Hoe werkt een AOV als ik gedeeltelijk arbeidsongeschikt word?

Artikelen  |  ma 15 mei 2023  |  Trefwoorden: ,

Als zelfstandig ondernemer kun je gedeeltelijk arbeidsongeschikt worden. Hierdoor kun je jouw werkzaamheden waarschijnlijk nog maar deels uitvoeren. Het gevolg hiervan is dat er (aanzienlijk) minder geld binnenkomt dan gebruikelijk. Hierdoor heb je mogelijk moeite om je vaste lasten te betalen. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) verzeker jij je voor dit risico. Je  ontvangt dan namelijk een uitkering van de verzekeraar als je arbeidsongeschikt bent. Als je volledig arbeidsongeschikt wordt verklaard, heb je recht op het volledige bedrag dat je per maand verzekerd hebt. Maar hoe zit het als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt? Wij vertellen het je in deze tekst.

Hoe hoog is de uitkering?

Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de hoogte van de uitkering als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt wordt. Dit kunnen we op voorhand alleen niet zeggen. Waarom niet? Omdat de hoogte van de uitkering afhankelijk is een aantal factoren. Allereerst speelt het verzekerde bedrag mee. Bij het afsluiten van een arbeidsongeschiktheidsverzekering kies je namelijk zelf welk bedrag je verzekert. De meeste mensen kijken hoeveel geld zij iedere maand minimaal nodig hebben en kiezen op basis hiervan een verzekerd bedrag. Besef je wel dat de premie hoger uitvalt als je een hoger bedrag verzekert.

De hoogte van de uitkering hangt niet alleen af van het verzekerde bedrag, maar ook van de mate van arbeidsongeschiktheid. Een verzekeraar stelt vaak vast in hoeverre je arbeidsongeschikt bent, maar soms moet je hiervoor ook naar een arts. Verklaart een verzekeraar of een arts je voor 60% arbeidsongeschikt? Dan krijg je iedere maand 60% van het verzekerde bedrag uitgekeerd. Bij veel verzekeraars moet je minimaal 25% arbeidsongeschikt zijn om in aanmerking te komen voor een uitkering.

Je krijgt niet direct een uitkering als je arbeidsongeschikt bent

Ben je gedeeltelijk arbeidsongeschikt verklaard? Dan heb je recht op een uitkering. Verwacht alleen niet dat een verzekeraar direct geld op je rekening stort nadat je arbeidsongeschikt bent verklaard. Je krijgt namelijk te maken met wachttijd. De wachttijd is in dit geval een periode waarin je geen recht hebt op een uitkering. Hoe lang deze periode duurt, hangt af van de keuze die je gemaakt hebt bij het afsluiten van een verzekering voor arbeidsongeschiktheid. Vaak kun je kiezen voor een wachttijd van 1, 2, 3, 6, 12 of 24 maanden. Hoe langer de wachttijd, des te langer het duurt voordat je recht hebt op een uitkering.

Hoe zit het als je in loondienst werkt?

Wanneer je in loondienst werkt, kun je ook gedeeltelijk arbeidsongeschikt raken. Het verschil met ondernemers is dat je hier zelf meestal niets voor hoeft te regelen. Jouw werkgever sluit namelijk de benodigde verzekeringen af voor zijn werknemers. Maar hoe zit het eigenlijk als je nog maar gedeeltelijk kunt werken als gevolg van arbeidsongeschiktheid? Dan heb je recht op een aanvullende WGA-uitkering. WGA staat in dit geval voor Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsongeschikten. Deze regeling is speciaal in het leven geroepen voor mensen die in loondienst werken en meer dan 20% maar minder dan 65% van hun oude loon kunnen verdienen. Je komt dan in aanmerking voor een aanvulling op jouw loon.