Afdrachtvermindering, premiekorting en subsidies (inleiding)    Premiekorting 


Leningen

Datum laatste wijziging: 4 juni 2017  |  Trefwoorden: Europa, EFSI

Inhoud

  1. EFSI
  2. Nederland laat kansen liggen

EFSI

Het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI) is een initiatief van de Europese Commissie en de Europese Investeringsbank (EIB). Doel van het EFSI is om door middel van gerichte investeringen de structurele economische groei in de EU te bevorderen.

Het EFSI is geen subsidie, maar kan garanties, leningen en risicokapitaal verstrekken voor projecten die niet binnen het risicoprofiel van reeds bestaande Europese instrumenten passen. Het fonds is bedoeld voor een breed scala aan sectoren, waaronder:
  • transportinfrastructuur en innovatieve transporttechnologieĆ«n
  • energiebesparing, energie-infrastructuur en hernieuwbare energie
  • onderzoek, ontwikkeling en innovatie
  • informatie- en communicatietechnologie
  • milieu- en grondstoffenefficiĆ«ntie
  • menselijk kapitaal, cultuur en zorg
Het fonds verleent via intermediaire partijen (zoals b.v. commerciƫle banken) ook steun aan kleine en middelgrote ondernemingen.

Nederland laat kansen liggen

Nederland laat kansen liggen om te profiteren van het Europees Fonds voor Strategische Investeringen (EFSI), oftewel het Junckerfonds. Dat zegt voorzitter Hans de Boer, voorzitter van ondernemersorganisatie VNO-NCW. Van de 10,2 miljard euro die tot en met september 2016 het fonds aan leningen in negentien EU-staten zijn toegekend, heeft Nederland volgens hem een magere 61,5 miljoen euro benut. Daarmee staat Nederland van alle lidstaten bijna onderaan.

De Boer noemt het zuur dat Nederland extra middelen dreigt mis te lopen, zeker omdat Brussel het fonds bijna wil verdubbelen tot 500 miljard euro. (Bron: VNO-NCW, 17 okt. 2016)

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen:
Gerelateerd nieuws en/of opinies: Afdrachtvermindering, premiekorting en subsidies (inleiding)    Premiekorting