De noodzaak van beleid t.a.v. schulden van werknemers en sollicitanten?

Opinie  |  vr 20 sep 2013  |  Auteur: Hettie Schuring  |  Trefwoorden: ,

In Nederland zijn er ongeveer 300.000 organisaties, 290.000 daarvan hebben minder dan 20 werknemers, gemiddeld zijn dat tien werknemers per organisatie. Het zijn vooral deze kleine bedrijven, die beleid ten aanzien van schulden van hun werknemers niet nodig vinden.
Tenslotte kennen ze toch iedereen?

Grote organisaties

Grote organisaties hebben vaak een HRM afdeling met specialisten of een Sociaal Fonds waarmee een werknemer geholpen kan worden. Feit is ook dat in kleine organisaties vaak de boekhouder/salarisadministrateur de afdeling Personeelszaken “erbij” doet. Voorwaar geen sinecure, als je bedenkt hoeveel kennis je hiervoor in huis moet hebben! Geen wonder dat men beleid ten aanzien van schulden van werknemers al helemaal geen noodzaak vindt. Je hebt al genoeg aan je hoofd! Maar regelgeving die voor grote bedrijven geldt, geldt ook voor kleine bedrijven. Het verschil zit ’m in het feit dat de portemonnee van het kleine bedrijf smaller is, en daar schuilt dan ook het gevaar.

Verzuim door schulden 

Een bekend feit is dat verzuim onder mensen met schulden schrikbarend hoog is.
Sinds 1 januari jl.  is de Wet Modernisering Ziektewet van kracht. Bedrijven krijgen vanaf deze datum de rekening gepresenteerd voor ziektewetuitkeringen voor werknemers, die na een contract voor bepaalde tijd ziek uit dienst gaan. Ook al gaat de nieuwe wet pas op 1 januari 2014 in, de invoering heeft ook gevolgen voor bestaande ziektegevallen. Om hoge kosten te voorkomen moet je als bedrijf zorgen dat er beleid wordt gemaakt ten aanzien van schulden. Preventief bezig zijn ten aanzien van schulden is vele malen beter dan achter de muziek aanlopen!
Schulden van werknemers zijn niet alleen het probleem van de werknemer, maar ook  van het bedrijf. Hoe je het ook wendt of keert, je krijgt er als bedrijf mee te maken.
Het is lastig die omslag te maken.

Je gevoel zegt dat de privéschulden van Joop of Trudie niet jouw pakkie-an zijn. Zo zou ik het ook voelen, maar mede als gevolg van allerlei nieuwe wet- en regelgeving zal je toch anders moeten gaan denken! Hieronder alvast een paar voorzetjes om over na te denken:
  1. Geeft u voorschotten of leningen?
  2. Gaat u helpen als er loonbeslagen zijn, of al eerder.
  3. Maakt u het bespreekbaar?
  4. Is er een vertrouwenspersoon binnen het bedrijf?
  5. Of… helpt u niet? 
  6. Kan een vraag over de financiële situatie een onderdeel zijn van het sollicitatiegesprek?


Hettie Schuring

Hettie Schuring Meer info

Directeur van Adviesbureau De Sociale Raadsvrouw (2007).
Interesse: sociale zekerheid en schuldhulpverlening.



Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Schuldenpreventie Armoede