In beslagname bedrijfswagen in verband met niet betaalde privéboetes

Opinie  |  di 22 apr 2014  |  Auteur: Hettie Schuring  |  Trefwoorden:

Laatst gaf ik de jaarlijkse presentatie voor de NVP, waarin het ging over Loonbeslagen en schulden van werknemers en de noodzaak hierop beleid te maken. Ik had het in deze presentatie ook over de vele CJIB boetes die we tegenkomen en de soms kwalijke gevolgen voor bedrijven.
 

Meerdere HRM’ers geloofden dit verhaal niet. 

Gevolgens zoals de privéboetes die te hoog oplopen en bij aanhouding (verkeerscontrole) wordt overgegaan tot “inname rijbewijs” en “buiten gebruikstelling voertuig” en mogelijk zelfs een “gijzeling” van zeven dagen.. . Meerdere HRM’ers geloofden dit verhaal niet. Men vond dit uiterst onrechtvaardig. Het is ook te bizar voor woorden, maar ja, ik kan het niet helpen, het is helaas waar.

Bedrijfswagen in beslag om privé schulden

Rijdt iemand in een auto van de zaak, en staat zijn boete op “buitengebruikstelling voertuig”, dan is het zo dat wanneer deze persoon wordt aangehouden in een zgn. “fuik”
van de politie of de Belastingdienst, dat het voertuig waarover deze persoon de beschikking heeft, ook al is het een bedrijfswagen, wordt ingenomen. Dit betekent dat de organisatie het bedrijfsvoertuig mag “terugkopen” met betaling van alle relevante boetes en de gemaakte wegsleepkosten. Dit kan enorm in de papieren lopen!
 

Zelfs iemand die een stapel boetes had van maar liefst € 26.000!

De laatste maanden ben ik tegen boetes aangelopen van in totaal € 8.000,—en zelfs iemand die een stapel boetes had van maar liefst € 26.000! Het gaat, bij het niet betalen van de autoverzekering of verkeersboete, natuurlijk niet om één boete. Vaak is het een gestage, niet aflatende stroom CJIB-boetes. Als u bedrijfsauto’s op de weg heeft, lijkt het mij goed hier rekening mee te houden. 

Liever een fuik dan bedrijfsbezoek

Toen ik enige tijd geleden de Belastingdienst hierover belde werd me verteld dat de belastingdeurwaarder eigenlijk niet meer bij de mensen op bezoek gaat, omdat het er gewoonweg teveel zijn! Ze zetten liever zogenaamde “fuiken” uit, dat is veel makkelijker.
Meteen de dag erop reed een klant van mij in Utrecht in zo’n fuik en was hij zijn privéauto kwijt. Dezelfde dag nog meldde hij zich ziek, want hij kon niet meer op zijn werk komen. We hebben in het verleden ook meegemaakt dat iemand als kraamverpleegster niet meer op haar werk kon komen vanwege dezelfde reden, met alle gevolgen van dien. Laatst kwam ik bij het Sociaal Fonds Taxi een directeur van een taxicentrale tegen die midden in de nacht zijn bed uit kon om zijn eigen wagen terug te kopen, uiteraard onder betaling van de boetes van zijn werknemer. Het aantal werknemers dat we tegenkomen met deze problematiek is schrikbarend hoog!

Let dus op

Als er beslag gelegd wordt op goederen van uw werknemer en de bedrijfsauto bevindt zich op bodem van die belastingplichtige, dan is de auto van de zaak vatbaar voor beslag, zoals dat heet.
‘Op bodem van de belastingplichtige’ is het criterium en dat begrip wordt heel ruim geïnterpreteerd.
Ook als de auto zich vóór de woning van de werknemer bevindt geldt dat als bodem van die belastingplichtige.

Hettie Schuring

Hettie Schuring Meer info

Directeur van Adviesbureau De Sociale Raadsvrouw (2007).
Interesse: sociale zekerheid en schuldhulpverlening.



Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Schuldenpreventie Armoede