Linkbuilding 101

Opinie |  wo 10 feb 2016  | Auteur: Romano Groenewoud

Top ranking door links bouwen

Links bouwen is een Search Engine Optimization -proces en één van de belangrijkste factoren voor het bereiken van de top rankings in de zoekresultaten. Bij het bouwen van links naar uw website, zijn er zaken die u juist wel moet doen en andere zaken die u beter kunt laten. Het is ook belangrijk om te weten dat link building zowel on- als off page moet gebeuren.
Een backlink is een verwijzing naar uw website op een andere webpage. Relevantie is een zeer belangrijke factor om te overwegen bij het verwerven van backlinks voor uw website. Zorg ervoor dat de backlink afkomstig is van een website die aan uw niche relevant is. Een goede backlink met een hoge relevantie voor uw website draagt bij het aan het verbeteren van uw positie in de rankings. Op deze manier laat u de zoekmachines weten dat uw site in dezelfde categorie als de verwijzende website valt.

Ankertekst: kies voor variatie

Dit brengt ons naar het tweede belangrijke punt: ankertekst. Dit zijn de klikbare woorden waaruit de link bestaat. Probeer hier de voor uw site relevante zoekwoorden zoveel mogelijk te gebruiken en in zoveel mogelijk variaties. Variëren is belangrijk om  te voorkomen dat de searchbots uw site dan als een spam-site zien. Verder is het aan te raden om een stuk tekst van één van uw webpages te gebruiken als ankertekst in plaats van enkel uw websitenaam. Dit geeft de zoekmachines een beter idee van datgene wat uw site vertegenwoordigt, en dit komt de zoekmachine optimalisatie natuurlijk ten goede.
 

'Title attribute' verhoogt vindbaarheid

Bij linken speelt ook de ‘title attribute’ een rol. Dit is de titel van de webpage waar de link mee verbonden is. Als men met de muis boven de link gaat hangen, verschijnt dit titel attribuut. De woorden waaruit deze titel bestaat dragen bij aan uw vindbaarheid op deze combinatie van zoekwoorden.


Trust flow van Majestic. Dit getal geeft aan hoe vertrouwenswaardig uw page is. Vertrouwde sites hebben de neiging alleen naar vertrouwde bekenden te linken. En hoe meer vertrouwen de zoekmachines hebben in uw site, des te hoger de rankings.
Links uit sociale media zullen de komende tijd steeds belangrijker gaan worden dankzij de samenwerkingsovereenkomsten tussen bijvoorbeeld Google met Facebook en Twitter. Google kijkt hoeveel en hoe regelmatig uw pagina links in sociale media krijgt.
 

Links uit sociale media zullen de komende tijd steeds belangrijker gaan worden


Het is dus belangrijk aan deze mediasoorten de nodige aandacht te geven. Een constante stroom van likes, plussen, en tweets draagt op deze manier direct bij aan een goede score in de rankings.
 

Romano Groenewoud

Romano Groenewoud Meer info

SEO specialist. Romano leeft, eet, drinkt, slaapt en ademt zoekmachine optimalisatie in het buitenland.
Interesse: SEO, Werken Elders, Het Nieuwe Werken