Alternatieve financiering voor ondernemers

Artikelen  |  ma 15 mei 2023  |  Trefwoorden: ,



Wat is een alternatieve financiering precies? Eigenlijk is een alternatieve financiering een financiering die niet door de bank gegeven wordt. Er zijn alternatieve financiers die een nieuwe vormen van financiering aanbieden. Zij bieden dit eigenlijk aan als een soort aanvulling op de banken en hun financieringen. Waarom gebruiken steeds meer ondernemers zo’n alternatieve financiering in plaats van een financiering van de bank? Dat komt vooral door het kredietbeleid van de banken dat door de jaren heen enorm aangescherpt is. Als ondernemer kun je daarom op dit moment steeds lastiger een financiering verkrijgen voor jouw project waardoor een alternatieve financiering natuurlijk veel aantrekkelijker is. Hieronder lees je meer over alternatieve financieringen die jij als ondernemer dus kunt gebruiken om jouw onderneming een boost te geven.

Snel geld willen hebben en kunnen gebruiken

Als ondernemer weet je natuurlijk als geen ander dat je debiteurenbeheer zeer strak moet zijn. Dit betekent namelijk dat je met alles wat je doet, jouw klanten zo snel mogelijk wil betalen. Heb je al eens gehoord van een factoringmaatschappij? Een factoringmaatschappij is een speciale vorm van financiering waarbij je kan kiezen voor debiteurenbeheer uitbesteden. Wanneer je ervoor kiest om je aan te sluiten bij zo’n extern bedrijf, zul je dus een taak kunnen loslaten. Je verkoopt namelijk je facturen aan dit externe bedrijf. Hierdoor hoef jij als ondernemer niet meer te wachten op een betaling van je debiteuren. Doordat jij dus snel je geld krijgt, zal je bedrijf snel groeien. Je wordt niet weerhouden door openstaande facturen van klanten. 

Geld lenen van een ontzettend groot publiek

Je kunt er ook voor kiezen om geld te lenen van een groot publiek. Je kunt namelijk een crowdfunding starten. Dit is zeer efficiënt wanneer er naar de cijfers van afgelopen jaren gekeken wordt. Zo is er ongeveer 417 miljoen euro opgehaald dankzij crowdfunding in 2020. Dat is natuurlijk een enorm bedrag. Met dit bedrag zijn daarbij 12500 projecten snel en goed gefinancierd. Elke ondernemer haalde ongeveer zo’n 220.000 euro op. Helaas kun je niet zomaar een crowdfunding starten. Zo moet je bijvoorbeeld 18 jaar oud zijn en moet je rekening houden met het feit dat de looptijd van zo’n gewenste lening minimaal 6 maanden is en maximaal 60 maanden is. Het is dus best aantrekkelijk om als ondernemer je te verdiepen in crowdfunding.

Denk ook eens aan mkb-aandelen

Daarnaast is het ook belangrijk om eens te kijken naar mkb-aandelen of obligaties. Wanneer je namelijk toegang hebt tot deze aandelen of obligaties, zal er een wereld voor je open gaan. Je kunt op dat moment namelijk handelen in je eigen bv via de welbekende mkb-beurs. Daarnaast bestaan er verschillende beurzen in Nederland waar je van particuliere investeerders een externe financiering kunt krijgen. De opstartkosten van deze vorm van financiering is ongeveer 5000 euro. Met behulp van de NPEX, ofwel de Nederlandsche Participatie Exchange, kun je als ondernemer kapitaal ophalen op een bepaalde beurs dat voor jouw bedrijf eigenlijk te klein is voor bijvoorbeeld de AMX of de AEX koers. Je hebt als ondernemer dus genoeg mogelijkheden qua alternatieve financieringen.