanders gedaan. Praktische zaken, die een wereld van verschil gingen maken.

Wel eens een wetenschapper tegengekomen met prettig nieuws?

De meeste wetenschappers die nu letterlijk en figuurlijk in beeld komen zijn hooguit profeten, die huidige omstandigheden (vaak ook nog persoonlijk ingekleurd) extrapoleren naar de toekomst en dan de ondergang voorspellen. De ceteris paribus clausule wordt daarbij nog wel eens handig ontweken.

Doemscenario’s volgen elkaar ieder jaar op

Alhoewel een zekere kern van waarheid, zijn voorspellingen van de Club van Rome nooit uitgekomen.
Dat minder dan de helft van Nederland voor meer dan de helft moet gaan zorgen, blijkt een nuttige waarschuwing te zijn geweest, maar blijkt niet uit te komen.
Dat we overigens veel te veel indirecten ook als werkenden aanmerken vertroebelt wel het beeld. Misschien moeten we daar eens iets aan gaan doen.
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10



Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Cijfers (arbeidsmarkt)