Einde aan thuiswerken tussen nu en drie jaar?

Opinie  |  za 14 okt 2023  |  Bron: HR-kiosk & De Telegraaf  |  Auteur: Andries Bongers



"Werknemers zullen binnen nu en drie jaar weer massaal vijf dagen naar kantoor komen. Dat verwacht twee derde van de CEO’s wereldwijd, blijkt uit een onderzoek van accountantsfirma KPMG. Hoewel hybride werken nu breed omarmd wordt, verwachten zij dat het werken op kantoor tegen 2026 weer normaal is. Als belangrijke reden noemen ze dat een hoger salaris of een promotie alleen verdiend kan worden door aanwezig te zijn op de werkplek. In de afgelopen maanden draaiden veel grote bedrijven, zoals Google, Amazon en Meta de mogelijkheden voor hybride werken terug. Volgens ceo’s bevordert het werken op kantoor de creativiteit, de samenwerking en de bedrijfscultuur."

Toen ik ooit bijna 20 jaar geleden schreef waarom medewerkers zich iedere morgen tussen 7 en 9 uur in de file storten, terwijl er toch ook een mogelijkheid moet zijn van “verschoven uren” of 1 of 2 dagen in de week thuiswerken, was er al veel commentaar over sociale controle door o.a. hoogleraren, die jaren daarna het thuiswerken gingen propageren.
Ik reageerde toen daarop dat het slechts op enkele dagen van de week hoefde te gebeuren (later werd dat hybride werken genoemd) en vooral dat iedere medewerker goede persoonlijke doelstellingen moest hebben (zeker dan, maar in feite altijd).
Wanneer je verantwoordelijkheidsbesef zo groot is, maakt het toch niet uit waar je je werk verricht? Als je werk gewoon je eigen winkel is maakt het toch geen verschil? Baas boven baas

Maar voor sommige “bazen” was het wel even wennen. Want baas ben je toch alleen wanneer je zichtbaar een aantal mensen “onder” je hebt en kunt controleren. Dat “onder” je hebben en in zekere zin macht uitoefenen kan ik nog wel begrijpen, maar het controleren komt vooral voort uit de onzekerheid en weinig zelfvertrouwen van de “baas” zelf. Het idee al dat je medewerker thuis zit te niksen of met zijn hobby bezig is, maakt de baas toch wel erg onzeker.

Doelstellingen

Maar met goede kwantitatieve en kwalitatieve doelstellingen is controle toch helemaal niet nodig. En goede professionals houden er al helemaal niet van dat bazen in hun nek zitten te hijgen. Nee, die doen hun werk ook wel zonder “baas”, maar hebben af en toe wel een coördinator nodig waarmee ze kunnen overleggen. Dat zijn van die momenten, dat je je leidinggevende of een collega op de zaak wilt ontmoeten.
En dat je alleen een hoger salaris of promotie kunt verdienen op kantoor, anders gezegd in de luwte van de baas, geeft aan hoe subjectief deze zaken vaak geregeld zijn en dat er dan geen objectieve programma’s voor bestaan.
Dat ceo’s een andere mening hebben verbaast me niets. Heb ik  u al eens verteld wat het verschil is tussen de leider van een groep dieren (bijvoorbeeld een haan met kippen) en de leider van een groep mensen? Let dan maar eens op de haan.
 
Lees meer

Andries Bongers

Andries Bongers Meer info

Eindredacteur bij HR-kiosk.nl en Directeur van HR-kiosk BV, Directeur en consultant De Bongerd VOF, was Bestuurslid NVP, is Auteur "Fiscaal Vriendelijk Belonen", Partner van Merknemers.nu
Interesse: Beloningsmanagement, Arbeidsrecht, HR Generalist, Columnist. Visie over Personeelsbeleid  Interview dr. Miranda Langedijk op pagina 6/10