De positie van de deurwaarder

Artikelen  |  di 8 dec 2020  |  Trefwoorden:


foto: pexels photo

Minister Dekker verwacht dat er meer mensen met schulden verder in de problemen gaan komen. Daarom pleit ze ervoor dat de deurwaarders hun rol goed kunnen blijven vervullen, omdat er juist een  behoefte is aan onafhankelijke deurwaarders die ervoor zorgen dat schulden ingelost worden en tegelijkertijd rekening houden met de situatie van personen die moeten betalen.

De reden dat de Koninklijke Beroepsorganisatie van Gerechtsdeurwaarders (KBvG) en minister Dekker (Rechtsbescherming) een convenant hebben ondertekend over de toekomstige manier van samenwerken met als inzet de verlenging van de tijdelijke coronamaatregel om stukken af te geven via de brievenbus, maar ook een verdere digitalisering. Het doel is om met dit convenant de cruciale positie van deurwaarders te verstevigen. De vereniging voor schuldhulpverlening, sociale kredietverlening en bewindvoering (NVVK) vinden de timing op zijn zachts gezegd onhandig. Zij verwachten een groei van 30% op de hulpvraag omdat ze verwachten dat mensen door de stijgende tarieven dieper in de problemen kunnen komen.

Waarom een convenant?

Moest een deurwaarder de stukken vooraf afgeven, kunnen deze nu, door de tijdelijke maatregel gedurende de coronacrisis, afgegeven worden door ze in iemands brievenbus te doen, zonder dat dit ten koste gaat van de rechtsgeldigheid van deze stukken. Een verlening van deze maatregel was door de langer aanhoudende coronasituatie nodig. Maar ook op de langere termijn is het nodig te kijken naar onderwerpen zoals het uitwerken digitalisering van dagvaardingen en andere ontwikkelingen binnen de beroepsgroep. De KBvG en het ministerie van Justitie en Veiligheid willen daarom voor de korte, middellange én lange termijn gezamenlijk op verschillende onderwerpen voortgang boeken.

Wat betekent dit voor jou? 

Heb jij ook last van openstaande rekeningen die niet aan jou betaald worden? Het nieuws dat de tarieven gaan stijgen, klinkt je dan vast niet goed in de oren. Fijn is het om te weten dat de de voordeligstedeurwaarder.nl werkt op no cure no pay basis om jouw niet betaalde facturen te incasseren. Daarnaast geven ze altijd eerlijke en transparante informatie over de te verwachten kosten. Zo blijft jouw financiële risico beperkt en weet je waar je aan toe bent. 

Kiezen voor een deurwaarder is slim omdat een deurwaarder, in tegenstelling tot een incassobureau, overgaan mag tot het nemen van gerechtelijke maatregelen. Voor het zover is zullen ze eerst proberen met jouw klant in contact te komen. Dit doen ze onder andere door het sturen van een dwingende sommatiebrief. Reageert je klant niet en kan de deurwaarder ook niet telefonisch of per e-mail met je klant(en) in contact omen, dan zullen ze een huisbezoek inzetten en een sommatie-exploot overhandigen. 

Voor alle incasso-opdrachten werken zij, werken als je gebruik maakt van het online portal, op no cure no pay basis. Ook voor het incasseren van bijvoorbeeld alimentatiezaken of een vonnis, zaken dus waar waarin een gerechtelijke uitspraak is gedaan, wordt als het ware op no cure no pay basis gewerkt. Hierbij wordt gewerkt op basis van één vast bedrag aan opstartkosten en bij een succesvolle incassering van de vordering wordt 10% afwikkelingskosten gehanteerd. Dit bedrag wordt ingehouden op de afdracht. 

Gerelateerde artikelen en/of partner bijdragen: Loonbeslag